Kimler hangi kitapları okuyor bir görsel bıraksın?

Ben "Hikmetleriyle Mesnevide Geçen Hikayeler" kitabını okuyorum.

Hayatın, dünyanın ve bize fayda sağlamayan boş dünyaevi ile ilgili nasihatlar veriyor, çok güzel bir kitap.

Görseldeki yazıyı okuyamayanlar için.

Bu hikâyede geçen padişah ruhumuz, câriye nef- simiz, hekim mürşid-i kâmildir. Kuyumcu ise, dünya sevgisinin ve dünyalık arzuların sembolüdür.

Padişah olan ruh her bakımdan üstün özellikler- le yaratıldığı halde, câriye olan nefse gönül vermiştir. Ruh aslının ne olduğunu hesaba katmadan, nefsinin esiri olmuştur. Yaratılışı icabı nefis, gözü aşağılardadır. Câri- yenin kuyumcuya olan aşkı, nefsin dünyaya olan meylini sembolize eder. Ruh, nefsin kendisine yâr olmamasından ve hastalığından dolayı üzgündür. Bunun için çare arar. Nefsi, birçok hekime gösterir. Nefsi tedavi edemeyen hekimler, sahte şeyhlerdir. Ruh becerikli ve mahir bir hekim arar. O da ilâhî bir yardım olarak gönderilen mür- şid-i kâmildir. Ruh, mürşid-i kâmille karşılaşınca gerçek sevgilisinin o olduğunu anlar. Gönül verdiği nefsin de mânevî hastalıklardan kurtulmasını ister. Ruh, mürşidi- nin tavsiyesine uyarak nefsi, dünyevî arzularıyla buluş- turur. Bu kavuşma, nefsin maddi arzulardan bıkmasını sağlar. Mürşidin verdiği ilâçlarla dünyevî arzular tama- men yok olur. Sonuçta dünyevî arzuların ve zenginliğin sembolü olan kuyumcu yok olunca, nefis düştüğü hatayı anlar. Şehvetten ve ihtirastan kurtulur. Ruha lâyık, terte- miz bir sevgili olur.

Ruhlar âleminde mutlu bir yaşantısı olan ruhun, dünya âlemine geldikten sonra, maddî arzulara kapıl- maktan dolayı çektiği ıstıraplar, uğradığı belâ ve musi- betlerle birlikte, bunlardan kurtuluş çareleri hikâye edilmiştir.

Güncellemeler
3 ay
Bu arada bu kitabı ahiretliğim armağan etmişti bana, hep rafta duruyorken bi okuyayım dedim. Gerçekten herkesin okunması gereken kitap.