Bence: William Shakespeare benim için gerçek anlamda muazzam bir yazar. Karakterlerin iç dünyasını, duygularını ve iç çatışmalarını diyalogların içine öyle ustaca yerleştiriyor ki, okurken adeta o sahnenin içinde hissediyorsun. Bir duyguyu anlatmakla kalmıyor, o duygunun ruhunu kelimelere işliyor. Bu yüzden bana göre Shakespeare, insan psikolojisini en güzel şekilde edebiyata aktaran isimlerden biridir.
örnek olarak iki tane eserini özeti ile sizlere bırakıyorum...

Venedik Taciri, Shakespeare’in dostluk, para, adalet ve insan ilişkileri üzerine kurduğu bir oyunudur.
Hikâye, Venedik’te yaşayan Antonio ve yakın dostu Bassanio ile başlar. Bassanio, zengin ve soylu bir kadın olan Portia’ya talip olmak ister ama parası yoktur. Antonio da ona yardım etmek için Yahudi tefeci Shylock’tan borç alır. Shylock, Antonio’yu sevmediği için ona garip bir şart koşar: borç zamanında ödenmezse Antonio’nun bir kilo etini alma hakkı olacaktır.
Antonio’nun gemilerinin başına işler gelir ve beklediği paralar gelmez. Böylece borcu ödeyemez hâle düşer. Shylock, Antonio’ya karşı yıllardır biriktirdiği nefret yüzünden şartın aynen uygulanmasını ister ve konu mahkemeye taşınır.
Mahkemede Portia erkek kılığında ortaya çıkar ve çok zeki bir şekilde olayı çözer. Shylock’un anlaşmayı uygulayabileceğini ama Antonio’dan et keserken tek bir damla bile kan dökemeyeceğini söyler. Bu şartı yerine getirmek imkânsız olduğundan Shylock davayı kaybeder.
Sonuç olarak Antonio kurtulur, Bassanio Portia ile mutlu olur, Shylock ise hem davasını hem de saygınlığını kaybeder.

Romeo ve Juliet, Shakespeare’in en ünlü trajedilerinden biridir ve iki düşman ailenin çocuklarının aşk hikâyesini anlatır.
Hikâye, Verona şehrinde geçer. Şehrin en önemli iki ailesi olan Montague ve Capulet aileleri yıllardır birbirlerine düşmandır. Bu iki ailenin düşmanlığı herkes tarafından bilinir.
Bir gün Capulet ailesinin düzenlediği bir baloya kılık değiştirerek giren Romeo (Montague), burada Juliet (Capulet) ile karşılaşır. Birbirlerinin kim olduğunu bilmeden ilk görüşte aşık olurlar. Ancak kısa süre sonra karşı ailenin üyesi olduklarını öğrenirler ama buna rağmen aşklarından vazgeçmezler.
Ertesi gün gizlice evlenirler. Fakat aileler arasındaki kavga artarak devam eder. Romeo, Juliet’in kuzeni Tybalt ile yaşanan bir olayda onu öldürmek zorunda kalır ve bunun sonucunda şehirden sürgün edilir.
Bu sırada Juliet’in ailesi onu başka biriyle evlendirmek ister. Juliet bu durumdan kurtulmak için rahip Friar Laurence’ın verdiği bir uyku ilacını içer; bu ilaç onu ölü gibi gösterecektir. Plan şudur: Juliet uyanınca Romeo ile birlikte kaçacaktır.
Ama plan bekledikleri gibi işlemez. Romeo, Juliet’in gerçekten öldüğünü sanır ve büyük bir acıyla onun yanına gidip intihar eder. Juliet, ilacın etkisi geçip uyandığında Romeo’nun ölmüş olduğunu görür ve o da kendini öldürür.
Sonunda iki gencin ölümü, ailelerin arasındaki düşmanlığın sona ermesine neden olur.
Düşüncelerinizi paylaşın lütfen... #kültürvesanat
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer