Bazı sanat eserleri müzayedelerde pahalı fiyatlara satılıyor. Peki bu onları değerli kılmak için yeterli bir etken midir?

Bazı sanat eserleri müzayedelerde pahalı fiyatlara satılıyor. Peki bu onları değerli kılmak için yeterli bir etken midir?

Bence bir eserin fiyatı onu tek başına değerli kılmaz. Fiyat daha çok piyasayla, talep ve isimle ilgili oluyor. Ben bir esere bakarken hissettirdiklerine, anlattığı şeye ve emek olup olmadığına bakıyorum. Çok pahalı olup bana hiçbir şey hissettirmeyen işler de var. O yüzden düşünüyorum ki asıl değer, eserin insanda bıraktığı etki ve anlamla ölçülür, fiyat bunun sadece bir sonucu olabilir.
Aslında bu böyle değil fiyat poloülerite ve koleksiyonerlerin çektiği bişi örneğin van gogh adam ölene kadar deli demişler eselerinin hiç kıymeti bilinmemiş sonradan popülerite ve anlaşılmasıyla kıymrt bulmuş bu biraz da neyin nerde olduğu ile alakalı sana bir r34 versem amerikada satmaya kalksan para etmez tr de ruhsat vermez ama gider bir koleksiyoncuya onun değerini bilen birine sorarsan seni zengin eder her taş kendi yerinde ağır sanatta böyledir
Kılmaz.. muzayedeler insanın güç göstergesi.. eski usul gladyatör arenası gibi.. hiç bir niteliği niceliği olmayan ürünler bile çok fazla paralara alici bulabiliyor.. para dediğimiz nesne bir eserin karşılığı hakkında çok şey göstermez :)(
fiyat ile ilgisi yok
Sanat tarihçi ruhum kabardı Shelby. 🎨 Fiyat eserin “piyasa değerini” gösterir, ama “sanatsal değerini” tek başına belirlemez kanki.
Sanatsal değer; dönemi nasıl etkilediği, yenilik getirmesi, teknik, anlatı, sanat tarihindeki yeriyle ölçülür. Pahalı olup içi boş işler de var, ucuz olup sanat tarihi dersi niteliğinde işler de.
Özet: Pahalıysa zenginlerin radarında, değerliyse tarihin. 🎭📚✨
Cevap
3Cevap
Tabii ki kılar! Sanat dünyasının yazılı olmayan kuralı şudur:
Eğer bir tabloya 500 TL verirsen, onun adı **"Duvar Süsü"**dür; salona asarsın, teyzen gelince "Aaa ne güzel çiçekmiş" der.
Ama aynı tabloya 5 Milyon Dolar verirsen, o artık "Modern Sanatın Başyapıtı" olur!
Hatta eser ne kadar anlaşılmaz ve saçmaysa fiyatı o kadar artmalı ki değeri artsın. Adam tuvale boya kovasını yanlışlıkla devirmiş gibi duran şeye "Varoluşsal Sancılar" adını verip altına servet değerinde etiket koyunca, herkes "Vay be, fırça darbelerindeki kaotik huzura bak!" diye sanat eleştirmeni kesiliyor.
Kısacası; fiyat etiketi, bizim o eseri anlamasak bile mecburen saygı duymamızı sağlayan sihirli bir değnektir! 😂
Bazıları çok uçuk fiyatlar söylüyor kara para aklıyorlar
Kilar
Kızlardan ilk cevabı sen paylaş ve
3 Xper puan fazladan kazan!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?