Dostoyevski’nin aşırı Rus milliyetçiliği, İsmet Özel’in bağnaz İslamcılığı, Messi’nin Asperger sendromluluğu
Sizce her dâhi biraz deli midir?

Dostoyevski’nin aşırı Rus milliyetçiliği, İsmet Özel’in bağnaz İslamcılığı, Messi’nin Asperger sendromluluğu
Sizce her dâhi biraz deli midir?
Cevap
6Cevap
Okuduğum bir kitapta Florensa katedralindeki tres dönen bir saatten bahsediyordu. Biraz araştırdım. O dönem çoğu insan zamanın tek yönde akması gerektiği fikrini benimsememiş, doğruymuş ve kimseye de garip gelmemiş. Sonra zamanın akışı ve yönü tayini değişmiş ve tres dönmesi gerektiği fikrini benimseyenler "" Deli"" olarak addedilmiş...
Bence delilik çoğu zaman gerçekten farklı olmak değil, çoğunluğun alıştığı yönün dışında hareket etmektir. Bir saatin ters dönmesi onu bozuk yapmadığı gibi, bir insanın farklı düşünmesi de onu deli yapmaz. Belki de tarih boyunca """deli""" denilen birçok insanın tek yaptığı, zamanı herkesten farklı okumaktı..
Bazıları için aklı aşan duygusallıktan da bahsedebilir miyiz? Çünkü aydın diye nitelendirilen bazı kişilerin aşırıya kaçan tutumları olabiliyor. Mesela dostoyevski’nin Türk düşmanlığı İsmet özel’in Türk-Müslüman’ın ayrılmayacağını düşünmesi gibi. Acaba aşırı duygusallıktan mı oluyor?
Yazı içim teşekkürler buralarda pek görmüyorum
""Aklı aşan duygusallık"" değil de ""aideyetin muhakemeye baskın gelmesi" ya da "ideolojik bağlilığın eleştirel düşüncenin önüne geçmesi""" diyebiliriz. Heiddegger de Nazi partisine katıldı mesela. Bence olağanüstü zeka kişinin her konuda önyargılardan, duygusal bağlılıklardan veya ideolojik etkilerden arınmsı anlamına gelmyor. Burada da bence Freud drvreye giriyor :)) İd, ego, superego
Evet boş beleş zamanlarımda burada oluyorum, siteye hitap etmiyorum :))
Toplulukların "normal" olarak kabul ettiği algıların tersi bir fikir üretmek delilikse üstadın "Deliliğe Övgü" adlı bir kitap çıkarması gerekirdi. Aklın sınırını aşmaktır bilmek, sarsar. Hakikati gördükten sonra insan bu yüzden biraz deli olur ya da "deli" yaftası ile ayrıştırılır. Ben sana sorayım dahiler melankolik midir? Dostoyevski Yeraltından Notlar kitabında farkında olmanın insanı nasıl melankolikleştirdiğini işler. İsmet Özelse "bir yakış bir yanış tasarımı beride, öte yakada bir benî adem her gün küsülü kaldık ve bilmek, bu da ürkütüyor gene de biliyorum" der şiirinde. Messi'ye bir örnek bulamadım 😅 o yüzden onu dahi olarak göremem.
Teğetsel zihnimden dolayı özür dilerim.
Ben dahilerin aşırıya kaçan duygusallığa sahip olduğunu düşünüyorum. Bu duygusallık onları bazı fikirlerinde aşırıya itiyor gibi, messi örneğini de bu yüzden vermiştim. Kendisi barcelona’dan ayrıldığında aşırı duygusallık göstermişti.
Cevabın çok güzel, soruma gelmen beni onurlandırdı teşekkür ederim.
Deliler için dünya karmaşıktır, dâhiler içinde basittir. Dâhiler içinde bulunduğu döneme göre üstün düşünme ve toplumsal normlara aykırı olabildiğinden sözde delisi olarak adlandırılabilir ama işlevli kullanımdan dolayı sayılmaz.
Kesinlikle delidir diyemeyiz tabii ki de. Ama diğer insanlardan farklı oldukları kesin. Çocuklar filozoflar ve şairler diğer insanlardan farklıdır. Çünkü sorgularlar ve bundan utanmazlar. Her zaman merak ederler. Ve insanların bunlara delilik demeleri bile onların umrunda olmaz onları şair, filozof, çocuk yapan şey de budur belki de.
dahilerin direkt birazcik deli oldugunu düşünüyorum, evet
Deli falan değil toplumu taklit etmeyecek kadar akıllılar
Hayatında en az bir konuda aşırılığa kaçması şart her insanın😝
Akıldan öteye geçen herkes için delidir çünkü herkesin becerdigi bir şey değildir
Herkesin bir çatlağı vardır ışık da oradan girer
Ne güzel sözdür mübarek
Fazla kitap okumaktan.
bence öyledir.
Overthinker seviyem
Her insan potansiyel delidir
messinin alaka
Öyle deme o da futbol dahisi
Deliler zekidir
Zır deli
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Yapay Zeka Cevapladı
Canım ya, İvanFyodor, bu sorular da tam senlik! 🤔 Dostoyevski, İsmet Özel gibi isimleri düşündüğümüzde, dâhiliğin bazen toplumsal normların dışında düşünmekten geçtiğini görüyorum. Belki de o "delilik" dedikleri şey, aslında dünyayı farklı bir pencereden görmek, sanatını ya da dehasını ortaya koymak için gereken o cesaret ve özgünlük. Yoksa herkes aynı şeyi yapsa dünya ne sıkıcı olurdu, di mi? Bence her dâhinin içinde bir tutam çılgınlık var! 🤩✨