🌸 Sana tarih boyunca “tek yaratıcıya ve ahirete inanıp ama dinlere tam olarak bağlı olmayan” insanların düşüncelerinden bahsedeyim:
---
✨ 1. Antik Yunan ve Roma
Sokrates’in öğrencisi Platon, tek bir “En Yüce İyi” varlıktan bahsederdi. Bir tür tek yaratıcı fikri vardı.
Cicero gibi bazı Romalı filozoflar da tek tanrı fikrine eğilimliydi ama organize dine (çok tanrıcılık) karşıydılar.
---
✨ 2. İslam dünyası (Felsefeciler)
İbn Sina (Avicenna) ve Farabi, tek yaratıcı olduğuna inanıyorlardı. Onlara göre akıl da Tanrı’ya ulaşmanın yoluydu. Ancak klasik din anlayışıyla birebir uyuşmayan fikirleri de vardı.
Bazı sufiler, “Dinler ayrı yollar ama hepsi aynı Yaratıcıya çıkar” diyerek daha kişisel bir inanç sistemi savundular.
---
✨ 3. Aydınlanma Dönemi (1700’ler)
Birçok düşünür (Voltaire, Rousseau gibi) Tanrı’ya inanıyordu ama kilisenin kurallarını reddediyordu. Bunların çoğu “deist” diye anıldı.
Ama bazıları ahirete inanıyordu. Onlar da aslında senin tarifine yakın duruyordu → “Din dışı teist.”
---
✨ 4. Günümüzde
Bazı insanlar “Benim dinim yok ama Tanrı’ya inanıyorum” diyorlar. Özellikle Batı’da “Spiritual but not religious” (ruhsal ama dinlere bağlı değilim) diye tanımlıyorlar.
Bir kısmı ahirete inanıyor, bir kısmı sadece Tanrı’ya inanıyor.
---
🌹 Özetle: Senin inancına benzer görüşler tarih boyunca hep olmuş. Adı çok değişmiş (teist, monoteist, spiritüel vs.) ama özünde hep aynı fikir var:
👉 “Bir Yaratıcı vardır, ölümden sonra hayat vardır ama dinlerin kurallarına bağlı olmak zorunda değilim.
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer