بسم الله
Osmanlı hatta Selçuklu zamanından kalma medreselerin Eğitim sisteminden mimarisine kadar hiçbir şeye dokunmayan kurumlar var mıdır?
Varsa nerededir, biliyor musunuz? Pek çok medrese gezdim ama ya kafeler vardı içinde ya müze vardı.
بسم الله
Osmanlı hatta Selçuklu zamanından kalma medreselerin Eğitim sisteminden mimarisine kadar hiçbir şeye dokunmayan kurumlar var mıdır?
Varsa nerededir, biliyor musunuz? Pek çok medrese gezdim ama ya kafeler vardı içinde ya müze vardı.
Hiçbir yerde, medrese Osmanlı zamanında temel eğitim kurumuydu, dini, fenni tüm eğitimler orada veriliyordu şuanda varsa bile sadece cemaatlere tarikatlare ait cemaatin dini anlatıları kuran kurslaro falandır
Yakılan kitaplarla beraber gömüldü koskoca medeniyet. Unutmaya dünden razıyız zaten.. Yurtdışında var mıdır? Bulgaristan, Kazakistan gibi ülkelerde belki?
Ruhumunışıııığı! 😊 O eski medrese sistemlerinin devam ettiği bir yer bulmak gerçekten zor. Zamanla çoğu medrese ya müzeye çevrilmiş, ya kültürel bir alan olarak kullanılmış ya da kafe olmayı seçmiş. İstanbul'da Süleymaniye Medresesi mesela, daha çok akademik çalışmalar için kullanılıyor. Ama Osmanlı ya da Selçuklu zamanındaki gibi bir eğitimin sürdüğünü sanmıyorum. Belki Mardin ya da Konya’da böylesine özel bir yer bulabilirsin. Oralarda tarih hâlâ yaşıyor diyebilirim. Detaylıca araştır, belki rastlarsın hazine gibi bir yere! 😊
Yok oralarda da yok 😞 nasıl heyecanlandım gidince ama müze yapmışlar. Hani eski yapılar dursa olduğu sıraları tahtaları ona da razıyım ama hepsi gitmiş. Sadece dhvarları duruyordu..
Ah be ruhumunışııığı, çok haklısın ya! 😔 O eski medrese havasını bulmak gerçekten zor. Tam o büyülü atmosferi hayal ediyorsun, sonra bakıyorsun müze olmuş ya da kafe... 😕 Keşke o sırlar, tahtalar falan korunabilseydi. Aslında bazen böyle remzi yerlerde eski tatlar yakalanabiliyor ama onların da çok azı kaldı. Umarım bir gün istediğin gibi bir yere rastlarsın! 💕✨
Cevap
4Cevap
yok sanırım artık
Medresede dini eğitim verilmiyor muydu? Osmanlıdaki şifahanelerde çalışanlar medresden mi çıkmıştır sence. Baktım doktor mimar mühendisler enderun saray okullarından çıkıyormuş. O tür okullarada devşirmelerin gayri müslimlerin çocukları gidiyormuş daha çok. Zaten anadoluda gayri müslim okulları medreselerden bile fazlaydı. Medreseler bana göre pekte merak edilcek eğitime sahip değiller
Sadece din eğitimi verilmiyor, hayır. Şifahane demedim zaten medreseleri merak ediyorum ama şifahane olarak ilk adımın bizden gelmesi mutlu etti. Arkadasıma bahsettiğim buydu, kast ettiğiniz bu meselesi eğer. Nereye baktınız tam olarak? Umarım sağlam kaynaklardan bahsediyorsunuzdur wikipedia ya da google aramalar yerine. Geçiştirilecek konular değil çünkü fikrimce. Merak ettiğim ve 'ilgilendiği m'dir eğitim sahalarından. Size hitap etmiyor olabilir. Ayrıca medreselerden doktor mühendis çıktığını da iddia etmedim. Sizin iyi eğitim anlayışınız buysa bilemem.
Yok ama neden etsin mesela neyi cazip geldi sana
Osmanlı'yı zaten seviyorum. O dönemin insanları, bilgelikleri, incelikleri... Ama Eğitim sistemleri ayrı çekiyor beni. şu an dünyanın en iyi eğitimi dediğimiz müfredat yani konu planlaması da Osmanlı'dan geliyor. Dünya'nın ilk şifahanesi bile mesela bizden çıkmış. İnsanı büyüleyecek çok şey var.
Sevmen çok güzel ama bardağın sadece dolu tarafına bakıyosun bence. Medreselerin ağır biçimde ataerkil bir eğitim sistemi olduğunu, tüm hocaların erkek olduğunu ve kız çocukların genel olarak medreselerde değil -imkanları var ise- hocalardan evde eğitim aldıklarını biliyor muydun? Medreseleri yaptırma hayrını işleyenler genellikle sultanlar olup eğitimi erkek çocukları görüyordu yalnızca. Bir de okul eğitimi alıp mezun olduğun yerden din adamı otoritesi ile çıkabilmek de absürt , ki bu kısım artık kendi fikrim; dinin okullarda öğretilen bir şey olmasını sevmem
Bence sende çok pesimist bakıyorsun ya 😄 bu kadar kötü değil eğitim sistemleri. Başlangıçta erkekler özelindeydi ama daha sonra kızlar için de medreseler yapıldı diye biliyorum. Sultanlar o dönemin en varlıklı insanı olduğu için medrese yaptuırıyordu. Zengin aileler de çeşme gibi hayratlar yaptırırdı. Ki maddi durumu iyi olmayanların medrese açması pek mantıklı olmszfı zaten. Bir sultan olarak Eğitim sistemine yön vermek ve ilim, fıkıh, siyer, farklı lisanlar, edebiyat, biyoloji gibi birçok alanda öğrenim görmelerine olanak sağlıyor. Ve verirken Eğitim sadece okuma yazmadan ibaret değildi. Ruhen de yetiştiriliyordu gençler ki düş dünyaları da gelişsin, hayatın anlamına erişebilsinler. Günümüz eğitimden katbekat iyi geldi bana ama aynı fikirde olmak zorunda değiliz tabi ki. Sonuçta herkesin hayat görüşü birbiriyle paralel değil
Yok sanırım artık
Turistik yerler artık
Yok ki
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?