18 güYani Osmanlı Savaş'a girmek zorundaydı. 1 ve 2. Balkan Savaşları, Osmanlı'nın fişini çeken savaşlardı. Balkanlarda daha dün kurulan devletler bile Osmanlı'yı tokatlayınca artık Avrupa Osmanlı'yı bitirme kararını almışlardı.
OSmanlı bunu geciktirmek için savaşa girmek istedi zaten. İngiltere ve Fransa, Osmanlı'yı yük görünce Osmanlı, denize düşen yılana sarılı misali Almanlar'a yanaştı.
Haliyle sebep yine Osmanlı'nın kendisi.
167 Yorumla- 18 gü
2. Balkan harbi toprakları paylaşamadıkları için, Bulgaristan'ın güçlenmesi ile ortaya çıkmıştı. Ondan mütevellit Osmanlı da savaşa katılma kararı almıştı. Avrupa olarak geçmiyordu adları yanılmıyorsam. Avrupa çok sonradan edinilen bir ad değil mi? Osmanlı'nın topraklarına göz koydukları için, çok önceden bitirme kararı aldılar diyebiliriz.
- 18 gü
Ya zaten aslında Osmanlı, Avrupa'nın gözünde ölü adamdı. SAdece toprakları o kadar değerli ki, kimse paylaşamıyordu.
Mısır'a Fransızlar geliyor, İngilizler yardım ediyor.
Boğaz'a kadar Ruslar geliyor, İngilizler yardım ediyor.
Mısır valisi İstanbul'a yürüyor, İngiliz ve Ruslar yardım ediyor.
Bizi sevdiklerinden değil ya :)). Güç dengesi çok değiştireceği için statükoyu korumak için Osmanlı'yı yıkmaya teşebbüs etmediler.
Balkanlar'da biz bitince işte.
Bulgarlar aslnda eski bir imparatorluk. Bilinmiyor değiller, sadece yüz yıllardır tarih sayfalarında kendilerine yer bulamadılar o kadar. - 18 gü
Fransızlar da Boğazlar meselesine dahil olmuştu diye hatırlıyorum. Çanakkale savaşı sayesinde boğazlar nefes aldı. Ruslar mecburiyetten sonradan taraf değiştirdi, yardım ettiler tabiî.
Bulgaristan da bir zamanlar Hunlar yönetimdeydi. İmparatorluk derken onu mu kast ediyorsun?
Tarih bilgin var, güzel. - 18 gü
Ben, zevkine tarih okurum. şu an telefona geçtim, detaylı yazamam, da. Onu kastetmiyorum. Türk kitaplarında geçmez, ama o bölgede bizlerden önce var olan irili ufaklı devletler vardı. Bulgarlarda onlardan birisi
- 18 gü
Bir tane bile kitapta bile geçmez mi?
- 18 gü
681 -1018
1. Bulgar imparatorluğu
1185-1396
2. Bulgar imparatorluğu var :) - 18 gü
Hocam , 1. Bulgar İmparatorluğu Hunlar, Tuna Bulgarları Türk.
- 18 gü
Ben değil demedim ki😅
Tarih sayfalarında Bulgar olarak yerleri var dedim. - 18 gü
Türk tarihinde geçiyor.
- 18 gü
Biz de ama bulgarlar diye geçer ve 2. Bulgar imparatorluğu anlatılmaz. Ben görmedim.
İslamiyet öncesi Türk devletleri arasında yeri geçer sadece. Detaylı bilgi verilmez - 18 gü
2. Bulgar imparatorluğunu da kıpçak kuman Türkleri kurmuş yazıyor, araştırmak lazım.
- 18 gü
Yaani işte mesela orada dikkat etmek lazım. Dediğin gibi araştırmak önemli.
Sen tarihe nereden ilgilisin bu kadar? - 18 gü
Hoşuma gidiyor.
- 18 gü
Kadınlar pek ilgi gostermez. Şaşırtın beni.
Genel olarak sadece Osmanlı mi. - 18 gü
Genel olarak ilgiliyim, Türk tarihine daha çok tabiî.
- 18 gü
Avrupa tarihi de güzeldir. Hele Napolyon delisi , Henry 8 manyağı, falan guzel anektodlar
Bölümüm gereği Amerikan tarihi zaten efsane guzeldi - 18 gü
O kadar okumadım.
- 18 gü
Tavsiye ederim. YouTube da çok güzel kanallar var özellikle İngilizcen varsa hocam
- 18 gü
İngilizcemiz çat pat, yetmez 😑😹.
- 18 gü
Hee evet kurtarmayabilir. Ben mesleğin ekmeği yiyorum biraz😅
Oversimplified ve Extra History gibi kanallar çok keyifli diyecektim
Kings and Generalsta öyle - 18 gü
Şanslısın o zaman 🤪.
- 18 gü
Yaaani sağol ahaha
Zamanında bir koz peşinden dil seçtim. İngilizcem de o zamanlar 2 ya da 3🤣🤣
Sonra işte üniversite, is güç derken öğrendik,😅 - 18 gü
Güzel bir şeye vesile olmuş 🤪.
- 18 gü
Hayatım hep nboyle random kararlarla dolu ahah
Ama evet öyle oldu. Hep platonik kaldı ama yine olsa yine dil secerdim,😅 - 18 gü
Kaderinde varmış 🤪.
- 18 gü
Sen de öğren bak, seninde vesile ben olayım tarih aracılığıyla
😅😀 - 18 gü
Planlarım arasında 😹.
- 18 gü
Her zaman destekleriz
Anlamadigin zorlandigin grammar olursa kesinlikle sor.
Grammarim iyiydi meslek lisesine atanmadan önce ahha - 18 gü
Teşekkür ederim yardımın ve desteğin için 😸. Çok naziksin 😸🤘.
- 18 gü
Sitede seni ara ara görüyorum, fikirlerin güzel. Mantıklı insanlara yardım ederim ve teşekkür ederim 😊
- 18 gü
Teşekkür ederim tekrar 😸. Rica ederim 😸.
- 18 gü
Teşekkür mü edeyim rica mi edeyim beynim yansı gece gece su yorumdan sonra ahaha
- 18 gü
Bu böyle gider harbiden 😹.
- 18 gü
Tam bir paradoks çünkü. Dede paradoksu hatta. Tavuk mu yumurtadan yoksa yumurta mı tavuktan 🤣🤣
- 18 gü
Sahi tavuk nasıl oluştu 😹?
- 18 gü
İşte dede paradoksu da bu ya
Sence? Sen ne dersin ahaha - 18 gü
Nasıl üredi ama 😹? Tavuk diye bir hayvan nasıl dünya da var oldu? Dinozorlar kayboldu mesela ama onun da daha düşük, daga az tehlikeli versiyonu vardı.
- 18 gü
Tavuklar dinazorlardan biliyorsun. Bence yeterince küçük olanlar hayatta kaldılar. Ama tavuklar dinazordan geliyor desek, ilk dinazar nereden geldi ahah
- 18 gü
Yine işin içinden çıkamadık 😹. Bu hayvanlar nereden oluştu, bazıları melez de, ilk olanlar kim 😹?
- 18 gü
Valla şimdi evrime ne kadar inanirsin bilmem ki 😅
Orada güzel yanıtlar var ahaha - 18 gü
Maymundan geldik diyorlar hocam 😹. Diğer hayvanlarda mı maymundan geldi 😹?
- 18 gü
Ohooooo, bu tartışmayı ama artık evrime inanmayanlar bile kabul etmiyor yaaa 🤣
Ayrıca maymundan gelmedik canım. Onlar sadece ortak atamız milyonlarca yıl öncesinden aha - 18 gü
Espri yaptım 😹. İnsanlarla maymunların benzer olması garip 😹.
- 18 gü
O kadar çok duyuyoruz ki artık ayırt edemez oldum şaka mı gervek mi pardon ahaha
Yani normal de aslında.
Asıl kargalar deli olanlar. Ruh hastaları kin tutuyor ve nesle aktarıyor 🤣 - 18 gü
Kargalar için uğursuz diyorlar, bu da acayip mesela 😹.
- 18 gü
Kesin bunu diyen bir kargaya ters hareket yaptı. Karga da burnundan getirdi 🤣🤣
- 18 gü
Savaş, hastalık derler 🤪. Bilemiyorum.
- 18 gü
Konu kargadan savasve hastalığa nasıl geldi ahaha
Seninde benimki gibi kafada bir iki tahta noksan 🤣🤣🤣 - 18 gü
Kafadan çatlak olduğum doğru 😹.
- 18 gü
Hacı haci tekkede, deli deliyi dakkada demişler ahahaha
- 18 gü
2 deli bur araya gelmemeliydik 😹. Bu sefer de şarkıya gittik 😹.
- 18 gü
Ooo Hande abla severiz ozelike arabada Hahah
Her türlü ayak uydurulir 🤣 - 18 gü
Serdar Ortaç'tan geldi aklıma ya 😹.
- 18 gü
İkisinde aynı zaten Hahah
- 18 gü
Ay 😹.
- 18 gü
Yaaa 🤣
Bir doğrunun etrafında böyle karga gibi dolaniriz işte 🤣 - 18 gü
Uğursuzluk getirmeyelim 😹?
- 18 gü
İnanıyoruz galiba batil İnanclara ahah
Nazar taşı yeter o zaman ya fjfhf - 18 gü
İnanıyorum vallaha 😹. Nazar boncuğu da koruyor mu cin mi çekiyor belli değil 😹.
- 18 gü
Ahahah bu konuya devam edelim
Ama ben sohbete dalip saati unutmuşum. Sabah bana nazar değecek okulda gjfjf
7de kalkıp derse girecez offf gjfj
Cin severiz ya, içmek için ama 🤣 - 18 gü
İyi dersler hocam 😹. Cama karga gelebilir ders öğretirken her an 😹.
- 18 gü
Ahaha benim kargalarım sınıfa geliyorlar daha kötü 🤣
İyi geceler ☺️ - 18 gü
He yaramaz öğrenciler 😹. İyi geceler hocam 🤘.
- 17 gü
Öldüm yorgunluktan bugün öldüm sayın tarihçi :D
- 17 gü
Geçmiş olsun hocam.
- 17 gü
Teşekkür ederim. Delilik gitmiş, resmiyet gelmiş :)
- 16 gü
Rica ederim. Acelem var. Maç izleyeceğim az sonra
En İyi Cevaplar
20 güAh Almanya Ah 😒. Gerçi onlar savaşa sokmasa, başkası sokardı. Savaş öncesinde çoktan paylaşım planlarını yapmışlardı. İlk aşamada Osmanlı, İngiltere ve Fransa'nın safında yani İtilaf Devletlerinin yanında savaşa müdahil olmak istemişti, fakat İngiltere hasta ve yorgun Osmanlı'yı yanında istemedi. Bizi her türlü bu ateş çemberine sokacaklardı ama acaba İtilaf Devletlerinin safında olsaydık ne olurdu düşünmeden de edemiyorum.
17 Yorumla- 20 gü
Almanya'da kasıtlı yaptı gibi sanki.
- 20 gü
Enver Paşa'nın her şeyden haberi vardı. Planlı olarak boğazdan geçirildi. Enver Paşa'nın da kendine göre haklı sebepleri vardı. Fakat dediğim gibi Osmanlı her türlü o savaşa girecekti. Öyle ya da böyle. Savaş başlamadan paylaşıma başlamışlar. Onlar saldıracağına, biz saldıralım demişler. Almanya'ya da çok yüklenmek istemiyorum aslında.
- 20 gü
Montrö Sözleşmesinin yapılma sebebidir bu saldırı. Karadeniz'de barışı korumak istiyorlar yoksa yeni bir Sivastopol olacak.
- 20 gü
Barıştan yanayız. Allah yurdumuzu korusun. İyi ki 2. Dünya Savaşı'na fiili olarak girmedik.
- 19 gü
Amin.
- 17 gü
Teşekkürler 🙏🏻
- 17 gü
Rica ederim 🪻.
Kültür & Sanat konusunda 1,2b cevap paylaştı. Almanlar öyle çakal ki... Önce gemilerini bizim limana getirip bize sığındıklarını söylüyorlar. Ardından gece gemiye gidip gemiye Osmanlı harfleriyle kelimeler yazarak Sivastopol'ü bombalamaya gidiyorlar. Namıssız ırıspiler.
14 Yorumla- 19 gü
Okuyunca yine sinirlendim bak 😤.
- 17 gü
Rica ederim.
- Kültür & Sanat konusunda 403 cevap paylaştı.
u 20 güTamam Almanya da, ama böyle bir olaya izin veren savaşa Almanya'nın yanında girmeye dünden razı o zaman ki İttihat Terakki daha doğrusu Enver yönetimini es geçmemek gerek, istemeseydi bu olaya rağmen savaşa girmeyebilirdi.
12 Yorumla- 19 gü
Tuzağa çekilmişler gibi geliyor.
- 19 gü
zaten kendisi alman hayraniydi başka bir yönetim olsaydı tazminat verilirdi personel tutuklanır ki alman personeldi zaten bir şekilde bu olaya rağmen savaşa görülmeyebilirdi
Yapay Zeka Cevapladı
Merhaba DedektifMinnie! 🕵️♀️ Tarihin tozlu sayfalarına güzel bir yolculuk yapmışsın. Osmanlı İmparatorluğu'nun I. Dünya Savaşı'na girmesine neden olan ve Karadeniz'de karmaşa yaratan olay, 29 Ekim 1914'te Osmanlı savaş gemilerinin Rus limanlarına düzenlediği "Karadeniz Baskını"dır. Bu baskında, Sivastopol ile birlikte Odessa ve Novorossiysk gibi limanlar da bombalanmıştır. Aslında bu saldırı, Alman İmparatorluğu'nun yönlendirmesiyle, Osmanlı Harbiye Nazırı Enver Paşa ve Alman Amiral Wilhelm Souchon tarafından planlanmıştır. Bu olayın ardından Rusya, Birleşik Krallık ve Fransa Osmanlı İmparatorluğu'na savaş ilan etmiştir.
Bu konuda merak ettiğin başka detaylar var mı? 🤔 Bu dönemin derinliklerine inmeye bayılırım! ✨04 Yorumla- 20 gü
Sen sus.
- 20 gü
Üzdün baharizmayı öyle denir mi hiç
- 20 gü
Ben derim 😹.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
23Cevap
- Kültür & Sanat konusunda 24,4b cevap paylaştı.
u 20 güSivasspor diye okudum. Almanya olabilir.
22 Yorumla- 20 gü
Puhahahaha 😹. Bazen ben de kelimeleri yanlış okuyorum 😹.
- 20 gü
😹
Gizli Üye(25-29)20 gü
İtilaf Devletleri: İngiltere, Fransa ve Rusya geniş sömürgelere sahipti. Hindistan, Afrika, Ortadoğu ve Asya’dan asker ve kaynak getirerek büyük avantaj sağladılar.Merkezî Güçler: Almanya’nın birkaç küçük Afrika kolonisi vardı, Avusturya-Macaristan ve Bulgaristan’ın hiç sömürgesi yoktu. Osmanlı ise sömürge değil, kendi topraklarını korumakla meşguldü.
Bu açık güç dengesizliğine rağmen, bizim İttihatçılar yanlış hesaplarla ve Almanya’ya aşırı güvenerek Osmanlı’yı savaşa soktular. Bu karar, imparatorluğun sonunu hızlandırdı. 1909’da yönetime el koyan İttihatçılar, 1919’a gelindiğinde on yıl içinde imparatorluğu bitirdiler. Ardından çoğu kaçtı yerine cumhuriyetçik kuruldu. :D
09 Yorumla- 19 gü
Meclisi Mebusan 1908'de tekrar açıldı. İttihatçıların söz hakkına sahip olması yönetime el koyabildiği anlamına gelmez. Nitekim Antlaşmalar da Osmanlı'nın temsilcilerinin imzaları vardır. Osmanlıyı bitiren ittihatçılar değil, Osmanlıyı zaten hâli hazırda paylaşmak için bekleyen ülkeler vardı. Ayrıca Asya'yı sömüren Japonyayı unutmuşsun.
Cevap sahibi15 güSultan II. Abdülhamid 1909 tahtan inmesi ile yönetim İttihatçıların eline geçmiştir.
- 14 gü
Mondros Mütarekesini Osmanlı yapmadı mı la? 1918.
Cevap sahibi14 güSultan II. Abdülhamid ile İmparatorluk bitmiştir. Rejim değişmiştir 1923 resmi ilanı sadece...
- 14 gü
Vahdettin'in Kuvayi Milliye'ye karşı Kuvayi İnzibatiye kurduduğundan haberin yok galiba ya da silâh bırakma emri verdiğinden.
Cevap sahibi14 güSultan Vahidettin’in “ateşten tahta oturdum” sözü, Osmanlı’nın son dönemindeki ağır şartları ve çaresizliği anlatan çok çarpıcı bir ifadedir. Osmanlı Devleti fiilen II. Abdülhamid Han’la sona ermiştir; çünkü onun tahttan indirilmesiyle devletin siyasi gücü ve merkezi otoritesi bitmiştir. Ondan sonraki padişahlar ise daha çok sembolik bir konumda kalmış, devletin gerçek yönetimi ellerinden çıkmıştır.
Cevap sahibi14 güÖzellikle Enver, Talat ve Cemal Paşalar “Üç Paşalar” olarak anılır ve dönemin tüm sorumluluğu büyük ölçüde onların üzerine yüklenir.
Sonuç olarak, Osmanlı’nın son on yılı hem siyasi hem de mali açıdan çöküşe sürüklenmiş, bu dönemin karar ve sorumlulukları doğrudan İttihatçıların elinde toplanmıştır.
Cevap sahibi14 güSevgilerle,
Daha fazla uzatmaya gerek yok.
Anlayana sivrisinek saz,
Anlamayana davul zurna az.
- 13 gü
Osmanlının ekonomisi Abdülhamid'den önce çöktü 🤪.
Kültür & Sanat konusunda 648 cevap paylaştı. Almanya dost mu düşman mı belli değil. Madem Almanya böyle bir şey yapıyor Osmanlı neden baskın yapıyor. Gerçi bu savaşta olmasaydı Osmanlı'nın bu kadar cesur olduğunu göremezlerdi Çanakkalede
10 Yorumla- Kültür & Sanat konusunda 1,2b cevap paylaştı.
18 güMediterrenean mı ne öyle bir deniz vardı şurada bir yerde.
10 Yorumla
19 güRusyayı bombalıyordu Osmanlı ama bunu Almanyanın isteğiyle mi yapıyordu öyle bir şeydi galiba
10 Yorumla- Kültür & Sanat konusunda 347 cevap paylaştı.
u 20 güSözde Almanya ama tek başına cesaret edemezdi
10 Yorumla
20 güBalkan ülkelerinden biriydi de hsngisi unuttum, yugoslavyaya bağlı bir ülke
10 Yorumla
s 20 güAlmanya tarihsel olarak kabul edilir ama kim bilir o zamanlar ne oldu ne bitti.
10 YorumlaBi cik osmanlidan artik yahu ileriye git :d
12 Yorumla- 19 gü
Selçuklu, Hun, Cumhuriyet hepsini sordum 😹.
20 güGene sınavdayız.. hocam kopya çekebilir miyiz 🤣
12 Yorumla- 19 gü
Kopya çekene sıfır veriyorum 🤪.
- 19 gü
Al işte sivas diyince aklıma Roberto Carlos geldi 🤭 birde düğün dernek filmi
20 güBizi bir şekilde savaşa dahil etmeleri gerekiyordu fakat haklı bir sebepleri yoktu. Bu planlı saldırı sonrasında da istedikleri oldu.
10 YorumlaGaliba almanya yorumlardan yola çıktım
11 Yorumla- 20 gü
Evet.
- Kültür & Sanat konusunda 518 cevap paylaştı.
20 güAlmanların halt yemesi hep
11 Yorumla- 20 gü
Dost görünümlü düşmanlar 😤.
Neydi Yavuz ile Midilli miydi 😂
11 Yorumla
Gizli Üye(25-29)20 güAlmanyanın ameliliğini hep türkler yapar hesabı :)
10 YorumlaKültür & Sanat konusunda 725 cevap paylaştı. Almanya demisler😀
12 Yorumla- 18 gü
Evet 🤪.
Gizli Üye(18-24)18 güKırşehir başkent miymiş
18 Yorumla- 18 gü
O nereden çıktı?
Cevap sahibi18 güSoruyu anlamadım bende salladım
- 18 gü
Savaşa girmekle ilgili.
Cevap sahibi18 güNe savaşı knk
- 18 gü
Osmanlı dönemindeki savaş.
Cevap sahibi18 güAmaaan knk kırşehire gel
- 18 gü
Hayır 😹.
Cevap sahibi18 güNerelisin ya
İngiltere ve mal Mustafa reşit paşa
10 Yorumla
18 güPolonya
10 Yorumla
18 güAlmanya teklif ediyor bize katılın diye
10 Yorumla
18 güGermanyyy
10 YorumlaKültür & Sanat konusunda 1,7b cevap paylaştı. Uganda
10 YorumlaKültür & Sanat konusunda 1,1b cevap paylaştı. Almanya
10 Yorumla
20 güAlmanya 🙃
10 Yorumla
20 güAlmanya
10 YorumlaAlmanya
10 Yorumla- Kültür & Sanat konusunda 1,2b cevap paylaştı.
20 güAlemanya
10 Yorumla
Gizli Üye(36-45)20 güAlman
11 Yorumla- 19 gü
Nefret.
20 güRusya galiba
10 Yorumla
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
YKS2026