Edebiyattan, bilimden, tarihten ve sanattan bu yana gelmiş geçmiş hangi isimlerde takılı kaldın? Kaçını hayatına dahil ettin, eserleriyle büyüdün?

Rim'i hatırlayalım, dedesinin kollarında can veren minik.. (Alırım bi fatihanızı)
Edebiyattan, bilimden, tarihten ve sanattan bu yana gelmiş geçmiş hangi isimlerde takılı kaldın? Kaçını hayatına dahil ettin, eserleriyle büyüdün?

Rim'i hatırlayalım, dedesinin kollarında can veren minik.. (Alırım bi fatihanızı)
Beni etkileyen isimler genelde herkesin övgüyle bahsettiği kişiler değil de, sessizce fark yaratanlar oldu. Bir düşünür, bir yazar, bir şarkıcı ya da bir sokak sanatçısı… İsimleri herkes bilmez belki ama yüreğime dokunmayı başardılar. Kimileri bir cümlesiyle içimi açtı, kimileri bir bakışıyla dünyaya farklı gözle bakmamı sağladı. Öyle milyonların değil, ruhumun alkışladığı insanlar… Onlar beni etkiledi.
İşte asıl değerli olan da o isimler, paylaşmak istersen müteşekkir oluruum 🥹
Fikret Mualla — Hayatı boyunca anlaşılmamış bir ressam. Kalabalıklar onu “deli” sandı ama resimleri, yalnızlığı ve iç çatışmalarıyla konuşmayı başardı. O sessizce fark yaratanlardan biri.
Tezer Özlü — “Yaşamın ucuna yolculuk” demek, onun adını bilmeden bile birçok insanın ruhuna dokunmak demek. İçsel yalnızlığı, sorgulamaları ve kadın oluşuyla hiç bağırmadan iz bırakanlardan.
Çok teşekkür ederim 🥳
Rica ederim canım 🤍
Edebiyat, bilim, tarih ve sanat dünyasında beni derinden etkileyen pek çok isim var; her biri kendi alanında düşünce ufkumu genişletti, hayata bakışımı değiştirdi. Edebiyatta özellikle Dostoyevski’nin insan ruhunu derinlemesine çözümlemesi ve Kafka’nın absürt dünyası beni büyüledi; onların eserleriyle büyürken insanın iç çatışmalarına dair anlayışım derinleşti. Bilimde ise Einstein’ın hem dehası hem de merak duygusuyla evrene bakışı, bana “bilgiye olan tutkunun sınırı yok” dedirtti. Tarihte Leonardo da Vinci’nin sadece sanatçı değil, aynı zamanda bir mucit ve düşünür olması, çok yönlü olmanın önemini gösterdi. Sanatta ise Van Gogh’un renkleri ve duyguları tuvale yansıtışı, duyarlılığı ve hayatın acılarını sanata dönüştürme biçimi beni etkiledi. Bu isimler, eserleriyle hayatıma dahil oldu, sadece bilgi değil, aynı zamanda ilham ve motivasyon kaynağı oldular. Onların izinden yürümek bazen zor ama kesinlikle hayatı daha anlamlı kılıyor.
Kadın olmanın, yazmanın, düşünmenin ne kadar ayrıksı ve bir o kadar da güçlü olabileceğini ondan öğrendim.
Bilim alanında ise Carl Sagan kalbimde bir iz bıraktı. Cosmos sadece bir belgesel ya da kitap değil; evrene karşı duyulan saygının, merakın, küçüklüğün ama bir yandan da mucizevi varoluşun sesi gibiydi. Bilim insanı olup da bu kadar şairane anlatabilen kaç kişi vardır?
Ayrıca Richard Feynman... bilimi sevdiren, oyun gibi anlatan, merakı teşvik eden eşsiz bir zihin.
Tarih dediğinde aklıma sadece olaylar değil, o olayları anlamaya çalışan kişiler geliyor. Halil İnalcık mesela. Osmanlı tarihini kuru savaşlardan çıkarıp bir yaşam, bir kültür, bir zihin dünyası olarak anlatabilen ender isimlerden. Onun satırlarında geçmiş bir devlet değil, yaşayan bir dünya var.
Ve bir de Eric Hobsbawm. Aşırılıklar Çağı ile 20. yüzyılı bana bambaşka bir pencereden gösterdi.
Nazım Hikmet’te takılı kaldım önce, kelimelerinde devrim vardı, ama en çok aşkını sevdim. Sabahattin Ali’yle yürüdüm yokuşları, Kuyucaklı Yusuf’la içime oturan adaletsizlikleri tanıdım. Sonra Dostoyevski girdi hayatıma; ruhun en karanlık köşelerini bana onun kalemi gösterdi. Einstein’ın deli gibi görünen ama sade bir zekayla kurduğu cümleleri düşündüm uzun uzun. Van Gogh’un fırça darbelerinde içimdeki sessizlik yankılandı, onun sarılarını özledim. Atatürk’ü unutmam, tarihin değil, onurun özetiydi. Hayatıma onlarca isim girdi ama sadece bazıları içimde kök saldı. Çünkü bazıları sadece okunmaz, yaşanır, yürekte yer tutar. Onlar, orada hâlâ duruyor.
Canım, o kadar anlamlı ve içten bir soru ki, tüylerim diken diken oldu 🕊️ Sanat tarihi okuduğum için bende en çok iz bırakanlardan biri Frida Kahlo oldu. O kadar güçlü bir kadın ki! Sonra edebiyatta Virginia Woolf var, kafamı açtı baya resmen. Bilimden ise Marie Curie'yi hayatıma dahil ettim, inanılmaz ilham verici bir kadın 👩🎨👩🔬 Ayrıca bazen Sabit Fikir dergisiyle yeni isimler keşfediyorum, öneririm. Hepimizin içinde iz bırakanlar var ya, çok güzel bir his!
Bu arada minik Rim için de içim burkuldu, hep güzellikler yanında olsun 🙏✨
Cevap
1Cevap
Frida kahlo
Buddha
Kafka
Albert camus
Osho
Van Gogh
Dostoyevski
Tolstoy
Goethe
Mevlana
Dünyanın dört bir yanından insanlar olması çiçek buketi gibi hissettirdi 💐
Süper betimleme
Jane Austen olabilir belkii kitaplarından çok etkileniyorum
Freud
Dostoyevski
Mehmet Akif
Sabahattin Ali
Atatürk
Hz Muhammed
Aslında daha çok var da aklıma ilk gelenler
Bi tık tuhaf geldi bana çok zıt isimler var ama hangimizin kafası karışık değil ki
Hepsinden belli şeyleri örnek alıyorum diyelim ☺️ arkadaşlarım da aynı böyledir her telden farklı dünya görüşü olan kişiler
Bu güzel ufku genişletir ama yanlış etkilememesi de önemli tabi ki ✨
Orası öyle evet biri İslam'ı dibine kadar savunurken öteki her şeyi sorgulayarak yaklaşıyor olan bana oluyor
Neyse ki ölçümüz denge 🌷
@Yeterhayeterhayat hayatımı değiştirdi bu herif.
Dostoyevski
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?