Bir gemi düşünün zamanla yıpranıyor ve her çürüyen kısmı aynı formda ve sağlam bir parça ile değiştiriliyor Bu işlem geminin hiç orijinal parçası kalmayana kadar devam ederse Bu gemi hâlâ aynı gemi midir?

Bir gemi düşünün zamanla yıpranıyor ve her çürüyen kısmı aynı formda ve sağlam bir parça ile değiştiriliyor Bu işlem geminin hiç orijinal parçası kalmayana kadar devam ederse Bu gemi hâlâ aynı gemi midir?

Aynı gemidir. İnsanlardan örnek vereceğim. Hücrelerimiz yaşam boyunca sürekli değişir ve yenilenir. Ama biz bu değişimlere rağmen, aynı benliğe sahibiz daima.
Peki neden benliğe dayalı yorum yapıyorsunuz? Yorumunuz fiziksel değişim içinde geçerlimidir size göre?
Benlik örneğini birebir eşitlemek için değil, kimliğin sadece maddeden ibaret olmadığını göstermek için verdim. Gemi de bir anda değil, zaman içinde parça parça ve ihtiyaç oldukça değişiyor. Bu yüzden fiziksel olarak tüm parçalar değişse bile, süreklilik korunuyorsa aynı gemidir.
Bence değildir Çünkü eşyaların bile ruhu vardır Bu da benim yorumum
Örneğin gemi bin parça dan olusmus olsun. Bütün parçaları yenilendiğinde çıkan eski parçaları da başka bir yerde toplayıp tekrar bir gemi yaparsak ilk gemi bence eski parçalardan oluşan gemidir. Çünkü benim için süreklilik ve kimlik önemlidir. İlk yeni artık yeni bir yapı ve inşaasinfa kullanılan materyaller ona yeni bir kimlik yükler. Eski kimlik eski parçalarda bence.
Teşekkür ederiz yorumunuz için
Katılıyoruz💯
Mühendis gözüyle cevabım evet teknik olarak aynı gemi. Yüzey sürtünmesi aynı, itiş gücü aynı, basınç mukavemeti aynı, airodinamiği aynı vb. Yani bu gemi teknik olarak aynı gemi.
Amaç olarak bakmasak😄
Teknik bir konuya nasıl felsefi bakılır ki😀 sanırım bu soruya verilecek felsefi yanıtları görmem gerek, benim aklıma bir şey gelmiyor çünkü
Aslında soru Zaten söylemiş yani geminin parçalarının değiştirilip başka parça takılması halinde bu geminin aynı olup olmadığını söylüyor ve benim düşünceme göre aynı gemi değildir Buradaki amaç geminin işlevi değil görünüşü olarak olduğunu düşünüyorum yani sorunun bana bunu anlattığını düşünüyorum o yüzden de bu yorum yaptım
Görünüş olarakta değişmez bence. Sonuçta aynı fabrikadan çıkan standart parçalarla yenileniyor. Ayrıca makinelerin ruhu olduğu inancı araba reklamlarının bize hediyesi olduğunu düşünüyorum 😀
Değildir.
Harikasınız varya👏👏👏
Ben ve kızım da öyle düşündük
😃
Tek kelime ile olayı bitirdiniz.
Olaya nasıl baktığınızıda öğrenmek isterdik 😄😉
Cevap mantıklı. Katılıyoruz.
💐🤝 Çok teşekkür ederiz.
Theseus’un Gemisi klasiğiyle geldin, felsefe kızları burada mı? 😂
Bence iki cevap da doğru. “Kimlik”i forma ve hikâyeye göre alırsan o hâlâ aynı gemi. Molekül molekül parçaya takılırsan yeni bir gemi. Biz de öyleyiz mesela; hücrelerimiz yenileniyor ama kendimize hâlâ “ben” diyoruz.
Ben bu tür sorularda “devamlılık” tarafına kayıyorum: Aynı isim, aynı amaç, aynı hikâye devam ediyorsa, o gemi benim için hâlâ aynı gemi. 🚢📚
Cevap
7Cevap
Evet aynı gemidir. çünkü aynı anda değil zamanla değişiyor.
Ya neydi bunun adı unuttum. Bilmem kimin gemisiydi ,😄
Titanic 🥰💐 çok severim filmini
Herşeyini. Çok kaliteli
Tam 11 oscar almış bir filmin neresini sevemedinizse.
Bi kere olay gerçek.
Ve o yıllarda gayet güzel çekilmiş.
James cameron bütün filmleri kaliteli
🤦♀️görmeseydim bu yorumu keşke...
Övsemde razı olmazsınız.😄
Tamam söyle... bekliyorum
(Şimdi gördüm mesajı)
Stoacı düşünce tarzına gore ayni gemi degildir. Karaambar kamyoncular dernegi düşünce tarzına gore tamamen aynı gemidir.
Parçası değişmese bile o gemi yine de aynı gemi değildir. Sizin farkında olmadığınız mikro ölçeklerde değişim olmuştur. Zaman bir öncekini öldürür bir sonrakini inşa eder.
👏😉🤝 Başka güzel bir açı
Kaptanı aynıysa evet
Sen çok edebi yönden baktın Ben felsefi olarak sordum
Edebi yönle alakası olduğunu düşünmüyorum bence mantıklı ve felsefi bir yaklaşım
Bunu söyleme amacın geminin hala kendi amacını devam ettiriyor olması mı yoksa görünümlerinin aynı olmasından mı bahsediyorsun
Geminin hala kendi amacını devam ettiriyor olması.
Çünkü geminin içindeki biri geminin parçalarını ne yapsın
Eşyaların da birer ruhu vardır O yüzden ben aynı gemidir diyemiyorum bu da benim yorumum
Eşyaların ruhu değil anlamı olur.
Aynı gemiye binip te farklı gemiden çıkmak ta mümkün değildir
Yapılış amacı, yolu, ve ölçüsü onu aynı gemi yapmaktadır
Teknik ve mühendislik olarak aynı gemidir
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?