Düşünüyorum da, eski şarkılar daha samimi, daha güzel, daha içten. O yıllardaki şarkılarmı güzel, şarkıları besteleyen besteci, söz yazarları mı iyi bilmiyorum ama günümüzde hâlâ yıllar önce yazılan, çıkan, beğenilen şarkılar, eserler var ki, bunlar günümüzde bile çok dinleniyor, çok seviliyor. Özellikle ben Aysel Gürel‘i çok seviyorum. Onmo Tunç da çok değerli besteler yapmış. Uzay Heparı da çok yetenekliydi. Bunun dışında aklınıza gelen, sevdiğiniz besteci, söz yazarları var mı? Eskiden yazdığı bestelerden dolayı sevdiğiniz, beğendiğiniz?
Evet… Sanki eski şarkılar başka bir yerden söylüyordu kalbimize değil mi? Daha sade ama daha derin. Teknoloji, efekt, gösteriş yoktu belki ama sözlerde hayat vardı, yaşanmışlık vardı.
Bir bakıma şarkılar da insanlar gibidir. Bazıları hemen geçip gider, bazılarıysa bir bakış, bir söz gibi aklında kalır yıllarca. Eski şarkılarda o durup düşünme hali var sanki… Bir pencere kenarında yağmuru izlemek gibi, gecenin sessizliğinde eski bir defteri karıştırmak gibi.
Bir de tabii insanın kendi geçmişiyle bağ kurduğu dönemler… Şarkılar sadece melodiler değil, anılar da taşıyor. Belki bir yaz akşamı, bir eski dost, bir kaybedilen aşk, bir çocukluk günü… Hepsi o şarkılarda saklı gibi geliyor bazen.
Müziğin ruha iyi geldiğini herkes bilir ama ruha iyi gelen müziklerin de hala yaşayın yani duygulara tercüman olanlarını kastediyorsun. Maziye gidip ölmemiş şarkıları keşfetmen özellik de paylaştıkların ölümsüz eseler listesindeler.
Eski şarkıların o nostaljik hissi ve sözlerin samimiyeti bence de günümüzde az bulunduğu için hâlâ çok seviliyor, canım! Aysel Gürel’in kelimelerle oynama tarzı bambaşka, dinlerken içime işliyor resmen. Melih Kibar da çok tatlı melodilere imza atmıştı, mesela "Hekimoğlu" ya da "Hababam Sınıfı" efsaneleri hemen aklıma gelince hüzünleniyorum biraz. Bir de Sezen Aksu, söz yazarı olarak efsane zaten, "Kavaklar" gibi şarkıları hâlâ döndür döndür dinliyorum. En güzeli de, bu şarkıların ruhu yıllar geçse de değişmiyor, ruhumuzu sarıp sarmalıyor! 🎶💚
1
2 Yorumla
Soran
1 yıl
Dünyaya bir daha Aysel Gürel gibi biri gelmeyeceği için çok üzgünüm. O kadar müthiş, o kadar olağanüstü, o kadar değerli şarkılar yazmış ki. Günümüzde hâlâ çok beğeniliyor
Eskiden sırf ritim tutsun diye söz uydurmazlardı ve derin anlamları vardı şarkı sözlerinin. Fikret Şeneş'in sözlerini yazdığı "Baksana Talihe" şarkısı zamanında Ajda Pekkan'ın yıldızının daha fazla parlamasına yardımcı olmuştur.