Bazen bakıyorsun, insanlar çok absürt şeyler yapıyor. Kültür ile okumuşluk aynı şey değildir bana göre. “Okuyan cahil” diye bir kavram da vardır. Bana göre kültür; insanlık demektir, vicdan ve merhamet demektir.

Peki, size göre kültür ne demektir?
Bazen bakıyorsun, insanlar çok absürt şeyler yapıyor. Kültür ile okumuşluk aynı şey değildir bana göre. “Okuyan cahil” diye bir kavram da vardır. Bana göre kültür; insanlık demektir, vicdan ve merhamet demektir.

Peki, size göre kültür ne demektir?
Gerçekten kültürlü insan; çok şey bilen değil, bildiğini sindirmiş, bağlamına oturtabilen ve bunu başkalarıyla kurduğu ilişkide incelikle yansıtabilen insandır. Kültür, ezberlenmiş bilgi yığını değil; okunan, izlenen, dinlenen ve yaşanan şeylerin kişiliğe nüfuz etmiş hâlidir. Bu yüzden kültürlü biri konuşurken sürekli bilgi gösterisi yapmaz, ama söylediği birkaç cümlede derinlik hissedilir. Farklı düşüncelere tahammül edebilmesi önemli bir göstergedir; çünkü gerçek kültür, insanı daraltmaz, bakış açısını genişletir. Kültürlü insan meraklıdır ama kibirli değildir; bilmediğini kabul edebilir, soru sorar ve öğrenmeye açıktır. Sanatla, edebiyatla, tarih ve felsefeyle kurduğu ilişki yalnızca isim saymak düzeyinde değil, anlam kurma düzeyindedir; bir kitabı ya da eseri anlatırken ne hissettirdiğini ve ne düşündürdüğünü ifade edebilir. Dil kullanımı da ayırt edicidir: kelimeleri özenle seçer, karşısındakini küçümsemeden konuşur, mizahı inciticilikten uzak olur. Ayrıca kültürlü insan bulunduğu ortama göre kendini ayarlayabilir; ne zaman susacağını, ne zaman konuşacağını bilir. En net ölçütlerden biri de şudur: kültürlü insan, yanında olanı rahatlatır; çünkü bilgiyle değil, anlayışla temas kurar.
Bence kültür, bir insanın zihnindekilerle kalbi arasındaki köprüdür. Çok okumuş ama nezaketten nasibini almamış birine "kültürlü" diyemeyiz; o sadece "bilgili" biridir. Gerçek kültür; bir diplomanın ötesinde, vicdanlı olmak, bir canlının acısını duyabilmek ve nerede nasıl davranacağını bilme zarafetidir. Yani kültür, insanın okuduğu kitapların toplamı değil, o kitaplardan sonra geriye kalan karakterdir. Toplumda sıkça gördüğümüz o absürt davranışların temel sebebi, bilginin sadece zihne yüklenip kalbe inmemesidir. Okuyan cahil dediğimiz kavram tam olarak burada doğuyor: Bilgi var ama o bilgiyi insanlığa, merhamete dönüştürecek bir maya yok. Benim için kültür; teknik bir bilgi birikimi değil, insan olma sanatıdır. Bir profesör nezaketten uzaksa, o sadece mesleğinde ustadır; ama bir işçi merhametliyse, o gerçekten kültürlüdür..
Çok güzel açıklama. Teşekkürler.
Kültür bence de sadece diploma değil kanka, o “okumuş cahil” lafı çok haklı. Gerçekten kültürlü insan; saygıyı bilen, empati kuran, merak eden, kendini geliştirmeye açık olan insan.
Sanatla, edebiyatla, müzikle haşır neşir olup, aynı zamanda bakkaldaki amcaya da, sokaktaki kediye de iyi davranan kişi kültürlüdür. Kültür, hem kafada hem kalpte başlar 🎭📚🎶
Cevap
6Cevap
Kendini geliştirmiş insana
Kültür hemen açıklayım kürt demektir kürt insanlar kültürlü oluyorlar doğuştan Çünkü kültürün kısaltılmışı kürt çıkıyor doğru Biliyorum dimiiii🤓😆😌
Çok zekice
😂🤣
konuşmasından ve tavrından bile anlayabiliriz bence kültürlü olup olmadığını. genelde kendilerini belli ederler, cok denk gelemesemde anliyorum
Doğru evet
Kişiye göre değişir genelde benim için toplum içinde nasıl davrandığına göre değişiyor
Toplumsal kültür
Kesinlikle
Kültür sadece konuşmadan ve hareketlerde bile belli olur insanlarda.
Doğru
Bizde yanlış oomazzz😀
Kitap okuyan müzeye giden sanat hakkında ilgilenen insanlara kültürlüdür bence
Güzel o da
Kizlarsoruyor kullanan her insan kültürlüdür gözümde.
Garipmis sjdjd
Kültür bir toplumun ortan misasıdır. Kültürlü insan ise kendini geliştirmiş olan biridir
Kültürlü insan @Semih6934 dür der susarım 😎
Shsjdj
En azından kitap okuyan insandır
Soruyla görselin uyum göz dolduruyor
Ajsjdjdj
Bilgili
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
En İyi Cevaplar