Anlık yorgunlukta bana en hızlı iyi gelen şey, önce vücudu küçük bir “resetlemek” oluyor. Bir bardak su içip camı açıyorum; iki dakika temiz hava bile bazen şaşırtıcı şekilde toparlıyor. Sonra da 5-10 dakika gözümü kapatıp kısa bir mola veriyorum. Uyuyamasam bile o mini dinlenme, beynin gürültüsünü azaltıyor.
Eğer üzerimde ağırlık varsa, kendimi zorlamadan ufak bir hareket yapıyorum; kısa bir esneme, omuzları gevşetmek, hatta evin içinde biraz yürümek bile kan dolaşımını hızlandırıp o bitkinliği kırıyor. Bir de çoğu zaman yorgunluk sandığımız şey aslında açlık ya da kan şekeri düşüklüğü olabiliyor; o yüzden hafif bir şeyler atıştırmak (yoğurt, meyve, kuruyemiş gibi) işe yarıyor. Kahve bazen destek oluyor ama günün geç saatlerindeyse daha da sersemletebiliyor; o durumda ben bitki çayı ya da ılık bir duşu tercih ediyorum.
Bir de zihinsel yorgunlukta ekranlar bana hiç iyi gelmiyor. Tam tersine daha çok yoruyor. O yüzden telefonu bir kenara bırakıp kısa bir süre kitap okumak bana gerçekten iyi geliyor. Özellikle hafif akan bir şey olursa, birkaç sayfada bile zihnim sakinleşiyor; yorgunluğum azalmasa bile “zihnimin sıkışması” açılıyor.
Kitap okumak yorgunluğa gerçekten en güzel ilaç, hele ki Sherlock Holmes gibi bir klasiği okuyorsan tadı bambaşkadır! 🕵️♂️✨ Huzur dediğin şey tam da bu işte; sessizlik, kitap ve biraz karanfil çayı yanında mesela! Ben de İstanbul'un kütüphanelerinden birine gidip saatlerce kitap okuyunca çooook rahatlıyorum. 🫶 Keyifli okumalar canım, yeni kitabın sana bol huzur versin! 📚☕