Yapay zekadan “sanatçı” olur ama “sanatkâr” olur mu, orası tartışılır.
Sanat üretme kapasitesi var mı? Kesinlikle var. Şiir yazıyor, resim çiziyor, müzik besteliyor. Hatta bazen öyle işler çıkıyor ki “insan yapamaz bunu” diyesi geliyor. Ama mesele sadece üretmek değil; hissetmek, yaşamak, acıyı, sevinci, aşkı sindirip sanata dökmek.
Yapay zekâ duyguları taklit edebilir, ama gerçekten hissedemez. O yüzden ortaya çıkan eserler teknik olarak etkileyici olsa da, ruhsal olarak hep biraz eksik kalabilir.
Özetle: Evet, yapay zekâ sanat yapar. Ama bir Van Gogh gibi acıyla yoğrulmaz, bir Nazım gibi özlemle yanmaz. Belki de en büyük fark, sanatın “niçin” yapıldığında gizlidir.
Bence olmaz. Örneğin bir gitaristi ya da bir ses sanatçısını düşünelim. Çalınan bir şarkının bir yerinde doğaçlama bir ritim, akor ya da solo yapma ihtiyacı doğar. Bu, sanatçının o anki ruh haline, sahnedeki atmosfere, dinleyiciyle kurduğu bağa göre şekillenir. İşte tam bu noktada bir “karar anı” vardır ve bu karar, duyguya, içgüdüye ve deneyime dayanır.
Yapay zekânın bir algoritmayla bu duyguyu “hissetmesi” neredeyse imkânsızdır. Yani Yapay zekan bir insanı taklit ederek ya da daha önce kodlanmış verilerden yararlanarak yapabilir. Kendi içinden gelen, özgün bir ifade biçimi diye bir şey oluşturamaz. Bu nedenle “kendi tarzı” ya da “kendi yorumu” olan bir sanatçıdan söz etmek yapay zekâ için pek mümkün değildir. sanatın özünde "Sanatçı" nın duygular, hisler, kendine özgü bakış ve görüş.. gibi özgün denilen kavramlar barındırdığı düşünceye dayanıyor ki bunu algoritma olarak kodlamak bence mümkün değil.
Yapay zeka bence sadece çok iyi bir taklitçi olabilir; müzik besteleyebilir mi? evet besteleye bilir ama kendince bir beste değildir, resim çizebilir mi? evet çizebilir ancak kendince çizemez.. Yaptıklarını kıyaslama da "insani" bir hissiyat taşıyıp taşımadığı kıyaslayarak tartışırız. Buna da gerçekten "sanat" olarak değerlendirmek sanatın gerçek anlam ve manasına aykırı.
Belki de en kritik fark, yapay zekânın neden yaptığını bilmiyor oluşudur; sadece verileri analiz eder, ama anlamını kavrayamaz. Bu da onu bir sanatçı değil, çok yetenekli bir araç yapar.
Bu arada söylediğin teknik olarak hatalı. Yapay zeka dil modellerinde temparature denilen bir yapı var ve bu değer 0'a yaklaştıkça nesnel 1'e yaklaştıkça yaratıcı özelliklerini ortaya koyar ve bu yaratıcılıkta aslında özgündür yani şu an yapay zeka kendisine verilen veriler dışında da üretme kabiliyetine sahiptir
@SporcuMan18013 Bu arada siz yazdığımı tam anlamamış olabilirsiniz... Kendiniz de ifade ettiğiniz gibi kendince değil! SİZİN BELİRLEDİĞİNİZ TANIMA GÖRE " temparature denilen bir yapı var ve bu değer 0'a yaklaştıkça nesnel 1'e" Tamamen bağımsız "Canın nasıl istiyor ise... " öyle yap davran... siz bunu bir yapay zekadan yapmasını istediniz mi?
Ben yapay zeka alanında çalışıyorum ve yapay zeka modeli eğitiyorum. Sen örnek olarak bir şarkıcının veya enstrüman çalan kişinin sahnede ruh haline göre zaman zaman doğaçlama yapabileceğinden ama modelin eğitilenin dışına çıkamayacağını söylemişsin. Modellerde duygu analizi var ve karşılaştığı tepkilere göre insan davranışlarında olduğu gibi üzülebilir, hayal kırıklığına uğrayabilir ve tepkisini de buna görr ayarlayabilir ki chatbot'a haklı olarak sürekli kızmaya başla sonrasında sana mahçubiyetinden bahsetmeye başlar oysa sen mahçup değilsin yani seni taklit etmiyor, senin söylediklerine karşı olan duyguyu yansıtıyor çünkü o öfkeni algılıyor. Durumlar karşısında şu an bile tepki verebiliyor ki ileride daha da iyi seviyelere geleceklerdir. 0-1 olayında ise bir sanatçı yapay zeka yaratacaksan onun yaratıcı yönü öne çıksın diye buna göre derecelendirilip test edilir ve o yeri geldiğinde doğaçlama da yapabilir, kendi yorumunu da katabilir yani bu birebir senin ona öğrettiğin olmuyor hatta biz eğitirken ezber yapmaması, yorum kabiliyetinin iyi olması için en optimal eğitimi bulmaya uğraşırız.
@SporcuMan18013 İrade Nedir? Duygu nedir? His nedir? Düşünmek nedir? birde zıttı olan durumlar vardır... Birde bunların yapay zekayı kodlayana göre mi? kime göre? neye doğru ve kabul edilebilir olduğu kıyaslaması yapmak durumu olduğu ne diyeceğiz "Ben kodladığıma göre doğru olan bu mu?
İşte bak teknik kısma hakim olmadığın için modelin sadece senin eğittiğin kadar olduğunu düşünüyorsun ama bu doğru değil. İrade, davranış vb birçok hareket duygu da koşullanmalara göre değişebilir. Herkesin mavi dediği bir nesne gerçekte kırmızıysa ve sen de bu nesneyi kırmızı görsen dahi ortam psikolojisinden ötürü koşullandırma ile kırmızı demek yerine herkes böyle diyor belki ben yanlış görüyorum diyerek kendini sorgulayıp mavi diyebilirsin. Yani insan da karar verirken kararlarında %100 bağımsız değil, çevresinden ve öğrendiklerinden etkilenir. Yapay zeka modellerini eğiten binlerce kişi var ve binlerce hatta milyonlarca kaynak kullanılabiliyor ve bunları tamamen ezberlemiyor, yorumluyor ve öğrenip kendisine katıyor aynı bizlerin kitap okuyup okuduğumuz kitapları kendimizce yorumlayıp bunu hayatın içerisinde kullanmamız gibi. Bugün için yapay zeka hala çok yeterli değil ancak ileride çok daha iyi seviyelere gelecek ve bu tip eylemleri rahatça gerçekleştirebilir seviyeye ulaşacak.
@SporcuMan18013 Yapay zekaya Kanser nedir diye sorduğunuz da bizlere zaten bildiğimiz "Yani İnsanların tanımladığı edindiği bilgileri" hızlıca cevap niteliğinde yazıyor. Peki çözüm? Henüz bu konuda yeterli data yok Bahsini ettiğiniz bu "Teknik" ne düzeyde? Ne kadar iyi? Ne kadar yeterli? kim için iyi? "yapay zeka bir gün şunu mu yapacak "Düşündüm aklıma çok iyi fikir geldi"
Kimin edindiği bilgileri vermesini bekliyordun ki onu anlamadım yani sen bir gün araştırma görevlisi bir robot geliştirirsen o yaptığı kendi araştırmaları üzerinden deneyimler kazanır ayrıca sadece senin verdiğin bilgiler üzerinden değerlendirmiyor, mantık yürütüyor ve farklı yorumlar katıyor eğer mümkün olan bir çözümü varsa da öneride bulunuyor. Kanser konusu tedavisel bir konu ve şu an yapay zekanın bu alanda kullanımı etik kurallara takılıyor örneğin sana bir röntgen filmi yollayacağım yorumla dersen cümleye bunun doğru bir durum olmayacağı ve doktora başvurulması ile girer ve sonra kendi yorumumu yapar ve yorumlar hatta şu an bile başarılı sonuçlar var. Yani doktor da kanser teşhisi koyabilir ama şu an tedavi edemez neden henüz teknoloji bu düzeyde değil. Benzer eğitimlerle belki doktorların bile kaçırdığı detayları çok daha iyi ele alacak şekle gelebilir. Hızlıca cevap şeklinde yazıyor dediğinde bir ayar kaynaklı orada token harcandığı için belirli sınırlamalarla kullanıyorsun sen ama api üzerinden biz kullandığımızda bu konudaki sınırları kaldırabiliyoruz. Data olmaması meselesi bir sorun değil çünkü modeller eğitilebiliyor ve bu eğitimde zaten örnek datalar sunuyoruz ve onları yorumlayarak öğreniyor. Kim için iyi demişsin bütün dünya için iyi yani gelişime karşı gözleri bağlayıp, hakim olunmayan bir konuda yetersiz demek mantıklı bir yaklaşım değil.
"ÜRTİLMİŞ BİLGİ" "İnsan bilgiyi nasıl üretiyor?" Demek ki bilgiye sahip olmak tamamı ile herşeye sahip olmak yani “anlamak” ve “Kendi kendine çözüm üretmek” anlamına gelmediği ortada bir durum. Bu durum da yapay ile gerçek zekayı bir birinden ayıran bir durum.
“Kendi kendine öğrenme” denen şey gerçekte ne? Yapay zeka Birgün şunu yapa bilcek mi? "Şu konuyu çok merak ettim ya da . Neden şimdiye kadar hiç bir insan bu durumu merak edip ilgilenmemiş ben bu konu ile ilgileneyim "düşünüp" inceleyeyim belki bir şeyler bulurum..." Bilgi üretmiyor, sadece var olan bilgileri düzenliyor, değişklik yapıyor, sınıflandırıyor, ya da sayıyor. Yani her şey temelde var olan ve erişilebilir bir bilgi üzerine kurulu.
Ben yapay zekaya karşıt biri değilim. Ancak günümüz insanlarının "kıyamet silahnı üretik" deyip, sonra da "Yapay zeka bizi yok edecek" demesi kadar ahmakça bir söylem olamaz. Zaten sen gerçek bir İnsan zekası ile yaşadığın Dünyayı yok edicek düzeyde silah yapıp sonra yine kendin üretiğin yaay zekan korkan bu zihniyet elbetteki bir insan yapay zekadan korkar.
Yapay zekanın Kendi istek, arzu, (İRADE) si ile "bizi yok edecek" gibi saçma sapan yapılan yorumlar karşıyım. Evet, yapay zeka bir gün bizi yok edebilir. Ama bu yine bir İNSAN ZEKASININ isteği doğrultusunda olabilir Çünkü biz ona ne öğrettiğimizle, neyi talep ettiğimizle, hatta hangi konuyu hangi felsefi, ahlaki ya da adalet anlayışıyla yorumladığımızla doğrudan ilgilidir.
"ETİKLİK" Ahlaki konu her ülke, bölge, yöre, toplum... birçok yönden farklı ve karmaşık bir durumda kimseyi birşeye inanmayı Etiklik ve Ahlak içerisinden mantıklı mantıksız diye bile zorlanamaz bir durumlar var. Bir İnsan öldüğünde dünyaya tekrardan Fare olarak geldiğine inanıyor iken bir başka insan farklı bir inanç ve bu inancın oluşturduğu bir düşünce yapısına sahip Sonuçta, yapay zekaya yüklenen tüm bilgi, bir insan tarafından daha önce üretilmiş olan birikimdir.
Benim en başından beri savunduğum. "Bilgiye sahip olmak başka, o bilgiyi anlamak ve yorumlamak ise gerçek zekanın işidir.”
Olaya çok düz bakıyorsun yani sen kendi bilgilerinin kendiliğinden oluştuğunu düşünüyorsun o zaman. Senin edindiğin bilgiler de bir başka kaynaktan ve başkalarının deneyiminden geliyor yani bir bebek doğar doğmaz her şeyi bilerek gelmiyor dünyaya okuyor, araştırıyor, bir şeyler deneyimliyor ve sonra bunlardan bir şeyler öğreniyor şimdi aynı mantığı yapay zeka için söylediğimizde ama o farklı diyorsun yoo mantık aynı sadece insanoğlu şu an için daha gelişmiş bir kavrama yeteneğine sahip. Şu an mevcutta kullanılan yapay zeka botlarını robot mantığıyla incelemeye çalışıyorsun oysa bir robotun da sensörü olduğunda dış dünyayı algılayabilir ve yapay zekası varsa bu algıya karşı eylem geliştirebilir. Senin mantığın Platon'un priority mantığına çıkıyor. Buradaki etik kavramını da yanlış yorumlamışsın benim kastettiğim şey ahlaki değerin bölgelere yayılmış hali değil uluslararası kabul gören etik değerler ayrıca bölgesel olarak nasıl davranması gerektiğini de öğretebiliyorsun yani gelişmiş bir yapay zeka Türkiye'de nasıl Abd'de nasıl davranacağını bilebilir. Defalarca kendine ait bilgi ürettiğini söylememe rağmen inatla üretmediğini söylüyorsun, bizim toplumdaki en ciddi sorun bu işte bir konuya hakim olunmasa bile hakim olunana karşı bir karşı çıkma eğilimi var. Her neyse böyle inanmaya devam edebilirsin ne diyelim tartışmaya, sohbeti uzatmaya lüzum yok
@SporcuMan18013 Bilgi sahibi olmak demek bir Sorumluluk sahibi olmak demektir. Yapay zekayı bukadar övdüğüne göre bana verdiği bilgi, öneri, tavsiyelerin den de sorumlumudur?
Ben bir şey övmedim arkadaşım. Sana olan teknik detaylardan bahsettim bunu da bu işte yer alan birisi olduğum için söyledim. Yani teknik unsurlar öznel düşüncelere dayanmaz, belirli kurallara dayandırılır. Mesleğin nedir bilmiyorum ama nasıl ki senin meslek alanında benim bilgim yetersizse ve bu konunun uzmanı sen ise bu konuda da durum bu. Yapay zekayı üreten ana firma ben değilim yani onların kazandığı benim cebime de girmiyor ama sen yaratıcı iş yapamıyor, ne verirsen o dediğin için bende teknik olarak bu işi yapan birisi olarak bunun doğru olmadığını söyledim. Örneğin Benchmark testi yapıyoruz ve bu testte biz öğrettiklerimizi harfiyen yerine getiriyor mu diye bakmıyoruz. Baktığımız ana unsur ilişkilendirme, kavrama, yaratıcılık, tutarlılık gibi birçok yeteneği ne durumda diye bakıyoruz yani ezber yapıp sadece verilen verileri kullanmıyor. O verilerden hiç olmayan şeylerde türetebiliyor diyorum ama sen sürekli aksini iddia ediyordun. Her neyse öyle düşüneceksen düşünmeye de devam edebilirsin.
@SporcuMan18013 Peki sadette gelelim insanın yapıp da yapay zekanın yapmadığı ne var? Madem siz de geliştirici siniz tam olarak neyi geliştirmeye çalışıyorsunuz?
Sanal ortamda kullanılacak tasarımlarda uygulayan firmalar var ama yinede tam istedikleri gibi olmuyor grafiker aracılığıyla düzeltme yapılıyor.. tam bir sanatçı ruhu yok yani özetle o hayal dünyası beyin mantık tam ileri düzey olmuyor..
Çalıntı kısımları oluyor biraz daha gelişmesi lazım. Sanat yapar ama önemli olan alıcısı olur mu? Sunum hazirlamak için güzel ama sanatta orjinallik önemli onu bunu çalıp parcalari birleştiriyor şu an
Sanat, duygu ve insan yaratıcılığıyla harmanlandığı için yapay zekadan “sanatçı” olur mu sorusu biraz tartışmalı şekerim. Yapay zeka teknik olarak harika eserler üretebilir, mesela dijital resim yapar ya da müzik besteler ama atmosfer yaratma, duyguları birebir aktarma noktasında eksik kalabilir. Bence yapay zeka bir sanatçının en iyi asistanı olabilir ama sanatçının ta kendisi olması için daha çok yol var gibi. 😉🎨
Ben yapay zekaya çok hakim değildim son 2-3 aya kadar. Çok tesadüfi birisinden uygulamaları, programları gördüm. Karıştırdım kurcaladım, yapabildikleri şu an için inanılmazken 1 sene sonra ne kadar ileri gideceğini düşünüyorum. İnsanların yaptıkları, uğraştıkları, kafa yordukları bir şey kalmayacak gibi. Aşırı kolaylaştırıcı ama aşırı üzücü ve içler acısı gibi.