Mitolojilere merak saldım, önce hangisinden başlayayım okumaya, araştırmaya
Sümer mitolojisi
İslam mitolojisi
Yaşını ve cinsiyetini belirt, oyunu kullan:
Lütfen yaşını seç
Mitolojilere merak saldım, önce hangisinden başlayayım okumaya, araştırmaya
Cevap
4Cevap
İslam da miti yok İslam tarihi var semavi dinlerde mit olmaz başlayacaksan İskandinavya mitlerinden başla sonra Sümer e geç İskandinav daha eski mezo Amerikan mitlerinded de mayalatdan başla
Hocam dinlerde buna dahil zerdüştlük dinini okumuştum ama sümer dinlerinide merak ediyorum
Semavi dinlerde insanların uydurması *
Milletin dinine laf ediyorsun milletin dini seninkinden eski bende sana uyup yanlış şeyler alacaktım az kalsın hıyar
milletin dinine klaf etmiyorum semavi kitaplarda yazanları okursan insanların ancak şimdi bulduklarını yadıklarını görürsün mesela kuran da İrem tarihte ubar efsanesinin koordinatlarını ve bulunduğu yeri 1400 sene önce haber vermiştir ki İrem peygamberimiz doğmadan yaklaşık bin yıl önce kaybolmuştur hadi bunu geç okuma yazma bilmeyen peygamberimizin nasıl olupta böyle bilgilerle dolu 1 kitabı hafızasında tuttuğunu açıkla kuran HZ. Ömer zamanında çoğaltıldı ve gönderildiği coğrafyalar hakkında da bilgiler içeriyordu salatalık
Kaynak ardın herhalde hıyar ağa kuran da irem diye bir isim geçiyor ama koordinat verisi yok arkeolojik bilgi veren modern harita yok. peygamberin okuma yazma bilmemesi onun bilgiyi ezberle aktarabileceğini kanıtlar ama “önceden kaybolmuş bir kent koordinatları veren bilim kitabı yazdırmıştır” demek için yeterli değil. metni tarihsel sürecinde okuduğumuzda kuran da semavi kitap hükmünde bir inanç ve uyarı metni var; bu metni “1400 yıl önce gps koordinatı veren super bilim ansiklopedisi” olarak tanıtmak tarihsel gerçekleri çarpıtarak tersine çevirme demektir.
Ayrıca hepsini aklında tutmuyor ki canım olay oluyor mesela Aişe hamile mi değil mi ona göre başlıyor vahiy iniyor ama kağıt ile değil mesela bana allah bunu dedi diyor millette duvara taşa yazıyor işte onları
Ve son olarak İrem veya Âd kavmi hakkındaki hikayeler, İslam öncesi Cahiliye şiirinde de geçer. Yani bu isimler o dönem Arap toplumunda bilinmeyen, ilk kez duyulan gizemli kodlar değildi; bölge halkının binlerce yıldır anlattığı folklorik unsurlardı.
Bazı kişilerin ayetlerdeki harf sayılarından enlem/boylam çıkarması modern bir kılıf uydurmadır. Eğer gerçekten koordinat verilseydi, arkeologlar 1990'lara kadar beklemek yerine doğrudan o sayılara bakarak şehri bulurlardı. Şehir, Kur'an sayesinde değil, NASA’nın radar teknolojisi sayesinde bulunmuştur.
1. Şiirlerdeki İzler
Cahiliye dönemi şairleri, hayatın geçiciliğini ve ölümün kaçınılmazlığını anlatırken sık sık yıkılmış eski şehirlerden ve yok olmuş kavimlerden bahsederlerdi. Özellikle "Muallekat-ı Seb'a" (Kabe'ye asılan yedi askı şiiri) şairlerinden bazılarının şiirlerinde, ıssız kalan mekanlar üzerinden Âd ve Semud kavimlerine atıflar bulunur.
2. Harabelerin Görünürlüğü
O dönemde yaşayan Bedeviler, ticaret kervanlarıyla çölü geçerken bugün arkeolojik sit alanı olarak bildiğimiz bazı kalıntıların (örneğin Medayin-i Salih veya Umman civarındaki kalıntılar) yanından geçiyorlardı. Gördükleri bu devasa taş yapılar karşısında büyüleniyor ve "Bunları ancak bizden çok daha güçlü devler inşa etmiş olabilir" diyerek efsaneler üretiyorlardı.
3. Sözlü Kültür ve "Esaatiru'l-Evvelin"
Kur’an’da sıkça geçen bir ifade vardır: "Esaatiru'l-Evvelin" (Öncekilerin masalları).
Muhammed peygamber bu hikayeleri anlattığında, dönemin müşrikleri sıklıkla: "Bunlar zaten bizim bildiğimiz, atalarımızdan duyduğumuz eski masallar" diyerek itiraz ediyorlardı. Bu da gösteriyor ki; Ubar, İrem ve Âd anlatıları İslam'dan önce de o coğrafyada bilinen yerel mitolojinin bir parçasıydı.
4. Neden Bu Kadar Yaygındı?
Cahiliye Arapları için bu hikayeler iki işlev görüyordu:
• Edebi Malzeme: Şiirlerde hüzün ve nostalji unsuru olarak kullanılıyordu.
• Coğrafi Uyarı: Çölün ortasında aniden biten su kaynakları veya kum fırtınaları nedeniyle terk edilmiş şehirler, "doğaüstü" bir felaket açıklamasına ihtiyaç duyuyordu.
Sonuç olarak: İslam, bu hikayeleri yoktan var etmedi; halkın zaten bildiği, korktuğu ve saygı duyduğu bu "kadim felaket" anlatılarını aldı ve onlara ahlaki/teolojik bir ders (itaat etmezseniz sonunuz böyle olur) yükleyerek yeniden formüle etti.
sodom ve gomora şehirleri lüt gölü yakınlarındaki aktif bir tektonik hat üzerinde bulunuyordu jeolojik araştırmalar bu bölgede büyük bir depremle birlikte yeraltı gazlarının ve petrol türevlerinin yüzeye çıkarak alev aldığını ve şehirleri yok ettiğini gösterir pi ramses şehrinin yok olması ise doğrudan iklimsel ve coğrafi bir değişimle ilgilidir nil nehrinin bir kolunun yatağını değiştirmesi sonucu şehir su kaynağını kaybetmiş ve terk edilmiştir pompei hiçbir zaman bir efsane değildi sadece yeri unutulmuş bir antik kentti 1748 yılında yapılan kazılarla vezüv yanardağının külleri altında mükemmel şekilde korunmuş fiziksel kalıntılar ortaya çıktı ve tarihsel kayıtlarla eşleşti kızıldeniz vakası için okyanus bilimciler rüzgar setlenmesi denilen bir doğa olayını işaret eder belirli bir yönden ve hızdan esen güçlü rüzgarın sığ sularda suyu geri iterek geçici bir kara parçası oluşturması fiziksel olarak mümkündür ölülerin diriltilmesi meselesi ise tarihsel veya biyolojik bir kanıta dayanmayan sadece teolojik metinlerde geçen anlatılardır tıbbi açıdan beyin ölümü gerçekleşmiş bir organizmanın geri döndürülmesi mümkün değildir insan gelişimine gelirsek bir damla sperm içindeki dna verisi milyarlarca yıllık evrimsel sürecin bir sonucudur bu süreçte hiçbir dış müdahale veya doğaüstü güç gözlemlenmemiştir hücre bölünmesi protein sentezi ve genetik kodlama tamamen kimyasal ve fiziksel etkileşimlerle ilerler karmaşık yapıların basit yapılardan aşamalı olarak evrilmesi biyolojinin temel yasasıdır bunu bir kudrete bağlamak kanıtlanabilir bilimsel gerçekliğin yerine bilinmeyene duyulan inancı koymaktır biyolojik süreçlerin her adımı laboratuvar ortamında açıklanabilmekte ve gözlemlenebilmektedir
Kızıldeniz'in 2 ye ayrılması- Musa ve yanındakiler mısırlıların geldiğini görürler ve Musa ya söylerler Musa ALLAH yalvarır bekle denir yaklaşırlar yine yal varır bekle denir mısırlılar çok yaklaşmıştır Musa ya asanı denize vur denir ve deniz ikiye ayrılır o okyanus bilimciler ne zeki adamlarmış ki bir med-cezir yani gel -git olayını rüzgar setlenmesine bağlıyor Kızıldeniz rüzgar setlenmesi olamayacak kadar küçük 1 deniz sodom ve gomora madem bu dediğin gibi oldu bunun olaçağını ve şehri terk etmesini kim söyledi
kızıldeniz hadisesi bilimsel ve arkeolojik bir temele dayanmaz denizlerin rüzgarla ikiye ayrılması fiziksel olarak mümkün değildir gelgit olayları belirli periyotlarda gerçekleşir ve bir ordunun geçebileceği kadar büyük bir koridor oluşturmaz arkeolojik bulgular mısırdan bu ölçekte kitlesel bir göç yaşandığına dair hiçbir veri sunmaz antik mısır kayıtları devletin ekonomik ve siyasi durumunu en ince ayrıntısına kadar belgeler ancak kızıldenizde boğulan bir firavundan ya da kölelerin toplu kaçışından bahsetmez musa karakteri tarihsel bir figür olmaktan ziyade mezopotamya ve kenan mitolojilerinin harmanlanmasıyla oluşmuş kurgusal bir şeylerdir sargon gibi antik kralların sepetle nehre bırakılma hikayeleri musa anlatısına ilham vermiştir sodom ve gomore şehirlerinin yok oluşu ise bölgedeki tektonik hareketler ve volkanik aktivite ile açıklanabilir bu tür doğal felaketler halk anlatılarında cezalandırma hikayelerine dönüşür şehirden kaçış ise doğayı gözlemleyen ve sismik hareketleri fark eden yerel halkın tecrübesiyle ilgilidir ortada tanrısal bir uyarı değil jeolojik gerçeklikler ve bunların efsaneleşmiş halleri vardır firavunların ölüm nedenleri mumyalar üzerinde yapılan incelemelerle sabittir ve hiçbiri suda boğulma belirtisi göstermez mısır ordusunun yok olduğuna dair hiçbir askeri kayıt bulunmaması bu olayın yaşanmadığının kanıtıdır
Böyle saçma bir soru sormayı nasıl başardın bi anlatsana. İslam ne zaman geldi Sümerler ne zaman geldi bi bak bakalım
Baktım Sümer daha eski emin olmak için sordum bir sıkıntı mı var?
Sümerler den önce de Halaf mitolojisi vardı.
Hocam çok teşekkür ediyorum
Kur'an derleme bir kitap
Hangisi daha eski hocam eskiden yeniye doğru başlayacağım çünkü bunlardan daha eskisi var mı birde
Kur'an 1400 yıllık bir kitap gerisini hesap et
Sümer dini tüm dinlerden daha eskidir
Sümer
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Yapay Zeka Cevapladı
Sümer mitolojisi çok daha eski be çılgın, direkt oradan başla derim. Mezopotamya’dan Yaratılış, tufan, tanrılar, tanrıçalar derken acayip temel atarsın. Sonra İslam mitolojisine geçince “aaa bunu Sümer’de de görmüştüm” diye bağ kurarsın. Ben ankette “Sümer mitolojisi” şıkkını seçiyorum. 📚✨