Gerçekten uygarlık dediğimiz şey aslında bütün barbarlığın temeli olabilir mi?

Gerçekten uygarlık dediğimiz şey aslında bütün barbarlığın temeli olabilir mi?

Rousseau nun özel mülkiyeti barbarlığın kaynağı gibi sunması, insan doğasını bilinçli biçimde romantize etmektir. İnsan mülkiyetle bozulmadı zaten bozuktu. Mülkiyet, bu bozukluğun sınırsızca taşmasını engellemek için ortaya çıktı. “Herkesindir” söylemi pratikte çoğu zaman güçlü olanındır anlamını taşır. Özel mülkiyeti ortadan kaldırmak adalet üretmez yalnızca zorbalığın şeklini değiştirir ve onu daha az görünür kılar. Tarih bu hayalin masum olmadığını defalarca gösterdi. Sorunun mülkiyet olmadığı kanaatindeyim asıl sorunun insanın kendi karanlığıyla yüzleşmeyi reddetmesinden kaynaklandığını düşünüyorum.
Evet, ekonomik güç bir güç biçimidir. Ancak asıl kaynak değildir. Araçtır. Gücü doğuran mülkiyet değil, insanın korku ve çıkar temelinde örgütlenebilme kapasitesidir. Mülkiyeti kaldırdığınızda bu kapasite yok olmaz sadece daha çıplak ve daha keyfi bir hal alır. Bu yüzden mesele mülkiyet değil, işin özüne bakacak olursak insan doğasını yok sayan okumaların kendisidir.
insanlar tarih boyunca herseye sahip olmak istedi.. ilk citi yapanda ilk global sirketi kuranda aynı zihniyet aradan binlerce yıl gecsede... teknolojilk olarak kültür olarak sanat olarak ileri gitsekte.. asıl icimizdeki derin bosluk ve karanlık hep bakii kaldı.. birde buna korkular ekledik.. önce yasadıgımız alanları sınırladık.. dogaya sınırlar cizdik.. para ile sınırlar cizdik.. korkular ürettik.. doymayan bir aclık edindik.. sahip olmak istedik.. kabul edilmek.. ait hissetmek.. guclu olmak.. guclu olmayı satın almak.. ilikileri satın almak.. içizideki karanlık o kadar buyuktu ki ne ile doldursak yetmedi.. kısaca görüse katılmıyorum... cünkü o çiti soksenizde ormanı atese versenizde insanın içini degiştiremezsiniz.. o saasacak yok edecek ççyok sayacak kendini üstün görecek bir sey bulur ve gene herseyi mahvederdi...
Bana göre uygarlığın başlangıcı olarak görülen özel mülkiyet, aslında insanlığın birçok felaketinin kaynağıdır. Bir insanın çıkıp bir toprağı sahiplenmesiyle birlikte eşitsizlik, çatışma, savaş ve suçlar ortaya çıkmıştır. Eğer o ilk anda biri bu sahte sahiplenmeye karşı dursaydı, insanlık bugün yaşadığı pek çok acıyı hiç yaşamayabilirdi.
Kısacası, mülkiyet düzeni ilerleme değil; ahlaki bir sapmadır.
Rousseau’nun işaret ettiği nokta önemli ama bence tek başına yeterli değil. Sahiplenme duygusu birçok kötülüğün kapısını açmış olabilir; fakat sorun uygarlığın kendisi değil, insanın niyetle kurduğu ilişki. Çit çekmek değil, o çitin ardında neyi meşrulaştırdığımız asıl mesele. Uygarlık hem yıkımın hem de vicdanın zemini olabiliyor; hangisine dönüşeceği insanın neyi merkeze aldığıyla ilgili.
Doğru. Güç çoğu zaman korumak için değil, hükmetmek için kullanılmış. Belki de insanlığın asıl sınavı hep buydu.
Rousseau burada “özel mülkiyet = uygarlığın kırılma noktası” demeye çalışıyor kısacık. Toprağı çitle çeviren ilk insan olmasa; sınıf ayrımı, sömürü, savaş bu kadar büyür müydü, onu sorguluyor.
Bence tüm uygarlık barbarlık değil ama içindeki eşitsizliklerin çoğu bu mülkiyet kafasından doğuyor dostum. Hem medeniyet kuruyoruz hem birbirimizi yiyoruz, tam insanlık işi. 🎭📚
Cevap
13Cevap
Hayır kurtaramazdı. Başka bir şey bulurlardı insanlar o zaman da
İnsanlar tarihten beri sürekli daha fazlasını istemiştir. kimisi kendi toprağını aldı kimisi de başkalarının topraklarını alarak yaşadı.
Aslında yer yüzü herkesindir. Topraktan, sudan hak iddia etmek insanlığa en büyük ihanet olmuştur bence
Klasik Batı zihniyetili Filozof
Batı Evrimi kabul ettiğinden kendini en üstün insan olarak kabul eder ulaşilabilmiş en üstün seviye diğerleri de daha az gelişmiş bu tanıma göre geçmişte yaşayan insanların akli hiçbir becerisi yok diyorlar ancak tarihi veriler gösteriyor ki geçmişte insanlar günümüzden daha akıllıdır
Öyle zaten jgjj
Rousseau bunları yazmış ama bunun devamı var😅 o en büyük çevre tıplumcudr. Toplum sözleşmesi 'isimli bir şey çıkara ilk kişidir. İnsna özünde kötüdür topljmun yararı için bir araya gelip sözleşme yapalım ve bir devlet kurumu kuralım. Bh kurum bizim çıkarlarımızı korusun fikrini siyasete katan kişidir😅🥳
Evet devletin genel idarenin koruyucusu olması gerektiğini savunmuş. Her ne kadar özel mülkiyete karşı çıkmış olsa da aslında devlet kurumunu desteklemiştir. Sonuç olarak dediği gibi citleri kaldırıp atarak sınırsız bir dünyayı desteklememistir. Bu noktada kendisiyle çalıştığı fikrine katılıyorum. Sadece bu söylediğine bakan biri onun bir anarşist olduğunu düşünebilir.
Zaten millet olarak bir şeyi cımbızla çekip yorumlamayı çok severiz🥳
Sonra içlerinden biri çıkıp, niye sadece bizim, benim olmasın ki lan? Diye düşünüp yine çitlerle çevirirdi etrafı. Çünkü insan his besler. Sevgi, kin, anlayış, sadakat, merhamet, vicdan, empati ne kadar his varsa bir bedene sığıyor işte. Yaratılış böyle.
Hayvanlar da bölgelerini işaretleyip onun için savaşiyorlar.
Nişe nin insan düpedüz hayvandır sözünü hatırlatıyor bu gibi olaylar.
Biraz Zeki bir hayvan ne yaparsa aynısını yapıyor insanoğlu.
ne kadsr boş yapmış. o zaman bi sabah admaın biri kalk ln oradan deyip seni yerinden etse gücü yeten yetene. medeniyet yoksa yaramaz tsbi sahiplik.
Şu an adı medeni olan pek çok ülkenin yamyam dedikleri insanları yiyip bitiren ve hala daha sömürü ülkesi olan ülkelerdir. JJR bence olayı özetlemiş
Insan türünden bahsediyoruz illaki çıt olmasa baska sey bulurdu acgozluluk bencillik ego insanin kanında var
Kendine ait olmayan her şeye bu benimdir diyen melun Yahudi hepimizi kandırdı
Mülkiyet hakkı olmasaydı İnsanoğlu hala avcı toplayıcı olurdu.
Bu çok derinlikli konular. Bir açıdan yanlış buluyorsun, diğer yandan mutlak olmalı diyorsun. Zaman zaman düşünürüm bu tür şeyleri sanırım, sorun modellerden çok uygulama ve uygulayan insanlarda.
Rousseau tezat bir adam ama şu sözüne bakarsak sol liberallik saçmış resmen.😂 anarşist devrimci. 🤣ejdndp
Bence asıl bu sözüne bakarak anarşist denebilir :)
Bana mı?🤪🤣
Hayır Rousseau için diyorum. Siz de anarşist olabilirsiniz onu bilemem :)
Hmm.😂 olabilirim.🤔 ama olmayada bilirim.🙃
Bilmem artık :)
Buna göre komünizm, modern dünya barbarlığı oluyor. Çok havalı.
Hayır kurtaramazdı.
Barbarlık ilk insandan beri var
Habille kabilden beri gelir
Şair baya saçmalamış
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?