Herkese iyi geceler,
Bizi var eden şey gerçekten madde mi, yoksa zaman mı?

Herkese iyi geceler,
Bizi var eden şey gerçekten madde mi, yoksa zaman mı?

... bizler zamanın geçtiğini anısal farklara dayanarak biliyoruz ve anlıyoruz zamanın varlığını.. yani teoride zamanı akıp giden bir nehir mi yoksa zihnin bir ilizyonu mu bilemiyoruz.. Ama bir fincan kırıldığında onun gene bir bütün haline geldiğini göremiyoruz... Bu zamanın öncesi ve sonrasının kesinlikle ayrıldığını gösteriyor ve entropi yani düzensizlik artıyor...
Ve zaman kütle çekiminin çok olduğu yerlerde yavaş akar ve bir uzaya ve mekana bağlı kalması gerek...
Fakat sadece zaman yoksa ışık olduğu yerde çakılır.. öncesi ve sonrasını bağlayan şey zamandır... Bilincimiz , insanlar , evren herşe ama her şey donardı çünkü sonrası olmazdı
Soru icin teşekkür ederim
Hani şarkıda diyor ya;
Zaman düşer ellerimden yere
Oradan tahta boşa
Saatler çalışır izinsiz hep bir sonraya..
Zaman olmadan var olur muyduk bilmiyorum. Bunun bir çok bilimsel açıklaması var. Tek bildiğim zamanın iplerinin bizim elimizde olmadığı.
Ben teşekkür ederim cevap için🌸
Bir Bülent Ortaçgil şarkısıdır efenim☺️
Doğrudur efenim. Tarz olarak size uyumsuzsa demek ki :)
Caz sevdiğim için benim favorim Birsen Tezer seslendirişidir😌
İyi günler efenim 🌸
Şimdi bir de burdan baktım sana
Senden kaçırdığım, kedere boğulduğum anlara
Beni içine al artık
Seni mutsuz kılan o duyguyu kırmak istiyorum
Bir yerden aşağı, çok aşağı düştüm
Zaman; solgun, sessiz, gri bir koridordu
Orada çok üşüdüm, çok üşüdüm,
🙄
🌹
var olurduk evet ama madde bedende değil ruh olarak, zaman madde dünya için var, ruhsal düzlemde zaman yok ve ruhların gittiği yer zamansız bir mekan, burada zaman işliyor ve bu dünya için geçerli, başka gezegenlerde zaman tamamen farklı.
Dünyada var olmak zamanla alakalı... Öncesi ve sonrası için zaman yok, madde yok, ruhun farklı bir boyutta var olması var.
Cevap: olurduk🙃
Peki efenim 😌
Günaydın, güzel bir gün dilerim🌸
Canım ya, Kim Ki Duk filmleri zaten kafa açıcı oluyor hep. Bu soruyu da tam üzerine düşünmelik sormuşsun! 🤩 Bence madde ve zaman birbirini tamamlıyor. Zaman olmadan madde durağan, madde olmadan da zaman sadece bir akış olurdu sanki. İkisi bir bütün gibi, varoluşun ayrılmaz ikilisi. ⏳ Sanat Tarihi derslerinde de bu tarz felsefi konulara bayılıyorum! ✨
Cevap
19Cevap
Evet olabilirdik. ama daha farklı işlerdi her şey.
Zamanı durdursaydık, tüm değişimler dururdu. Düşünce olmazdı, hareket olmazdı, yaşam olmazdı. Ama madde yine de var olurdu.
Maddeyi ortadan kaldırsaydık, zamanın "içinde" gerçekleşecek hiçbir şey kalmazdı.
Bilmiyorum. Birçok bilim insanı zamanla alakalı farklı görüşe sahip. İnsan hangisinin izinden gideceğini bilmiyor.
Madde zamanla var olduysa varsayim dogru peki zamandan oncesi neydi 🤔
🤷♀️
Geriye gidilebiliyor mu ki?
Belki teknoloji çok ilerler günün birinde ve zamanı ileri geri alabiliriz. şu an için anı yaşayabiliyoruz sadece :)
Muhtemelen bizim ömrümüz yetmez buna. Artık ileri ki nesillere :)
Biz maddeden çıkıp ruhlar aleminde olacağız. Belki frekans mrekansla bu işi çözerler :))
O konu da bilgi verilmedi efenim 😅
Tabi efenim cc yaparız sizide😅
:))
O nasıl ol ak ki ölümsüz bir dünya çekilir miydi sence
Bilmem🤷♀️
Bence cekilmez
Zaman ve mekan insanın uydurduğu bir şey hepimiz tanrının bir parçasıyız tanrı zamanda ve mekandan münezzehtir.
Biz kendimizi zamanın içine hapsettik
Zaman olmadan mekan olmaz zaman insanın bu dünyadaki saatidir. Amelidir insan ne kadar veya nasıl yaşamadıığını bilmeden amel eder.
Madde bile zamana bağlı zaman olmadan hiç bir şey olmaz
Oluşabilmesi için zaman gerekli
Var olmakla değil de anlamakla daha ilişkili zaman olmasaydı hiçbir şey anlamayabilirdik
Sen gece kalkip su ictin kafami yapti sende
Sebep?
Akrep yelkovan olmasa yaşlanmazdık da biz şimdi 🙄
Ne güzel olurdu :/
Öyle😌
Bu soru için bu saat çok erken.
Gece sormuştum🙄
Benim için erken :D
Kaç gibi soru sorayım :))
Ne zaman istersen, görürsem mutlaka icabet ederim :))
Teşekkür ederim efenim sağolun :))
Her gece yeni bir zihin açıcı sorularla sen. d
🙄
Ben işimi yaparım, gerisine karışmam 🥂
🥂
Zaman niye var ediyor seni
Neden etmesin🙄
Anı yaşar geçerim takilmiyorum hiç
Olamazdık
Zaman tek gerçek ölçü birimidir.
Yok eden şey zamansa
hayır olamazdık