Çocuklarını yiyen Satürn ya da kısa adıyla Satürn eseri. Bu resmi evinin duvarlarına dekorasyon amacıyla yağlı boya ile çizdiği 14 tablodan oluşan ve Kara Resimler olarak adlandırılan duvar resmi serisine ait bir tablodur. Yemek odasının duvarlarına çizdiği 6 resimden biridir. Goya evdeki resimlere isim vermemiştir. Resim ölümünün ardından adlandırılmıştır. Resmin hikayesi şudur: Satürn’e oğullarından birinin tahtına geçeceği kehaneti gelir. Satürn zaman tanrısıdır ve bunu engellemek için çocukları doğunca onları yemektedir. Ancak, içlerinden biri olan Jüpiter kaçar ve sonunda Satürn'ün tahtına oturur. Yani Satürn ona yazılan kaderden kaçamaz. Belki de kaderini değiştirmeye çalıştığı için kaderinde olanı yaşamıştır. Bu tablo Goya’nın düşündüğü şeylerin bir yansımasıdır. İktidar ve iktidarın kendi çocuklarına, kendini iktidara getirenlere nasıl davrandığının bir yansımasıdır. Goya, İspanyol monarşisinin iktidarda kalmak için ülkeyi yıktığını görmüştü. Napolyon ordusunun ve monarşinin yeniden getirilmesinin ülkeyi yıktığını da gördü. Satürn'ün pörtlemiş gözleri çocuğu saran elleri paniklemiş hareketleri var. Sanki “Hayır iktidarımı kaybetmeyeceğim!” diyor. Ama öte taraftan bunu yapması gerektiğini biliyor ve bunun kötü bir şey olduğunun da farkında. O yüzden de delirmiş ve kudurmuş bir biçimde yapıyor bunu. Goya Satürn'ü öyle bir çizmiş ki sanki eriyor, bazı uzuvları yok. Deliliğini ve sanki vücudunun ayrışmasını görüyoruz. İşte bu Goya'nın tanık olduklarının sonucu. O gördüğü dünyayı yansıtıyor ve insanlıktan anladığını ve insanın yapabileceği şeyleri resmediyor.
Birde 3. Mehmet te tahta geçtiğinde bütün kardeşlerini (19 kardeşinin hepsini) boğdurarak katletti. Bir kısmı daha bebekti 😥. Bebek katili olarak tarihe geçti.
35. Padişah Mehmed Reşad dedelerinin kabirlerini ziyaret ederken III. Mehmed'in kabrini ziyaret etmez ve "Ben çocuk katilinin kabrini ziyaret etmek istemiyorum." der. İyi de yapar
0
13 Yorumla
Soran
2 ay
bu tarihi bilgiyi bilmiyordum ama onlar için kardeş kavramı düşman kavramıyla eşdeğerdi sanırım bizim kardeş kavramımızdan tamamen farklı
Kardeş katli yasasından dolayı tahta geçen padişah kardeşlerini öldürüyordu. Çok yanlış 😔. Saltanatın kendisi yanlış zaten. İslam'da saltanat yok ki illa padişahın çocuklarından biri olsun? Bu yanlış nelere sebep oldu. Doğruysa bile çocukları öldürerek mi koskoca imparaorluk kurtarılacak. Yetişkinse bil böyle bir şeye kalkışırsanöldürülür olur biter. Osmanlı yı sever sayarım ama bu uygulama özellikle dediğim padişahın yaptığı canilik. Daha değiştirildi Ekber ve Erşed sistemi getirildi zaten
monarşi mi deniyordu babadan oğula geçen sisteme neyse evet İslam da bu yok araplarda halife sistemi vardı zaten ilk 4 halife de böyle bir şey yoktu ondan sonra başladı bu sistem
ilk günahı işleyen Kabil de bir peygamberin oğlu değil miydi burdan şunu çıkardım bazen çocukların sorumluluğunu ebeveynlere atıyoruz ama ne kadar iyi yetiştirmeye çalışsan da insanın içinden gelen bir şeyler var
Daha önce de benzer şeyler konuştuk. Çocuklar ne seçmediği ailesi yüzünden cezalandırılabilir nede henüz çocuk yaşta suç işlediği için. Çocuk suçlu olmaz bu konuya dikkat etmek gerekir
Benzer şeyler konuştuk diyorum ne mutabakatı. Ama senin daha önce dediğin gibi küçük yaştaki çocuklar işledikleri suçtan dolayı öldürülünce (ki zaten çocuğa kısas uygulanmaz) ne değişecek ölen geri gelecek mi
İslam ın bu konudaki bakış açısına bakarsak yanlış hatırlamıyorsam kızlarda regl kanı erkeklerde meni gelmesi bunlar olmazsa en geç 15 yani 10 yaşındaki bir çocuk iki durumdan birini yaşarsa hükmen buluğ kabul edilir ve artık yaptıklarından sorumludur
Bir kere kısas cezasını yalnızca İslam devleti verebilir. Kural budur. Ve buluğ tespiti de kolay olmayabilir. Ülkeye coğrafyaya göre de değişir bu. Birde erkeklerde 12 yaşın altı ne olursa olsun baliğ sayılmazmış. Bunun alt sınırı 12 üst sınırı 15 yani 14 yaşındaki bir erkek te buna ulaşmamış olabilir. Öyle birini de mi öldürürdün cinayet suçundan dolayı. Lütfen aynı yanlışı savunma
Bu tablo bende hep gücün delirtebildiği o karanlık tarafı düşündürüyor kızım. Satürn’ün o kocaman gözleri tam bir “iktidar gidiyor panik butonu” hâli 😅🎨 Resme bakınca insanın içine ürperti giriyor ama aynı anda inanılmaz bir ifade gücü var. Goya resmen aklın sınırlarını patlatmış. Sanat tarihinde böyle çarpıcı sahneler beni her zaman çok etkiliyor, ruhunun karanlık köşelerini çat diye açıyor 💀✨