Sizce tanrı var mı, yokmu?
Varsa neden var yoksa neden yok?
Varsa neden var yoksa neden yok?
En başta şunu idrak etmek ve temele bunu oturtmak gerekiyor;
Bir yemek aşçısız olmaz, bir bina mimarsız olmaz, bir elbise terzisiz olmaz, bir resim ressamsız olmaz.
Nasıl ki eve girer sofrada leziz yemekleri görür, bunu kim yaptı deriz, aynı şekilde bunca hayvan bunca insan bunca canlı bunca bitki bunca meyve bunca sebze bunca eşyanın da bir sahibi ve yaratıcısı vardır.
Bu en büyük ateistlerin bile zamanla boyun büktüğü ve Müslüman olduğu bir hakikattir.
Şimdi temele Allah’ı oturttuk.
Gelelim ikinci konuya.
Babanız siz küçükken size para ve kağıt veriyor, kağıda marketten kahvaltı için alınacakları yazıyor, parayı da bu eksiklerin alınması için veriyor.
Ama siz gidip bunun yerine oyuncak alıp eve dönüyorsunuz.
Muhtemelen bu yaptığınız karşısında bir cezaya müstahak olursunuz, çünkü çocuk yaşta bile anlarsınız ki bu para bizlere oyuncak gibi değersiz bir şey için verilmedi ve verilmiş olamaz.
Bir para bile boşuna verilmez iken, dünyayı 2,5 defa dolaşacak uzunlukta damarların birbirine karışmadan yerleştiği bu bedenimiz, dünyadaki bütün kameralardan üstün olan ve paha biçilemez bu gözlerimiz, dünyadaki tüm sistemlerden ve bilgisayarlardan üstün olan aklımız, hafıza kapasitemiz, dünyadaki tüm araçlardan değerli bizi taşıyan bu ayaklarımız, kollarımız, daha yüzlercesi bize market örneğindeki gibi öylesine verilmiş olabilir mi? Parayı bile boşa vermeyen babamız varken, bu bedeni bize Allah boşuna vermiş diyebilmek için, ya akılsız, ya kötü niyetli olmalıyız.
Sana dünyaları verseler karşılığında 2 gözünü vermeyeceğin bu nimetlerin bir maksadı ve amacı vardır.
Akıllı insanın hikmet binasında temelden sonra bu 2. katıda inşaa olduktan sonra gelelim 3. katına.
Madem Allah var, ve madem bize bir amaçla bir maksatla bu kusursuz bedeni vermiş.
Peki bu kadar hikmetle ve düzenle iş yapan Allah, bizi yola çıkarmışta, yol tarifi vermemiş olabilir mi? Dünyayı 2,5 defa dolaşacak kadar uzunlukta damarları bedenimizde birbirine karıştırmayarak mantıkla ve üstünlükle iş yapan Allah, bizi yola çıkarıp yol haritası vermeyecek kadar mantıksız iş yapar mı haşa..
Elbette yolcuyu pusulasız bırakmaz yolun sahibi, bunun içinde bize insanları doğru yola ileten, Kur’anı Kerim’i göndermiştir.
O Kur’an’ki insanlara “Madem bu Kur’an insan yazımıdır haydi onun içinde bir kusur bulun!” diyerek binlerce yıldır, tüm düşmanlarına meydan okumakta, ama henüz geçen senelerde bile Kur’anda yanlışları bulacağım diyerek yola çıkan Amerikalı bir adam bu yolun sonunda Müslüman olmuştur, Kur’an mealiyle değil tefsiriyle yani cümleyle değil cümlede ne anlatılmak isteniyor penceresinden okunduğunda, insanı başka alemlere taşıyan, içinde mucizeler barındıran, ki bu mucizeler karşısında bilim adamları dahi, biz bu teknoloji ile bunları bulamazken 1400 küsur yıl önce çölde yaşayan bir adam Hz. Muhammed..
Bunu nasıl bilebilir diyerek, Kur’an’ın bizzat alemleri yaratan Allah tarafından yazıldığına iman ederek boyun bükmüşlerdir..
Madem Allah var, bizi yola çıkarmış, elbette yol haritası göndermiş, madem yol haritası göndermiş, yolun sonunu da anlatmış.
Okulda dahi öğretmen tembeli ve çalışkanı dönem sonu karne ile belli edip, kimine takdir ile ödül kimine sınıfta kalma ile ceza verdiği gibi, Allah’ta kötüyü ve iyiyi ayıracak, kimine ödül kimine ceza verecektir.
Evde dahi annelerimiz kirli ile temiz çamaşırları bir tutmaz iken, Allah’ta kötüyü ve iyiyi bir tutmayacak herkese bu dünyanın sonunda hak ettiğini verecektir.
Bunun aksini düşündüren Şeytandır, amacı da insanları bu hakikatten uzaklaştırmak ve en büyük sınava hazırlamayı bırakıp, sınav diye bir şey yok yalanı ile uyutmak ve dönem sonu onları sınıfta bırakmak.
Zamanında peygamber efendimiz ümmeti için geceler boyu ağlayan ve senin için Allah’a gözyaşlarıyla dua eden bir Peygamberin var
Allah’ta seni çok seviyor ki seni bu kadar güzel nimetlerle süslemiş ve yaratmıştır, ona asi olma, hem dünyanı hem ahiretini güzelce yaşamalıyız.
Bunu birisine yazdım, oradan kopyalayıp aynı şekilde buraya attım.
Yaratıcı olabilir ama ben dinlere inanmıyorum, hele hele bu kadar milyarlarca insan yüzlerce dil ve kültür varken Allah’ın sadece Arapçayla insanlara dini anlatmasını saçma buluyorum. Dini anlamam için Arapça mı öğrenmem lazım? Araplar daha kendi aralarında iletişim kuramıyorlar.
Bencede öyle Allah var olsa bile dinler kesinlikle insan uydurması
Yorumda Allah varsa bile dinler uydurma demişsiniz, bu hangi inanç oluyor? İslam'ın kendisine inanmayıp o dinin hususi tanrısına inanmak deizm veya benim mensubu olduğum agnostisizm değil çünkü, yeni bir akım mı bu acaba?
Ya Allah inancını biliyorum bitek o yüzden deistim zaten
100,000+ tanrı figüründen yalnızca birisi Allah ama o sadece İslam dinine özgü yani deistlerin inandığı tanrının adı Allah falan değil, o sadece İslam'ın ortaya atıp var ettiği tanrı. O dine inanmayan o dinin var ettiği tanrıya da inanmaz. Deistler bir tanrı ismi belirtmezler, binlerce tanrıdan herhangi biri olabileceği gibi bilinen hiçbir tanrı da olmayabilir. Zaten muhtemelen iletişime geçmediğine inanıldığı için adınında bilinmemesi gayet normal. Kısacası dinine peygamberine inanmadığınız bir tanrı figürüne inanmak değil deizm.
Ben direk hiçbirine inanmasam çünkü sacma geliyor bana tanri öbür dünya vs falan boş isler
Ama deizm mantıklı geliyor bana tanri var olabilir ama dinler yalan
Direk deistim demeniz daha mantıklı olur o zaman "Allah var" demektense. 😌
bence var yani boşu boşuna doğmadık bir amaçla doğduk ve o amacı bize sunan biri gerekli amacın da mantıklı bir açıklamaya sahip olması gerekli bu yüzden bence var yok diyenleri de anlamıyorum hiç bir baltaya sap olamadan mı göçüp gideceksiniz
Ben deistim Allah inancım varda ahiret cennet cehennem vs neden var
e boşuna mı bu hayatı allahın düzenine ve dediklerine göre yaşıyoruz? bi nevi ödül işte yaptıklarının bedeli sana o şekil dönüyor
Ya sacma sapan şeyler yaaa Allaha inanmak yeter işte ne ahireti bu aynı başka bi evrende en güzel halinle gibi bisey sjxnc
jeshh öyle deme manyakk
Öyle ama 😅
ayy tövbe yarabbim ya
😄😄
Bu, asırlardır tartışılan derin bir konu. Her bireyin inancı ve algısı farklıdır, bu çok kişisel bir mesele. Kimileri tanrının varlığını doğadaki düzen ve mucizelerle hisseder, kimileri de bilimsel açıklamalarla bu düşünceyi sorgular. Önemli olan birbirimizin fikirlerine saygı gösterebilmek. Eğer ilgi duyuyorsan, felsefi kitaplar ya da dinler tarihine dair eserler bu konuda bakış açını genişletebilir. ✨🌍
Cevap
3Cevap
yok lan tabiki. tanrı yok. olsa ben onu görürdüm bana kendini gösterirdi.
Aynen bencede yok gibi
Elvan muslumanim allahin varigina inancim tam
Ya yoksa kanitin var mı varlığına dair?
Elhamdülillah muslumanim allahin varligina inancim tm
Tamam da kanıt veremiyon
Allah var şükürler olsun Ona
Nasil kanitlayabilin varlığını peki?
Anlatılmaz yaşanır
Ama sana şöyle ifade edeyim bak Kur'an-ı Kerim'deki kara ve deniz kelimelerinin birbirine oranı ile dünyadaki kara ve deniz oranı aynı
İşte bu Allah'ın gücüdür
Hadi Allah var diyelim ya ahiret vs onlarda var mı bana yok gibi geliyor sacma yani ölünce başka bi evrende dirilmek
Öyle düşünme
Allah'ın gücü herşeye yeter
O sonsuz güç sahibi
O herşeyi diler ve yaratır
Yaratır mesela bizim yarattı bıraktı karışmıyor
Bizi
Evet bizi yarattı karışmıyor
Çünkü biz kendi irademizle Cenneti Cehennemi seçeceğiz
Hepimizin kaderi var ama Bizi biz yapan kendi tercihlerimizdir
Cenneti anlarımda cehennem neden var neden yakıyor bizi
herkesin inancı kendine
Sence var mı ?