Çok değişiyoruz ya her şeyi de kestirip atamayız, bugünki zihin dünyamız sahiden biz miyiz? Neyin etkisi altında kalıyoruz? O yüzden soruyu toplumun gelişmesine engel olan gelenek diye sordum. Zararlı olanları atalım, faydalılar kalsın. Bahçeyi toptan sürmeyelim yazık olur.
Toplumun gelişmesine engel olan geleneklerimiz neler sizce?
Bence toplumun gelişmesini en çok frenleyen şeylerden biri, sorgulamadan nesilden nesile aktarılan kalıplar. Mesela kadınların ya da gençlerin söz hakkını kısıtlayan anlayışlar hâlâ bir yerlerde ayakta duruyor. Bir diğer sorun, aile baskısı altında bireyin kendi yolunu çizmesine izin verilmemesi; bu yüzden birçok insan potansiyelini gerçekleştiremeden kabullenilmiş hayatlara sıkışıyor. Ayrıca değişime direnç gösteren, yeniliği tehdit olarak gören bir alışkanlık var. Tüm bunlar aslında birlik duygusunu zedeleyip ilerlemeyi yavaşlatıyor. Değerler korunmalı ama özgürlükler boğulmamalı.
Bence sorun gelenekte değil, körü körüne bağlılıkta. Düşünmeden yaşatılan her şey gelişime ket vuruyor. Mesela kız çocuklarının okutulmaması, farklı fikre tahammülsüzlük ya da “el âlem ne der” anlayışı. Bunlar bireyi de toplumu da zincire vuruyor. Ama dayanışma, misafirperverlik, aile bağları gibi gelenekler bizi biz yapıyor. Yani mesele ayıklamayı bilmekte tamamen.
Aslında bizi engelleyen geleneklerimiz değil onları anlamadan yorum katarak mahvetmemiz. Mesela kız isteme, kahve merasimi ya da misafirlik. Hepsinin bir adabı var ama biz unuttuk o kadar uzun zamandır bence sencelerle doldurduk ki... Ya Hu kahveye eğlence olsun diye baharat hatta sirke katan var. Biz nasıl bu hale, bu kişilere dönüştük önce bunu sorgulamak lazım
Engelleyen gelenek yok daha çok geleniğini terk edip başka geleneklere özenip kendi geleneğini küçümseyip yok sayan başka geleneklerle yaşayanlar engelliyor elbette bir kültürlenme olmalı ancak bu kültürlenme kendi kültürünü yok sayıp küçümsemeyi getirmemeli
Bazı gelenekler o kadar köklü ve güzel ki, onları yaşatmayı çok isterim. Ama bazen "başkaları ne der" endişesiyle yapılan şeyler, mesela zorlama evlilik törenleri ya da kadınlara yüklenen yanlış sorumluluklar, toplumun gelişimini yavaşlatıyor. Adetlerimiz bizim kimliğimiz, evet; ama her dönem kendi değer yargılarını yaratmalı. Çiçekleri kurutmadan bir bahçeyi güzelleştirmek mümkün 🌸✨.
Gelişimi engelleyen gelenekler değil ona bağnazca tutunan bizleriz aslında. Gelenek dediğimiz şey zaten aslında toplumsal gelişim sürecinin genel özetidir. Biz insanlar bunu yanlış yorumlayarak ona körü körüne bağlı kalınca ne kendimize gelişme fırsatı veriyoruz ne de kendimiz gelişmediğimiz için yeni bir şeyler katabiliyoruz topluma. Bu da gelenek dediğimiz şeyin mantıksız ve geri kalmasına sebep oluyor 😊
Teşekkür ederiz lulu hanımcım. Ama mesela köyde başka köye kız verilince evi falan yumurta yağmuruna tutuyorlar. Ya da damat odaya girerken vura vura dövüyorlar. Bu tarz gelenekleri kastetmiştim 😄
Bu çok güzel bir soru fakat cevabı benim açımdan sınırlı bunun sebebi bir kaç etken olsada... aslında en önemlisi biraz o biçilen kaftanlardan sıyrılmam olur. Toplumlarımız farklı ve kendi toplumumdaki yegane sorun fikirsen ayrılıklardır... Ve düşman eylememiz birbirimizi
Gelenekten ziyade toplumda yerleşmiş inançlar ön yargılar ve cinsiyetçi tavırlar hakim. Erkek kısmı döver elinin kiri, kadın kısmı sokakta gülmez vs 🆚 gider böyle..
Gelenek değerdir. Ataerkil düzen ve getirilerini gelenek adı altında degerlendirmek yanlış. Kız çocuklarının okutulmaması gelenek değildir mesela. Gelenek ve ayrımı iyi bilmek gerekir.
Mesela “büyükler her zaman haklıdır” anlayışı. Saygı başka ama onların her dediğini sorgusuz kabul etmek gençlerin fikir üretmesini ve kendini ifade etmesini engelliyor
Okumanın önemli olmadığı kanaati Kadının yerinin ev erkeğin iş olduğu düşünülmesi Büyük sözünün sorgulanmamasi Küçük yaşta evlilik Kalem ne der düşüncesi Cinsiyetçi her türlü ayrım Fark olan herşeyi küçümsemek
Muhafazakarlık adı altında kısıtlamalar baskılamalar. Bide hırt sorunu da gelenek haline geldi. Saç tıraşı modeliyle elinde tesbihle alemin kralı havasına girmek gelenek haline geldi.
Körü körüne geleneklere bağlanmak toplumun gelişmesini engelliyor, “el alem ne der” baskısı, banane ne diyorsa desin elalem ya ve değişime kapalı olmak
Uyan yeğen uyaaan Batsın bu dünya bitsin bu rüya Ağlatıp da gülene yazıklar olsun Haydi geldik iniyoruz Dur şarkı devam ediyor Dolmamış çileler yaşanmamış dertler Hasret çeken gönül benim mi olsun Noldu geldik mi? Hıaaa rüyaymış
Din başlı başına saçmalık tabiki zaten uydurdukları seyler fazla İslamın şartı belli getisi hep uydurma gider. allah bölücü mü? insanları dinlere bölmüş? raplara ve gavurlara din ayri vermis Türklere vermemiş biz de Arapların yolunda yürüyoruz 😂onlara incil birine zebut tevrat sen domuz ye iç helal kilisede şarap iç demiş bizlere haram mi demiş 😂yani yaradan insanlari yaratırken ayrimi yapmış diyebiliriz oda bölücü demi😂
gavurlar da tek bir millet değiller. Her millete özel din gelmemiş yani 😂 insanlığa gelmiş dinler ama belli bölgelerle sınırlı kalmış. Bizim de gök tengrimiz var nası yok dinimiz ayıps. Tanrı figürünü her toplumda görüyoruz. Benim kızdığım nokta insanların kendi çıkarlarına Tanrıyı alet etmeleri. Hatta çocukken komşumuz yemeğini ye yoksa Allah başıma taş yağdırır falan diyordu. Eve gittim sordum Allah böyle bişi mi yav. İslamı kendim araştırdım arabın yolu falan alakası yok. İslam bölgesel örfe önem verir. Şekilciliği, kalıpcılığı dayatmaz. Fakat bizim milletimiz şekilciliğe çok takılıyor. İslamı kendim araştırdım dedim ulan hadis diye sundukları o kadar yalan yanlış şeyler varmış ki. Bu din çok yanlış anlatıldı ve anlaşıldı. Öyle de devam ediyor.
Ağına sağlık bak ne güzel bilgi sahibisin ben böyle düşüncelerini ifade eden ve bilgi sahibi olanları seviyorum, gel senide sevim😂bak güzel konuları seviyorum sende bilgi sahibi sin. Bende inyernete baktim yalan yok bu bilgi için.. yeni baktim diyorki kuran 610 yılında indi? fakat 1300 lu yillarda arap birisi tarafindan anlatilarak yazıldı? yani o dönemde muhammed yokmuş sanırım?604 sayfanin her bir sayfasında 1 d8n yokmuş 101 tesbih çekilen 1 İslam'ın sayfasi 1 şartı açıklamış. Yani 505 sayfasi 5 şart için ayrılmış. 99 da tsbihke edilen dualar dan yer alırmış ama şimdi 99 tesbih çekiliyor diyor. kısacası dediğin gibi simdi kiran 5000 küsür sayfadan oluşuyor habire eklemeler var ve kuranda bunlar yokmuş zaten. gökten bir şey inmemiş yazmışlar ve kıtalara bölünmüş ler. din mehzep çıkmış. Dediğin gibi baktim diyorki Türklerin atası gök tanrıları dir. o yüzden göktürklerden gelen Türk soyudur atasi Göktürk dür diyor. cengiz han kaan han diye gidiyormuş sana helal olsun valla şimdi okudum yazıyorum. Senin bilgin sağlam teşekkür ederim daha çok bilgi sahibi oldum. mesela Allahını adaletine tek inanmayan araplar dır diyor. insanları allah yargılamayacak gibi onlar yargılar idam eder diyor. inançlara bile ters bu davranış diyor ve sünnetin sadece kuranda geçen bir emir olduğunu ve erkeklerin cinsel organının kesilmesi yanlış diyor. allahin yarattığı bedene itiras edip sen bunu yanlış yaptın biz düzelttik demek bile günah mış. Sen kusurlu yarattın demek tek allaha şart koşmak tir diyor. yaa çok şey var sen iyi geldin sağol çok şey öğrendim