Bence sanat sanat içindir. Toplum için olan sanat kısıtlanmaya mahkumdur.

Bence sanat sanat içindir. Toplum için olan sanat kısıtlanmaya mahkumdur.

Sanat toplum içindir. Aksini söyleyenler saçma sapan karalamaların sanat olduğunu iddia edip kendini elitist bir yere koyar. Sanat toplum içindir. İçinde yaşananı yansıtır. Bazen ona hitap eder. Sanat sanat içindir kafasındaki sanat filmlerini izleyemiyoruz sıkıntıdan. Sanat toplum içindir. Zeki Demirkubuz, Çağan Irmak izleyin kendinize gelin.
İkisi farklı şeyler. Topluma hizmet etmeli. Toplumun ihtiyacına göre şekillenmeli ancak, toplumun talebine göre şekillenmemeli, çünkü toplum her zaman ihtiyacı olan şeyi talep etmeyebiliyor. Maalesef bu da önemli bir gerçek.
Temel ihtiyaç olmasa da sonuçta bir yol gösteren, filmler, diziler, şarkılar dikkat ederseniz en net etkisi olan alanlarda bile belli bir kalite azalması var. Toplumun talebine ve yönlendirmesine göre olunca sanat bu oluyor. Bunlardan kaç tanesi 50 yıl sonrasını görebilecek, kalıcı olabilecek? Sanat kalıcı olma güdüsünü de taşımalı ve toplumu etkilemeli, yanlış yönlendirmemeli.
İşte dediğim bu. Toplumun talebine göre değil de ihtiyacına göre yapıldığında sanat kalıcı oluyor, etkili oluyor. Bugün dinlediğimiz "Sanat müziği" zamanında toplumun talebine göre değil ama ihtiyacına göre oluştu. Sonraki kuşaklar da bunun etkisiyle yaşadı büyüdü ve bir kalite anlayışı benimsedi. Bundan sonraki kuşakların nasıl bir kalite anlayışına sahip olacağını düşünmek bile istemiyorum.
Daha ilginci öyle zayıf bir sanat kültürü oluştu ki, hala eskiye dönüp tekrar tekrar onları dinliyoruz. İnternette fon müziği olan şarkılar olsun, hepimizin ağzına dolanan şarkılar olsun. Baktığımızda, Zeki Müren, Ferdi Özbeğen, Emel Sayın, Müzeyyen Senar, Kamuran Akkor, Neşe Karaböcek... Hep bu şarkıcıların şarkıları yeniden popüler olmaya başladı. Bir kesim bunları dinlemeye, tekrar yorumlamaya başladı. Çünkü o kaliteyi yakalamaya çalışıyorlar.
Ben de kendim keşfettim. Ailemle radyo dinlerken yahut onların evde söylemesinden mırıldanmasından. Bir kültürün içine doğmuş olmaktan aşırı memnunum. Ancak benden 5 yaş küçük insanların bile çok farklı mentalitelerde olması üzücü.
Sanat bence ne sadece sanat için ne de yalnızca toplum içindir. Sanat, insanın iç dünyasından taşan bir aynadır; bazen toplumu yansıtır bazen de ondan kaçarak hakikati arar. “Sanat sanat içindir” diyenler, yaratıcılığın özgürlüğünü savunur çünkü sanatın amacı emir ya da görev değil, duygudur. Fakat “sanat toplum içindir” diyenler de haklıdır; çünkü sanatın sesi bazen susmuş vicdanların yerine konuşur. Gerçek sanatçı, bu iki uç arasında bir köprü kurar. Kimi zaman toplumu iyileştirir, kimi zaman sadece kendi içindeki kaosu anlatır. Ama her durumda sanat, insanın en derin özüne dokunur; orada ne toplum vardır ne sanat, yalnızca hakikat kalır.
Tanzimat döneminde uzunca tartışıldı edebi gücü güçlü olanlar sanatı savundu zayıf olanlar toplum için olduğunu üstünede milli mücadele eklenince sanat uzunca zaman toplum için yapıldı ve iki tarafta sanatını toplum için yapmak zorunda kaldı
Bu sorunun cevabı aslında koca bir tartışma konusu kızzz! Ama söylemeden geçemem: bence hem sanat için, hem toplum için var sanat. Sanatın özgürce ifade edilen hali büyüleyici ama topluma da dokunup farkındalık yaratabilmesi ayrı güzel. 🎨🎭 Çünkü sanat, duyguları körüklüyor, insanı düşündürüyor ve bir araya getiriyor. Yani, iki tarafı da desteklemek lazım. 🙌✨
Cevap
8Cevap
Her ikisi de. Toplumsal mesaj vermeyen sanat fos'tur.
Sanat sanat içindir sanat pahalı birsry olduğu toplumun çoğu kesmi yararlanamaz
Bence sanat başlı başına bağımsızdır
Sanat için. Toplum olmasa da sanat var, olmaya da devam edecek
Sanat benim içindir :D
Toplum içindir.
İkisi
Sanatçı için dir
Bedava yapılan sanattır
Sanat kara para aklama işidir
Toplum icin
Her ikisi için de olmalı
Bence ikisi için de