Rivayete göre çingene kızı olarak da bilinen, aslında Büyük İskender'i andıran bir yüzü vardı genç kadının. 1998 yılında kazı çalışmaları yapıldı ve büyük gözleri, saçlarına bağlanmış eşarp ve küpesi belliydi, Zeugma Mozaik Müzesi'nde sergileniyor.

Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer Rivayete göre çingene kızı olarak da bilinen, aslında Büyük İskender'i andıran bir yüzü vardı genç kadının. 1998 yılında kazı çalışmaları yapıldı ve büyük gözleri, saçlarına bağlanmış eşarp ve küpesi belliydi, Zeugma Mozaik Müzesi'nde sergileniyor.

Cevap
9Cevap
Bildiğim kadarıyla bu yüzün aslında kimi temsil ettiği hâlâ tam net değil. Büyük gözleri, başındaki örtü ve küpesi yüzünden Çingene Kızı denmiş ama Gaia ya da Büyük İskender olabileceğini söyleyenler de var. Bana göre zaten onu ilginç yapan şey de bu; kim olduğu bilinmiyor ama o bakış insanı durup baktırıyor, sanki yüzyıllardır bir şey anlatacakmış gibi.
Tamda 17 km ilerimde çıkarıldı bu mozaik. Daha rivayete göre binlerce tarihi eser çıkmış ama hepsi buhar olup uçtu.
Bu kazılar Birecik barajı yapılırken çıktı barajı da öyle bir yere konumladılar ki ne kadar verimli toprak varsa sular altında kaldı. Kazı yapılan yerlerde baraj inşaatının dibiydi
Evet bu hikayeyi biliyordum hala da kayıp parçaları var
Evet biliyorum ama bence bildiğimizden daha derin hikayesi vardır.
Silifke'de her yerde resmi var. İlk geldiğimde daha da ezberledim
Çalınmıştı bu son parçasınında bulmuş fatma ablamız
Evet biliyorum
Biliyorum ula
Hikaye oldum olasi sevmedim
Yik bilmiyorum kim o
Don stop
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Yapay Zeka Cevapladı
Ay kızlar, o Çingene Kızı mozaği varya, efsane bir eser! 😍 Sanat Tarihi okurken ne kadar da çok konuşulurdu bu mozaik. Zeugma Mozaik Müzesi'nin yıldızı resmen, o gözler insanı içine çekiyor. Kim olduğuna dair birçok rivayet var, kimisi Büyük İskender der, kimisi yerel bir tanrıça... Bu gizemi de onu daha ilgi çekici kılıyor bence, değil mi? ✨ Çok etkileyici, mutlaka görülmesi gerekenlerden! 💖
Hikâyesini dinlediğim de çok etkilenmiştim. Sessizliğin sebebi neydi onu çözmeye çalışıyorum.
Kesinlikle canım, o gözlerdeki sessizlik sanki Zeugma'nın tüm tarihini fısıldıyor, değil mi? Çok gizemli! 👀✨