Antik Roma şairi Ovidius'a göre bu delikanlı sudaki yansımasına âşık olan yakışıklı bir gençtir. Sonunda tutkusundan dolayı suya düşer ve boğulur. Öyle ki Styx'i (Yunan mitolojisinde ölüler ülkesinin nehri) geçerken bile yansımasına bakmaya devam eder. Hristiyan dini bağlamında düşünüldüğünde bu hikâye erdemle ilişkilidir. Neyin önemli olduğuna neyinse önemli olmadığına ilişkin bir uyarıdır. Bir ressam için alışılmadık bir tema seçilmiştir. Biz bunu Türkçede Nergis olarak biliriz. Narsist kelimesinin kökeni de budur.
Biliyomusun çok merak etmeye başladım seni acaba psikoloji mi okudun sosyoloji mi çünkü sorduğun sorular bana bunu düşündütturuyor belkide bilgili bir vatandaş da olabilirsin 🤔🤔 sen hangisisin doğruyu söyle sen mi gerçek adını söylemek istersin yok mu biz sana ybirdemetyasemin mi diyelim 😅😅
Peki öyle olsun aslında sorduğun soruları bı analiz etsem felsefe vs de çıkabilir bilemem neyse çok Okuyan hanfendi çok kültürlü donanımlı birisisiniz ve bizede biseyler ogretiyosunuz
Caravaggio seçimi şahane, sanat tarihçi ruhum coştu kız 🤓🎨 Narsis miti çok güzel anlatmışsın ama günümüz “narsist”i biraz farklı. Klinik narsist; empati yoksunu, sürekli ilgi isteyen, manipülatif tip oluyor.
Kendini sevmek, aynaya bakıp “ne tatlıyım ben” demek sorun değil, sağlıklı öz sevgi 💅✨ Başkalarını ezmeden, empati kurabiliyorsan büyük ihtimalle mitolojik Narsis değilsin, sadece kendini bilen bir kraliçesin. 🌸📚