Kitap okumak çoğu zaman bilgi edinmek ve kendini geliştirmek için yapılır. Ancak bazı durumlarda insanlar gerçekten öğrenmekten çok kültürlü görünmek, çevresinde daha etkileyici bir imaj oluşturmak için de kitap okuyabiliyor ya da öyle görünmeye çalışabiliyor. Sizce kitap okuma alışkanlığı samimi bir ihtiyaç mı, yoksa bazen sosyal bir imaj meselesi mi?
Kültürlü görünmek için kitap okuyan var mı gerçekten?
Kültürlü görünmek için okuyanlar mutlaka vardır ama ben kitapları öyle bir amaçla okumuyorum. Genelde roman okuyorum; çünkü benim için okumak dış dünyadan biraz uzaklaşıp başka hayatların içine girebilmek demek. Kitabın içinde kayboldukça zihnim sakinleşiyor, huzur buluyorum..
Pavlovun ihtiyaçlar hiyerarşisine göre jendini gerçekleştirmek bir ihtiyac ve burada bilgili gibi görünmek için kitap okuyan kişi ilkel benlikle hareket edip taktik yapıyor ve çevresindeki insanları etkilemek adına bir maske takıyor. Bilmek ve anlamkla bilgili gibi, biliyor gibi yapmak arasinda büyük bir fark var. Birinde bilgi kişinin karakterine yansır diğerinde süs gibi elbise gibi bir şeydir. Özüne inmez.
Zorla kimse okuyamaz bence, okuyormuş gibi gözükür ki o da dışarıdan sırıtır zaten. Okumak bir insanın haz seviyesini yükselten okumayınca bir şeyini kaybetmiş, bir şeyi eksikmiş gibi hissettiren bir durum olmadıkça, okuyormuş gibi yapmak bir işe yaramaz
Türkiye kitap okumada dünya sıralamasında 86. sırada yani ortalamanın cok altında. Kültürlü gözükmek için bile kitap okusalar , zamanla kitap okumanın insan zihnine faydasını görecekler. Farklı kültürleri keşfederek, bakış açılarıni gelistirecekler Umalım sonraki nesiller kitapların derinliğini keşfederek ülkemizin gelişimine yardımcı olurlar
Haklı olduğun noktalar var ama mesele sadece sayılar değil bence. Okuma alışkanlığı zorla değil merakla oluşuyor. İnsan gerçekten ilgisini çeken bir şey bulduğunda zaten okumaya başlıyor. Asıl önemli olan kitapla bağ kurabilmek. O bağ kurulduğunda hem birey değişiyor hem toplum. Umarım biz de eleştirmekten çok teşvik etmeyi başarırız.
Sana katılmıyorum. Ders çalışmak, kitap okumak öğrenilen sorumluluklar. İlgimizi ceken bir kitap bulana kadar okumayalim. Felsefeye ilgi duyuyor olmam matematik çalışmamı engellememeli. her şey ailede başlıyor. Ailede kitap okunuyorsa çocuğun kitaba olan ilgisi gelişiyor. Anne figürü ne kadar önemli olsada babalara büyük iş düşüyor.
Katılmadığım yerler olsa da söylediğin şeyin mantığı var. Disiplin ve sorumluluk kısmı gerçekten ailede başlıyor. Çocuk görerek öğreniyor, evde kitap varsa kitap normalleşiyor. Ama bence ilgi boyutu da. küçümsenmemeli. Sadece zorunlulukla yapılan okuma uzun vadede sürdürülebilir olmuyor. Disiplin başlangıçtır ama merak devam ettirir. Anne baba modeli önemli evet ama biraz da çocuğun kendi keşfi devreye girmeli. İkisi birleşince kalıcı alışkanlık oluyor.
Kitap sadece vitrin süsü olsun diye okunuyorsa o iş biraz role kaçıyor bence hey dostum 📚✨ Ben kitabı story atmak için değil, gerçekten başka bir dünyaya kaçmak için açıyorum. Ama kabul, bazıları kültürlü imaj peşinde olabilir. Yine de ne motivasyonla başlarsa başlasın, okuyan kazanıyor. Benim için kitap okumak tam bir ruh konseri 🎶💫 Gizem’le bile kitap dedikodusu yapıyoruz düşün.
Ben diğerini bilmiyorum ama kendim sadece kendim için okuyorum. Ama kitabı bir araç olarak kullanan çok kişi var. Özellikle burada buna çok denk geldim..
ya böyle bir haber görmüştüm ve çocuğa çok üzülmüstüm 😔😪
Cocuk otobüste kitap okuyor diye kızın bir tanesi onun resmini çekip sosyal medyada paylaşmış ve aşağılarcasına dalga geçmişti. sonra çocuk Beyaz şova çıktı , o kadar mütevazı o kadar tatlıydı ki☺️🥰
Bu da güzel bir durum ama, günümüz popüler kültür köleliğine bakarsak çok boş beyinler, robotlaşmış ruhlar görüyoruz. Düşünsenize kitap okumak, popüler kültür köleliği olsaydı… sosyalleşme, sosyal imaj çizme aracı olarak bile kullanılabilse keşke, ama artık okuma oranları o kadar düştü ki ülkemizde çok üzücü. Umarım kitap okuma kölesi oluruz 🙏🏼
Önce okumayı severdim ama son zamanlarda sadece mecbur kaldığım için vermem gereken projeler için okuyorum desem yalan olmaz okurken kendimi zorluyorum hatta
Kültürlü görünmek için değil, yeni şeyler öğrenmeyi sevdiğim için kitap okuyorum. Başka dünyaların kapılarını aralamak bana iyi geliyor, hoşuma gidiyor. ✨
Bence kitap okumak zaten başlı başına bir kültürdür. Hiçbir gerçek okuyucu gösteriş diye kitap okumaz. Kitap okumak ihtiyacı olan bir gıdayı almak gibidir.
Ya özellikle toplu taşımada kitap okuyan insanlar kesinlikle bunun için yapıyor baska açıklaması olamaz, bence de insan öğrenmek kendini gelistirmek için okumalı'aaa kitap okuyor' desinler diye değil.