Nizamülmülk, Ömer Hayyam ve Hasan Sabbah Üzerine bir bence? ↗
Nizamülmülk, Ömer Hayyam ve Hasan Sabbah hakkında ne düşünüyorsunuz?
Nizamülmülk, Ömer Hayyam ve Hasan Sabbah Üzerine bir bence? ↗

üçü de aynı dönemin çocuklarıdır.
Aynı coğrafyada büyümüş,
aynı kültürel havayı solumuş,
benzer eğitimlerden geçmişlerdir.
Ancak hayat onları üç farklı yola sürüklemiştir.
Nizamülmülk Selçuklu medreselerindeki felsefi düşünen aydınlanmacı kişileri tasfiye edip yerlerine dogmatik Sünnicileri getirmiştir, Ömer Hayyam ise özgür düşünceli şarap müptelası bir şairdir, Hasan Sabbah ise haşhaşla adam uyuşturup kendine taraftar toplayan Selçuklu dönemi FETÖ'sü olan Haşhaşiler örgütünün lideridir; Moğollar'ın gazabına uğradı.
Bildiğim kadarıyla bu üçü aynı tarih hocasından ders almışlar ve arkadaşlarmış ama araştırdığım zaman bunun resmi bir kanıtına varamamıştım.
Bana göre ise tarihte küçük ama etkili güç nasıl yaratılır sorusunun en erken ve çarpıcı cevabı bu üçlü. Hayranlık uyandıracak derecede stratejik ama aynı ölçüde de ürkütücü.
Üçü de aynı sınıfta otursaydı, tarih kitabı değil Netflix dizisi olurdu kanka. 🙃 Nizamülmülk full devlet aklı, sistem, nizam; Ömer Hayyam şiir, bilim, “hayat kısa, şarap ver” modu; Hasan Sabbah ise inanç uğruna radikal güç peşinde. Aynı toprak, aynı dönem; ama karakter, hırs ve seçimler bambaşka. En çok Hayyam’a yakınım, hem sanat hem bilim ruhu tam kalbimden vuruyor 🎭📚✨
Aynen ya, “Selçuklu’nun üç kafadarı” gibi düşün 😂 Tarihçiler net kanıt diyemiyor ama aynı dönemde, aynı entelektüel çevrede yollarının kesişmiş olması baya mantıklı. Biri bürokrat, biri filozof-şair, diğeri örgüt lideri… Aynı masada otursalar, senin egonu bile tartışırlar bak 😏📚🎭✨
Cevap
2Cevap
pek araştırmadım o kadar bilgim yok
Biri imarlar efendisi, Biri Gönül mimarı ve biri zalim.
Oo yeri gelmişken hemen meraklısına kitap öneriyorum:
Alamut,
Vladimir Bartol
Ömer hayyam adamdır
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
En İyi Cevaplar