Melike İlgün'ün Kemal Eren kadınlar kitabında Zübeyde Hanım'ın söylediği iddia edilen söz
2 ay
Melike İlgün'ün Kemal Eren kadınlar kitabında Zübeyde Hanım'ın söylediği iddia edilen söz
Bazı sözler vardır; kimin söylediğinden çok, neyi taşıdığıyla tartılır. “Erkeğin okumuşu kadı, kadının okuması cadı olur” denilen o cümle de böyledir. Rivayete göre Zübeyde Hanım’a atfedilir; oysa tarih, bu sözün onun dudaklarından çıktığını doğrulayacak bir iz bırakmaz. Belki bir gölge gibi sonradan iliştirilmiş, belki de geçmişin dar kalıplarından süzülüp gelmiş bir yargıdır bu.
Oysa aynı geçmişin içinden, bir annenin oğlunu okutmak için verdiği mücadele yükselir. Mustafa Kemal Atatürk’un hayatına bakıldığında, eğitimin bir insanı nasıl değiştirdiği ve bir toplumu nasıl dönüştürdüğü açıkça görülür. Böyle bir hayatın arkasındaki annenin, bilgiyi küçümseyen değil; aksine, onun kapılarını aralayan biri olduğunu düşünmek daha tutarlıdır. Bu söz, aslında bir dönemin korkularını fısıldar: Bilginin kadına güç vereceğinden duyulan tedirginliği… Kadının öğrenmesiyle düzenin sarsılacağına dair eski bir endişeyi… Ama zaman, bu korkuların yersiz olduğunu çoktan göstermiştir. Çünkü bilgi, kimde olursa olsun, karanlığı azaltır; cehaleti değil, insanı büyütür.
Sonuçta geriye şu kalır: Bir sözün ağırlığı, onu kimin söylediğinden çok, ne kadar doğru olduğuyla ölçülür. Ve bu söz, ne tarihsel olarak sağlam bir temele dayanır ne de hakikatin yanında durur.
Öyle bir şey yok inanmayın okumuş kadın istemiyorlar yok beygamber efendimiz şöyle dedi yok bu böyle dedi diye insanları kandırıyorlar bak 2026 yılındayız din bilgimiz sıfır bilimle ilgimiz yok yapay zeka bel altı
Ebû Nüceyd İmrân İbni Husayn el-Huzâî radıyallahu anhümâ’dan rivayet edildiğine göre Cüheyne kabilesinden zina ederek gebe kalmış bir kadın Peygamber aleyhisselâm’ın huzuruna geldi ve:
- Yâ Resûlallah! Cezayı gerektiren bir suç işledim. Cezamı ver, dedi.
Bunun üzerine Peygamber aleyhisselâm kadının velisini çağırttı. Ona:
- “Bu kadına iyi davran! Doğum yapınca bana getir!” buyurdu.
Adam Resûl-i Ekrem’in buyurduğu gibi yaparak kadını doğumdan sonra getirdi.
Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem kadının üzerine elbisesinin iyice bağlanmasını emretti; sıkı sıkıya bağladılar. Sonra Peygamber aleyhisselâm’ın emri üzerine taşlanarak öldürüldü. Daha sonra Resûl-i Ekrem kadının cenaze namazını kıldı.
Hz. Ömer:
- Yâ Resûlallah! Zina etmiş bir kadının namazını mı kılıyorsun? diye sorunca Hz. Peygamber şunları söyledi:
- “O kadın öyle bir tövbe etti ki, şayet onun tövbesi Medine halkından yetmiş kişiye taksim edilseydi, hepsine yeterdi. Sen Ce-
nâb-ı Hakk’ın rızasını kazanmak için can vermekten daha üstün bir şey biliyor musun?” (Müslim, Hudûd 24. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Hudûd 24; Nesâî, Cenâiz 64)..
Uydur uydur dur:)
@hükümsüz34 ateist misiniz?
Ben Kur'an'a bakarım hadise değil kuran demiyorsa diğer kaynaklar boş
Klasik soru ateist misin akp yi eleştir klasik soru CHP li misin😆😆
@hükümsüz34 peki tefsir okuyor musunuz?
Kardeşim ben sana Kur'an'ı iyi okurum tefsiri de hatta kelime kökünü de çıkarırım ama bence yapmayayım bugün söylerim yarın dinden çıkarsın dinde yerini öğrenince öyle kuran ayetleri var ki noluyo ln dersin hatta bazı din hocalari bile şunu diyor öyle ayetler var ki isorgulayan nsanı dinden çıkartır cahillik bazen iyi şey sorgulamiyorlar
@hükümsüz34 hadisler sayesinde tefsirlerin yazıldığını bilmiyorsunuz demek ki. hadisleri reddediyorsunuz sonra insanlar neden ateist oluyor Rabbim size akıl fikir versin :)
:) tefsirleri okumadığım belli hadislere sariliyorsun Kuran'da namaz kurban kesmek tesettür geçmez ama sen Kuran'da yazmaz hadiste geçer diyorsun demek ki Allah'ın sözü geçersiz elçisinin sözü geçerli o zaman şöyle oluyor bakan sundogru diyor sen ona değil kaymakama inanıyorsun :)
@hükümsüz34 kuranda hepsi geçiyor tesettürde nur 31 ayet Mümin kadınlara da söyle: Gözlerini bakılması yasak olandan çevirsinler, iffetlerini korusunlar. Süslerini, kendiliğinden görünen kısmı müstesna, açmasınlar. Baş örtülerini yakalarının üzerine salsınlar. Süslerini kocaları veya babaları ve kayınpederleri veya oğulları veya kocalarının oğulları veya kardeşleri veya erkek kardeşlerinin oğulları veya kızkardeşlerinin oğulları veya müslüman kadınları veya cariyeleri veya erkekliği kalmamış hizmetçiler, ya da kadınların mahrem yerlerini henüz anlamayan çocuklardan başkasına göstermesinler. Gizledikleri süslerin bilinmesi için ayaklarını yere vurmasınlar. Ey inananlar! Saadete ermeniz için hepiniz tevbe ederek Allah'ın hükmüne dönün. Bence kuranı bir daha okuyun :)
Sen Kur'an'ı mealiyle okumussun yani yazilana göre halbuki orada başörtüsü geçmez örtü geçer kelime kokeniyle okuyacaksın
@hükümsüz34 sen peygamber efendimizden daha mı iyi bileceksin? araplarda arapça biliyor ve örtünüyorlar
Oku bakayım taş :)
@hükümsüz34 tamam örtü olsun örtü ne ayaklarını mı örtüyorlar başlarını örtüyorlar işte ayy bi kabullenin artık dinimizi ya da çıkın ateist olun ya üff kendi kafanızdan din uyduruyorsunuz
Ras dedim taş çıkmış :)
@hükümsüz34 sizi işıd boşuna kesmiyor gerçekten fitne çıkarmakta üstünüze yok sana nisa 89. Ayeti hediye ediyorum :)
Araplar Arapça biliyor ilk dili değil okuduğun her şey safsata eğer hadislere inanıyorum dersen sana hiç görmek istemeyecegin hadisler çıkartırım
Uyduran sizsiniz Kur'an'ı inkar ediyorsunuz
Sana en büyük fitne sizsiniz siz kadinlar peygamber efendimiz yalan mi söyledi yoksa
@hükümsüz34 sana hediye attığım ayeti oku sonra git bunları işıde söyle siz kuranı reddediyorsunuz diye onlar sana gereken dersi verir :)
Ne demiş peygamber benden sonra sizlere fitne olarak kadınları bıraktım :) hadisi şerif :)
@hükümsüz34 evet doğru ne var bunda?
O zaman dünyada bişey olduğunda sizden bilecegiz
@hükümsüz34 kadınlar erkeklere nazaran daha fitnecidir ki osmanlı zamanında haremlerde fitne kadınlardan çıkıyordu her yerde öyle mühim olan sâliha kadın olmak bizde böyleyiz yoksa nisa 34. Ayeti okuyup orada kadınları dövün diyor böyle basit şeylerden ateist olsak çoktan olmuştuk git şeytanlığını başka yerde yap
Haremde kadın olur niye olur kadın koledir cariyedir ha 1400 sene önce ha Osmanlı savaş esirleri cariye oluyor kendi hemcinsini küçük düşünüyorsun halâ yazıklar olsun siz osmanliyla varolmussunuz öyle gider turklukle alakanız yok seytanlikta sinir tanimazsiniz sizin gibiler cidden dinler sizin gibiler için iyi ki var
@hükümsüz34 cehennemde görüşürüz hadis inkarcısı yazma bir daha bana terbiyesiz
Nisa 34 de takılmış cahil kadın 🤣🤣🤣 bı git magaranda yasa
Cehenneme gideceğini de biliyor 😃😃😃 Saliha kadın 🤣🤣🤣🤣 yazma bir daha bana ben cennette hurilerle olacağım zuhahaha
@hükümsüz34 nebe 33. Ayettele dalga geçiyor 😡
Bu laf tam “eski kafa dayı sözü” tatlım, ciddiye alınacak bir şey değil. 😂 Kadın okursa cadı olmaz, ışıl ışıl zeki bir insan olur. Erkek okursa da üstün falan olmaz, sadece okumuş olur. Hepimiz insanız. Eğitim cinsiyetsiz bir şey, kitap herkesin hakkı. Sen yeter ki oku, cadıysan da Hogwarts’ta falan olursun en kötü. 📚✨
Cevap
6Cevap
Çok okumuş kadın çok biliyor tartışmaya bile girilmez:))
Okumuş kadın bazen çekilmez oluyor evet 😂
ülkemizd eokumuş insanlar mutsuz
Bence herkes öyle olacak diye bir şey yok
Şimdi doğru desek linç yeriz 😂
Doğru bir cümle
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?