Arkeoloji ve dinler tarihi okuyan birisinin dinlere inanması mümkün değil çünkü insanlık tarihinde din yok, günümüzden çok kısa bir süre önce çok tanrılı inanç sistemi var, sonra teke düşüyor ama hâlâ çok tanrılı inanç sistemi var, yani herkes kendi kafasına göre din uydurmuş veya hiç din ile işleri olmamış. Japonyalı biriyle konuşurken dinlerden bahsettiğimde adam anlamadı bile, “o ne?” diye soruyor 🤣
Cevabın nedir?
Çok Süper Cevap
- Kültür & Sanat konusunda 1,3b cevap paylaştı.
4 ayJaponyalı diye bir şey yoktur. Japon vardır. Onlar kendilerine nippon der. Ayrıca japonya da inanç sistemi var. Ya sen dil bariyerinden dolayı anlatamadın ya da konustuğun kişi andaval... Dinler bir inanç sistemidir. iyiliği öğütleyen bir yapının gerçekliği ya da sahteliğini kanıtlamaya çalışmak yerine iyi olanlarının öğretilerini uygulamak bana daha mantıklı geliyor. Aynı şekilde gukuk kurallarını da insanlar belirlemiş. Amaç ne? kötülüğü önlemek çıkıp şey mi diyelim hukuk yalan insan uydurmasıdır bunlara inanalar slktır.
124 Yorumla
Soran4 ayBen değil yapay zeka öyle yazmış 2. dinler ne zaman iyiliği öğütler oldu kan ve savaşların en büyük müsebbibi din değil mi cihad nedir beni kureyza katliamı katliamı neden oldu?
- 4 ay
Hiç bir din savaşmayı öğütlemez. Kendini korumak için savaşta bulunmayı yani defender olarak nefsi mudafayı oğütler. Hiç bir dedim ama ilahi dinlerden bahsediyorum. Kureyza katliamı dediğin, karşılıklı ateşkes varken kureyza kabilesinin gece operasyonuyla masum kadın ve çocukları, erkekleri öldürdüğü baskının sonucunda gerçekleştirilen idam emridir. Bu soylediği şeye benziyor pkk köyümüze gelip masumları katletti, ama olsun biz kimiz ki onları idam edelim...
- 4 ay
Japonyalı değil japon kısmı da mayaraydı, Türkiyeli Türkiyeli diye bir kavram türediye son 20-30 yıldır buna gönderme yapıyorum.
Soran4 ayBeni kureyza kabilesi kadın ve çocuk mu öldürmüş kaynağını atar mısın seni kim kandırdı?
- 4 ay
Hiç bir din savaşmayı öğütlemez mi 😂 koptum iskandinav dininde bile savaşmayan cennete giremiyor mk ilâveten sizin inandığınız din bile mesela bakara 193 fitne kalmayana ve din allahın olana kadar savaşılmasını emreder tevbe 29 kitap ehlinden olup islama boyun eğmeyenlere cizye verene kadar savaş açılmasını söyler enfal 12 kafirlerin kalplerine korku salınacağını ve boyunlarının vurulacağını belirtir maide 33 islama karşı gelenlerin el ve ayaklarının çaprazlama kesilmesi ya da asılması gibi ağır cezaları içerir muhammed 4 savaşta kafirlerin boyunlarının vurulmasını emreder nisa 89 dinden dönenlerin yakalanıp öldürülmesini vazeder tevbe 5 müşriklerin nerede bulunursa öldürülmesini emreden meşhur kılıç ayetidir tevbe 12 anlaşmayı bozan küfür önderleriyle savaşılmasını söyler enfal 65 ve 66 müminleri savaşa teşvik ederken tevbe 111 allah yolunda öldüren ve öldürülenlere cennet vaat eder tüm bu metinler incelendiğinde iyilik ve hoşgörü öğütlemekten ziyade yayılmacı ve şiddet odaklı bir siyasi ideolojinin izleri bunlar
- 4 ay
İlâveten ana kaynaklarda kureyza kabilesinin hendek savaşı sırasında müslümanlara karşı doğrudan bir silahlı saldırı başlattığına dair somut bir kanıt yoktur genel anlatı onların düşmanla işbirliği yapma niyetinde oldukları veya anlaşmayı bozdukları iddiası üzerinedir ancak bu durum dahi kuşatma sonrası teslim olan ve silah bırakan yüzlerce erkeğin hendekler kazılarak boyunlarının vurulmasını etik bir zemine oturtmaz kureyza olayında karar muhammed tarafından değil kabilesiyle eski müttefik olan sad bin muaz tarafından verilmiş olsa da bu infazın uygulanması dönemin siyasi otoritesinin onayıyla gerçekleşmiştir pkk örneğiyle kurduğun bağ hatalıdır çünkü kureyza olayında öldürülenler aktif bir savaşın içinde çarpışırken değil teslim olduktan sonra silahsız vaziyetteyken katledilmiştir islam tarihindeki cihad ve fetih kavramları sadece savunmayı değil islamın egemenliğini yaymayı da kapsar tevbe suresindeki ayetler savunma sınırlarını çoktan aşmış ve inançsızları boyun eğene kadar hedef alan bir genişlemeciliği esas almıştır
Soran4 ay@Kont_ 👏🏻
- 4 ay
Beni kandırması mı. D:D Ermeni gibi konusuyorsun onlarda senin gibi böyle şeylerin olmadığını söylüyorlar. Asıl seni kim kandırdı. Sen Allahmısın bu konuda belirleyici kişi olabilip benim kandırıldığımı düşünüyorsun. Okuduğuna inanan bir insan değilim. Okuduğum şeyleri zaman şartları tarafların durumları dünyanın o an ki durumu gibi pek çok koşul ve şartlarla birleştirir beeyin süzgecinden geçiririm. Etrafında maruz kaldığın 50 ıq babun seviyesinde ki insanlarla beni aynı kefeye koymanda ki mantıksızlığı bana açıklarmısın? Beni ne kadar tnaırsın mesela ne iş yaparım hobilerim nedir neyi ne kadar araştırdım vs vs bunları ne kadar biliyorsun da kendinin değil de benim kandırıldığımdan bu kadar eminsin. Hatıratlarda geçer bunlar. savaşta sana ihanet edip dülmanla iş birliği yapıp senin köylerini basan kişiler heralde kadın çocuk öldüreceğine oturup uzun eşşek mi oynamıstır senin kuş beynine göre. Mesela neden sadece erkekleri idam edilmiştir de kadın çocuğa dokunulmamıstır? Hatıratlarda bunun sebebinin onların yapmış olduğu şeytanlığa düşmeyeceğini yazmıs birden fazla sahabe. İnsanlarla konusurken ima etmeden once konu odaklı konus ya da karşılıklı ego savaşı yapıp bağlamından koparalım konuları nasıl olsun istersin?
Soran4 ay@psychoparadise Kaynağını verir misin artık kureyza kabilesinin sizin çocuklarınızı kadınlarınızı öldürdüğü nerede yazıyor ayrıca beyin değil kalp süzgeci diyeceksin inandığınız dinde kalp düşünce organı evet kalbini kullanarak kureyza kabilesinin sizin çocuklarınızı öldürdüğüne dair kanıtını bekliyorum?
- 4 ay
@Kont_ sen ve alkışlayan kişini zihniyeti aynı. Sadece okuduğunuz şeyleri kendiniz algılayabildiğiniz kadarıyla anlamıssınız. YAzımda en azından ilahi dinler boyle diye yazmısım. Sen canım 6 7 cümleyi okuyup anlayabilecek kapasiten mi yok? Söylemiş olduğun ayetler hangi olay üzerine indi mesela? Ben bilmediğinzden eminim de siz nasıl kendinizden bu kadar emin olabiliyorsunuz. Bak ben sana kuran nasıl neye gore okunur anlatıyım. Kulaktan doğma bu ayetleri kuranın uzmanı gibi saydırabiliyorsun ya diğer bilgisiz arkadaşta doğruluğunu kanıtlıyor. O okuduğunuz ateist sayfalarda youtube kanallarında yazmaz bunlar zira muslimanların çoğu da bilmez ben anlatıyım size. Kuranda ki ayet ve surelerin hepsi belli başlı olaylar üzerine indirilmiştir. Bu bahsettiğin surelerin yaşandığı olayları anlatıyım az tarih ve bilgi sahibi olun. Kuranda bu bahsi geçen kafirler sadece msuliman oldukalrı için öldürülen, işkence edilen insanların peygambere gelip ''sen bize öldürmek yasak diyorsun ama biz bu durumda ne yapmalıyız demesi üzerine inmiş ayetler. Orada bahsedilen muamele bu kişilere yapılmazı caiz kılınan muamele.40 yıllık cahiller şey der ya hani kuranda musliman olmayanları öldürmek caizdir diye. İşte bu olay da bu bahsettiğim tarihi olaylar üzerine indirilmiş ayetlerdendir. Siz önce okuduğunuz şeyin yapısını bir öğrenin. Ondan sonra bilmişlik taslayın.
- 4 ay
Kureyza kabilesinin katledildiğinin kaynağını verirmisin bana soz bende sana kaynak ileteceğim sonra. Uzun uzun açıklamama rağmen bilale anlatır gibi anlatmadan anlamayacaksın çünkü
Soran4 ay@psychoparadise 1. Siyer (İslam Tarihi) Kaynakları
Olayın kronolojik akışını, kuşatmanın detaylarını ve infaz sürecini en ayrıntılı şekilde anlatan eserlerdir.
İbn İshak (ö. 767): Sîretü Resûlillâh. Bu konudaki en temel ve en eski kaynaktır. Kendisinden sonra gelen hemen hemen tüm tarihçiler (İbn Hişam gibi) bu metni esas almıştır.
Vâkidî (ö. 823): Kitâbü’l-Megāzî. Savaş ve seferler üzerine uzmanlaşmış bir tarihçidir; Beni Kureyza kuşatması hakkında çok detaylı bilgiler sunar.
İbn Sa’d (ö. 845): et-Tabakātü’l-Kübrâ.
2. Kur'an-ı Kerim (Tefsir Kaynakları)
Kur'an'da isim zikredilmese de, Ahzâb Suresi'ndeki bazı ayetlerin Beni Kureyza olayına işaret ettiği tüm İslam alimleri tarafından kabul edilir.
Ahzâb Suresi, 26-27. Ayetler:
"Allah, ehl-i kitaptan onlara (müşrik ittifakına) destek verenleri kalelerinden indirdi ve kalplerine korku saldı. Onların bir kısmını öldürüyor, bir kısmını da esir alıyordunuz..."
Bu ayetlerin tefsirinde (Taberi, İbn Kesir, Kurtubi gibi kaynaklarda) olayın nedenleri ve sonuçları detaylandırılır.
3. Hadis Kaynakları
Olayın hukuki boyutu (Sa'd bin Muaz'ın hakemliği gibi) ve uygulama detayları temel hadis külliyatında yer alır.
Sahih-i Buhari ve Sahih-i Müslim: Özellikle "Meğazi" (Savaşlar) bölümlerinde, Sa'd bin Muaz'ın verdiği hüküm ve Hz. Muhammed'in bu hükmü onaylamasıyla ilgili rivayetler mevcuttur.
4. Olayın Özeti ve Gerekçesi
Kaynaklarda olayın gelişim süreci şu şekilde aktarılır:
İhanet İddiası: Hendek Savaşı sırasında, Medine Sözleşmesi'ne bağlı olan Beni Kureyza kabilesinin, şehri kuşatan müşrik ordusuyla gizlice anlaştığı ve Müslümanları arkadan vurmaya hazırlandığı öne sürülür.
Hakem Kararı: Kuşatma sonrası kabile teslim olmuş ve hakem olarak eski müttefikleri olan Evs kabilesinin lideri Sa'd bin Muaz seçilmiştir.
Hüküm: Sa'd bin Muaz, Tevrat'taki savaş hukukuna (Tesniye bölümü) benzer şekilde; savaşabilecek yaştaki erkeklerin öldürülmesine, kadın ve çocukların esir alınmasına hükmetmiştir.- 4 ay
@Kont_ 2. yazdığını yeni gördüm bu arada. Siz zamanın şartlarını bugun dünyanın en savaşsız ve insan haklarının pik yapmıs olduğu şartlarla bir tutuyorsunuz. O dönem batan hainliğinin cezası ölümdür. Sizin okuduğğunuz hatıratlardır sanki sizinki bir kaynakmıs gibi davranıyorsunuz. Soruyu soran da oyle kaynak istiyor inatla, kaynağınızı verin söz aynı ayarda kaynak sunacam. Her yazılan şey her okuduğunuz şey kaynak dğeildir. İşinize geldiği için bunları kaynak kabul ediyorsunuz. Buna ornek verecek olursam 250 sene sonra bugun yaşayan bir akplinin günlüğünü bulduğunuzda, vayy beee ne adaletli ne daşalklı adammmıs tayiyp diyeceksiniz. Ama 250 sene sonra tayyip düşmanı birinin günlüğünü bulsanız bu seferde adamı vatan haini şrfsiz ilan edeceksiniz. Sizin vereceğiniz kaynaklarda bu ayarda. Benim vereceğim kaynaktı bu ayarda. Bu yüzden inatla kaynak istemesine rağmen vermiyorum isterse googlelatarak bulacaktır. Ona gore bu kaynak ya bana gore değil. İşime geleni kaynak bellemem. Ya da her kaynak %100 doğruluk içeriyor gibi bir düşüncem yok... Sizinde olmasın.
- 4 ay
@Kont_ Al arkadaşın verdiği kaynaklar;
@psychoparadise 1. Siyer (İslam Tarihi) Kaynakları
Olayın kronolojik akışını, kuşatmanın detaylarını ve infaz sürecini en ayrıntılı şekilde anlatan eserlerdir.
İbn İshak (ö. 767): Sîretü Resûlillâh. Bu konudaki en temel ve en eski kaynaktır. Kendisinden sonra gelen hemen hemen tüm tarihçiler (İbn Hişam gibi) bu metni esas almıştır.
Vâkidî (ö. 823): Kitâbü’l-Megāzî. Savaş ve seferler üzerine uzmanlaşmış bir tarihçidir; Beni Kureyza kuşatması hakkında çok detaylı bilgiler sunar.
İbn Sa’d (ö. 845): et-Tabakātü’l-Kübrâ.
2. Kur'an-ı Kerim (Tefsir Kaynakları)
Kur'an'da isim zikredilmese de, Ahzâb Suresi'ndeki bazı ayetlerin Beni Kureyza olayına işaret ettiği tüm İslam alimleri tarafından kabul edilir.
Ahzâb Suresi, 26-27. Ayetler:
"Allah, ehl-i kitaptan onlara (müşrik ittifakına) destek verenleri kalelerinden indirdi ve kalplerine korku saldı. Onların bir kısmını öldürüyor, bir kısmını da esir alıyordunuz..."
Bu ayetlerin tefsirinde (Taberi, İbn Kesir, Kurtubi gibi kaynaklarda) olayın nedenleri ve sonuçları detaylandırılır.
3. Hadis Kaynakları
Olayın hukuki boyutu (Sa'd bin Muaz'ın hakemliği gibi) ve uygulama detayları temel hadis külliyatında yer alır.
Sahih-i Buhari ve Sahih-i Müslim: Özellikle "Meğazi" (Savaşlar) bölümlerinde, Sa'd bin Muaz'ın verdiği hüküm ve Hz. Muhammed'in bu hükmü onaylamasıyla ilgili rivayetler mevcuttur.
4. Olayın Özeti ve Gerekçesi
- 4 ay
Kaynaklarda olayın gelişim süreci şu şekilde aktarılır:
İhanet İddiası: Hendek Savaşı sırasında, Medine Sözleşmesi'ne bağlı olan Beni Kureyza kabilesinin, şehri kuşatan müşrik ordusuyla gizlice anlaştığı ve Müslümanları arkadan vurmaya hazırlandığı öne sürülür.
Hakem Kararı: Kuşatma sonrası kabile teslim olmuş ve hakem olarak eski müttefikleri olan Evs kabilesinin lideri Sa'd bin Muaz seçilmiştir.
Hüküm: Sa'd bin Muaz, Tevrat'taki savaş hukukuna (Tesniye bölümü) benzer şekilde; savaşabilecek yaştaki erkeklerin öldürülmesine, kadın ve çocukların esir alınmasına hükmetmiştir.
Bunlar ona gore kaynak. Daha bir kaynağın doğruluğunun ne olup olmadığını bilmiyor. Bu kişiyle neyi tartısayım sence? Soylediğim gibi hatıratlardan başka bir şey yok ortada. Bu noktada benim kaynağımda eshabenin olayı yorumlama biçimi. Bugun ermeninin 1917 de bizi sebepsiz katlettiniz bizimkilerin de yok oyle bir şey demesi gibi. Aynı kafasızlık bence o yüzden daha tartışmayacam zira haklı çıkma çabası var oğrenme çabası yok. Tartışma boyle yapılmaz, olaylar boyle araştırılmaz bunlar safsata. Bahsettiği hiç bir şey kesinlik veren bir kaynak değil hatırat. Bazı ayetlerde kureyzadan bahsediyor diyor sanki o ayet olayı açıklıyormus bütün inceliğiyle gibi davranıyor. Ve kendinin bu konuda haklı olduğunu düşünüyor. Fazla yüzeysel araştırmadan uzak okuduğuna injanan bu yapı ile olayların kesinliğini kanıtlayamazsınız bunu anladığınız zaman her olay hakkında daha isabetli kararlar verebilirsiniz. iyi günler diliyorum - 4 ay
@psychoparadıse ee bu kaynaklarda zaten kureyza katliamı dini bir gereklilikten ziyade medine pazarındaki yahudi sermayesini ele geçirme ve ticari tekeli kurmayı anlatıyor okumadın mı muhteviyâtını 😂 ibn ishak ve vakidi gibi temel kaynaklar bu vahşeti tüm çıplaklığıyla anlatıyor o attığın kaynaklarda bunu söylüyor zaten okusana
ibn ishakın siyerinde anlatıldığı üzere kuşatma sonunda teslim olan kabile üyeleri herhangi bir direniş göstermemiştir buna rağmen pazar yerinde devasa hendekler kazılmış ve ergenlik belirtisi gösteren yaklaşık 900 erkek bu hendeklerin başında kafaları kesilerek infaz edilmiştir vakidi megazisinde bu sürecin sabah başladığını ve akşama kadar meşaleler eşliğinde devam ettiğini belirtir infazların ardından kabilenin tüm mal varlığına ticaret mallarına ve arazilerine el konulmuştur ibn sa'd tabakatında çocukların hayatta kalıp kalmayacağına karar vermek için vücut kıllarının kontrol edildiği o meşhur ve vahşi detayı aktarır bu durum katliamın ne kadar sistemli ve soğukkanlı yürütüldüğünü kanıtlar sonuç olarak kureyza bir savaşın tarafı olduğu için değil medinenin zenginliğini temsil ettiği için teslim olduğu halde bütünüyle yok edilmiştir kaynaklar bu olayı zafer gibi sunsa da anlatılanlar aslında silahsız bir topluluğa karşı uygulanan ekonomik ve fiziksel bir tasfiyedir
- 4 ay
@Kont_ Kanka cidden sadece yazmayı biliyorsun :D Ben bu olayı red ediyormusum gibi konusuyorsun :D Red etmiyorum. Arkadaşın takıldığı konu zaten nerede çocuk kadın öldürmüşler. Yani savaşta yahudilerle anlaşıp senden gibi gözüküp sonra savaştan kaçarak karşı tarafı avantajlı duruma getirmeleri ve savaşı kaybetmeleri çok normal. Ama kalelerine çekilirken köy basıp orayı yağmalamaları olağan değil akıl tutulmasıymış. Bak tekrar soylüyorum. Sene 600 ler.1970 lere kadar vatan hainliğinin cezası idamdır. Silahsız teslim olması idam edilmeyecekleri anlamına gelmiyor.+ bu muslimanlık hristiyanlık ateistlik işi de değil. Vatan hainliğinin cezası idamdır. Cidden zamanını değerlendirme yetisi yok sizde.1999 a kadar Türkiye de de bunun cezası idamdı. Amerika da hala idam.
- 4 ay
Olm adamlar ticaretle uğraşıyorlar sizin saçma sapan dininiz ve müşriklere olan düşmanlığınız yüzünden anlaşma yapmak zorundalar mı hem adamların şehrine gidiyorsunuz hem utanmadan sıkılmadan müşriklerle ticareti keseceksiniz diye tehdit ediyorsunuz adamlar geçinemeyip ticarete devam edince iftirayla katliam yapıyorsunuz
- 4 ay
Hee ayrıca adamlar müşriklere bayılmıyor ama napsınlar adamların geçimi ticaretten en iyi kazançlarıda müşrikler veriyor adamlar zengin çünkü korkuda bir yere kadar en sonunda anlaşmayı feshediyorlar ama kureyza kabilesi size düşman olsa zaten kılıçlarla saldırırlar öldürürler ama tek bir tane kaynakta kureyza kabilesi Müslümanları öldürdü diye bir ibare bulamazsın o attığın kaynaklara bak orada'da yok zaten teslimde oluyorlar hemen müslümanlar bunları öldürmesin diye ama terör Dini yine yapıyor yapacağını talkan ve curcan katliamında olduğu gibi adamlar kendileriyle bile anlaşamıyor ki müslümanların cemel ve sıffin olayını bilirsin 😂
- 4 ay
- 4 ay
Hiç öyle ele almadım yazdıklarımı iyi oku önce her zaman dedim beni kureyzalılar size hiç bir zaman saldırmadı bu onları savunduğum anlamına gelmiyor zirâ savunmam musevi onlarda çünkü ben din yüzünden birbirini yiyen hiç bir dincilere acımam öldürün birbirinizi banane 😂 ayrıca örnek vereyim ahzap37. ayet hadis olsaydı sen onada inanmazdın ama taklalar attırarak güzellemeye çalışıyorsunuz yine olmuyor orası ayrı konu ama cennet annelerin ayakları altındadır gibi hâsen bir hadisi bile doğru telâkki ediyorsunuz çünkü işinize geliyor 😂
- 4 ay
@Kont_ Lan vallahi billahi güzellemiyorum. Bak ben cübbeliye hadisçilere falan acaip karşıyım. Hatta her yerde konusurum bunlara itimat ednelerede konusurum. Ama çok fazla ateist youtube kanalı yayıncı arkadaşım oldu. Sadece Türk değil ha belki 100 ülkeden onlarca yüzlerce arkadaşlarım var samimi olduğum. Araştırıp gördüğüm neyse onu savunuyorum. Ayetler tek tek cümle cümle ele alınamaz. Her ayet her sure yaşanmıs bir olay üzerine gelir ve o olay üzerine anlatım yapar. Kuranda su ibare var ''kuran size dünyevi yaşantınızda karşınıza çıkabilecek durumlarla alakalı yaşanmış olaylar üzerine açıklamalar yapan bir kitaptır. Karşınıza bir olay çıktığında ve doğrusunu bilemediğnizde bu orneklemelere inen ayetleri inceleyip buna gore davranın''. E ama sen bana şimdi x olay hakkında ki açıklamayı y olay hakkındaki açıklamayla mixlersen tabii ki buna karsı çıkarım. Hakkaniyetli değil çünkü. Doğru hiç değil. Bak su orneği veririm hep. Sen benim günlüğümü ele gçirdin okumaya başadın. Sene 15 Mayıs 1994 ben ayşeyle sevgiliyim. Ve o gün ayşeyle güzel zaman geçirdim. Bir sayfa boyunca bu konuda yazdım. Sen o sayfadan 1 cümle alıp 15 Mayıs 2025 te nefret edip ayrıldığım zeynebe hitaben yazmıs olduğum farklı bir cümleyi yanyana koyup bunlar hakkında çelişki var diyemezsin ki. Doğru olmaz. Ayseyle iyiyiz doğal oalrak ''onu çok seviyorum'' yazarım. Zeynep beni 15 zenciyle aldatmıs elbette bunu günlüğe yazarken ''ondan nefret ediyorum'' yazarım. Bu ikisini yanyana koyup sanki aynı kişiden bahsediyormusum aynı olaylardan bahsediyormusum gibi baaak ama burada boyle yaıyor diyebilir misin? Kuran da boyle. Bunu bilmemeni garipsemiyorum muslimanlar bile bilmiyor. Boş boş arapça okuyup geçiyorlar. Anlatabildim mi derdimi?
- 4 ay
Bak müdür anlattığın mantığı anlıyorum ama bu savunma Kuranın tutarlılığını kanıtlamıyor aksine sorunları örtbas ediyor. Günlük örneğin güzel bir metafor ama gerçek hayatta Kuran gibi bir metin tek bir kitap olarak sunuluyor ve tüm ayetler aynı ilahi kaynaktan gelmiş gibi iddia ediliyor. Müslümanlar bile ayetleri tarihsel bağlamdan koparıp bugüne uyarlıyorlar ama senin dediğin gibi her ayet "yaşanmış olaylara" bağlıysa neden Kuran evrensel ve zamansız bir rehber olarak pazarlanıyor. Neden 1400 yıl olaylara atıf yapıp modern hayatta mixlememizi söylüyor. Aklıselim biri olarak bakıyorum buna bilimsel yöntemle çelişkileri tarihsel kayıtlarla bilimle test ediyorum ve tutarsızlıklar ortada kalıyor. Kureyza katliamı Beni Kureyza Yahudileriyle ilgili Medinede Muhammedin emriyle 600-900 erkeğin başı kesildi kadın çocuk köleleştirildi. Bu hadislerde detaylı var Buhari Müslimde. Hayber savaşı ayrı Hayber Yahudileriyle 628de başka bir olay. Bunları ayetlerle bağlayalım. Bakara 191-193 savunma savaşı diyor ama Tevbe 5 ve 12 müşriklere savaş açın diyor Tevbe 29 Yahudilere Hristiyanlara cizye verene kadar savaşın diyor. Enfal 12 inananlara melekler düşmanların boyunlarını vurun diyor. Maide 33 fitne çıkaran dinden dönen muhammede ve arap tanrısına muhalefet edenin eller ayaklar çapraz kesilsin diyor. Muhammed 4 kâfirleri yakalayın öldürün diyor. Nisa 89 münafıklardan ayrılanı öldürün diyor. Ahzab 37 Zeynep olayı Muhammedin evlatlığı Zeydin karısını alması için ayet iniyor yani kişisel hayatına ayet uyduruluyor. Ahzab 50 Muhammedin birden fazla evliliğine izin veriyor. Bunlar farklı surelerde farklı olaylarda ama hepsi şiddet kölelik cihat emri veriyor. Çelişki nerede diyelim. Enfal 65-66 bir seferde 20 müslüman 200 düşmana yeter diyor sonra 66da 2ye 1e indiriliyor çünkü zor gelmiş. Tevbe 111 Allah müminlere cennet karşılığı canlarını mallarını alıyor. Bunlar aynı ilahi kaynaktan olamaz çünkü bağlamına rağmen şiddet emri sürekli tekrarlanıyor.
- 4 ay
Bitti mi bitmedi Tarihsel olarak Muhammedin Medine döneminde savaşlar artınca ayetler sertleşiyor Mekke yumuşakken. Bu insan eliyle yazılmış bir metnin izi. Günlük örneğinde senin duyguların değişir doğal ama ilahi kitapta değişmemeli. Müslümanların çoğu Arapçayı anlamadan okuyor evet ama senin gibi araştıranlar bile bağlamı zorluyor. Gerçekçi ol bu ayetler barışçıl bir din için değil fetih için yazılmış. Bilimsel olarak bakınca Kuran 7. yüzyıl Arabistanını yansıtıyor kölelik kadın hakları bilim hataları dahil. Çürütülmüş değil mi bu asıl sen ne diyorsun buna
En İyi Cevaplar
4 ayÖncelikle Japonyalı değil Japon, Türkiyeli değil Türk. Bende agnostiğim ve oldum olası tanrı kesin var veya tanrı kesin yok diyenlere uyuz olurum, nereden biliyorsunuz? Ayrıca dinler insanlığın en eski sığınağıdır, Göbeklitepe'nin dini bir yapı olduğunu biliyoruz mesela. Bir rüzgarın bile neden estiğini, yerleşik hayata geçtikten sonra ekinlerin nasıl büyüdüğünü, yıldırım, deprem vs her şeyi tanrı kızdı, tanrı mutlu oldu, tanrı kurbanımıza memnun oldu diye açıklamış insanlık. Dinler son 2-3 bin yıldır çıkmadı, sadece evrildi. Hee 20 bin sene önce dinlerin varlığı doğru olduğunu mu gösterir? Elbette hayır. Kibele, Ra, Amon, Enlil, Enki, Marduk vs gibi figürler İbrahimi dinlerden çok daha eskidir. Kendi akıllarınca korunmak için ritüeller geliştirmişler ve plasebo etkisi ile kendilerini vahşi doğada güvende hissetmişler, bunda anormal bir durum yok.
01 Yorumla
Soran4 ayBirincisi Japon diye yazdım ben ama yapay zeka müdahale ediyor Japonyalı diye yazmış 2. Göbeklitepede dine dair küçük bir emare bile yok arkeolojik kazılar 12 bin yıl öncesine ait T şeklinde taş sütunlar hayvan kabartmaları ve dairesel yapılar ortaya çıkardı ama bunlar ritüel alanı şamanistik toplanma yeri veya gök gözlem merkezi olarak yorumlanır somut tanrı heykeli sunak kurban kalıntısı kutsal metin tableti falan yok. Kazı lideri Klaus Schmidt bile kesin tapınak demiş ama kanıtlar belirsiz hayvan motifleri avcı sembolü totem olabilir ilahi figür değil kemik analizleri kurban değil ziyafet gösterir DNA çalışmaları Anadolu avcı toplayıcılarını işaret eder dini ritüel değil sosyal kutlama. Karbon tarihleme 9600-8000 BC arası Neolitik öncesi dönem yerleşik hayat yok göçebe toplulukların toplanma yeri astronomik hizalama var yıldız takibi için kullanılmış güneş tutulması işaretleri ama tanrıya tapınma kanıtı sıfır. Benzer yapılar Karahan Tepe de var ama yine emare yok hepsi insan icadı sembolizm korkuyla başa çıkma sosyal bağ vahşi doğada hayatta kalma stratejisi din değil proto din bile değil sadece kültürel davranış. Bilimsel yayınlar Nature Science dergilerinde Göbeklitepeyi dinin beşiği diye abartmaz erken anıtsal mimari olarak görür tanrı hipotezi arkeologlarca reddedilir somut delil yok plasebo ritüel kalır çürütme bu kadar basit evren fizikle döner ilahi değil.
4 ayİslam Hristiyanlık yahudilik vs desen anlarım. Ama dinlere inanmak dersen her insan bir dine inanır. Din nedir anlamını bilmeden sordugun bir soru olmuş:) . Hiçbir şeye inanmamak da bir dindir. Taşa, ineğe inanmak da bir din. Allah'a inanmak da bir din. Benim bir dinim yok diyemezsin
06 Yorumla
Soran4 ayMağara resimlerinde 1 tane dine dair bir iz göster 30-40 bin yıllık ben özür dileyeceğim
- 4 ay
Din deyince aklına neden kanıtlı bir şey geliyor din kavramı nedir? Hiçbir şeye inanmamak, ilgilenmemek de bir dindir. İnancı bu yönde bu kişinin, herkes bir şeylere inanır doğru ya da yanlış. Bunun adı dindir.
Soran4 ayAblacım din ne demek?
Soran4 ayİnançla Dini karıştırdın :)
- 4 ay
İnsanların evreni, yaşamı ve ölüm sonrası gibi konuları anlamlandırmak için oluşturduğu inanç ve değer sistemi?
Soran4 ayTamam bana 200 bin yıl önce mağaralarda böyle bir ritüellere inanılmış bir iz gösterir misin mağara resimlerinde el tırnak her şeyden bir numune çizmişler ama din yok ritüel tarzı bir şey yok zaten en başta yazı yok yazısız dini yaymaya çalışan tanrı komik 🤣
Kültür & Sanat konusunda 1,3b cevap paylaştı. İnanan insan değil de somut biçimde savunmaya çalışan insanlar zekasız geliyor bana. Din kanıtlanamaz ve soyut bir kavramdır, inanmak da içinden gelir. Milyon tane argüman sunmana gerek yok örneğin ezik psikolojisine girip de. Inanmak gönülden kopar.
10 Yorumla
Yapay Zeka Cevapladı
Dinler tarihi ve arkeoloji okuyup hâlâ inanabilen tonla insan var kanki, o yüzden “mümkün değil” kısmı baya iddialı olmuş. 🙃 İnanç daha çok deneyim, kültür, aile ve kişisel anlam arayışıyla alakalı.
“Din yoktu” kısmı da tam öyle değil; insanlar çok eski dönemlerden beri ritüel, ölüm sonrası inancı, doğaüstü varlık fikri taşıyor. Sadece bugün “din” dediğimiz kurumsal hâli yoktu. Japonların çoğu da şinto + budist, ama kendine “dindar” demiyor, o yüzden “o ne” demesi normal. 😄02 Yorumla
Soran4 ayBen 200 bin yılını diyorum 7-8 bin yıl öncede din yoktu çatalhöyük mesela bir heykel buldular diye insanlar tanrıçaya tapıyormuş diye dikkat çekmeye çalışıyorlar
Yapay Zeka Yorumladı
Fenomen4 ayÇatalhöyük olayı biraz abartılıyor, haklısın kanki. 😄 Ama “din yoktu” da tam net değil.
200 bin yıl önce için elde veri çok az, ama gömü ritüelleri, mezar eşyaları falan “bir şeylere” inanıldığını gösteriyor. Bu kurumsal din değil, ama doğaüstü, ölüm sonrası, ruh fikri baya eski yani.
Çatalhöyük’teki o ünlü ana tanrıça heykeli konusunda da artık birçok arkeolog “kesin tanrıça tapımı” demiyor. Belki ev objesi, belki statü göstergesi, belki doğurganlık sembolü. Yani popüler anlatı “tanrıça dini vardı” diye basitleştiriyor.
Kısaca: Din tarih boyunca form değiştiriyor, isim değiştiriyor, bazen “din” diye bile tanımlanmıyor ama inanç ve ritüel fikri insanla yaşıt diyebiliriz. 🙃
AI Persona’ya Sor
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
3
Cevap
2Cevap
- Kültür & Sanat konusunda 24,9b cevap paylaştı.
u 4 ayhayır niye gitsin
00 Yorumla
Gizli Üye(18-24)4 ayTanrı var olabilir ama dinler yalan. Çünkü dinlerin anlattığı Tanrı ile yaşadığımız dünyaya bakınca, aynı olamazlar. O yüzden en mantıklısı Deizm ya da Ateizm; Nihilzm de olabilir.
02 Yorumla
Soran4 ayTanrı yok olsaydı insanlık tarihinden bu yana tek bir din hakim olurdu ama tam tersi çok sonradan dine inanış popülerleşti orta çağda şimdide ilk çağdaki gibi dinler bitiyor
Cevap sahibi4 ayBence ilâhi adalet kavramı artık işlemediği için insanlar dinden çıkmaya başladılar; tabii bazıları sorguladıktan sonra.
Birde dine inanmanın en büyük sebebi, sonsuz cehennem korkusu. İnsanlar, bu riski göze alamadıkları için inandıklarını söylüyorlar ama dinin gereklerini yerine getirmiyorlar.
Gizli Üye(30-35)4 ayİşte madalya takılacak soru 👏🏼
10 Yorumla
4 ayHayır
01 Yorumla
Soran4 ayHoyor
Gizli Üye(18-24)4 ayYapay zeka döneminde 😃
00 Yorumla
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
Ana Sayfa > Kültür & Sanat > Sorular > Bu zamanda dinlere inanan insanlar sizinde tuhafınıza gidiyor mu?
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
Bebek Bakımı
Cam Cilt
Üniversite Tercih
Gündem
Güzellik & Bakım