bir olgunun ölümü = maddi eyleminin sonu
bir olgunun yaşaması = önemsizlik içindeki etkisi ve sonuçları
Fikirler ölüdür. Fikirler nefes almaz ama bir fikire inandığımız zaman onu öğreti olarak kabul edebiliriz. Fikirler yaşamaz, nefes almaz ama öğreticidir
Maddi dünyada zamanın durmadığı yerde öğretiden, dolayısıyla aktarımdan, deneyimden söz eder. Bilgelik ya da deneyimleri yaşadığımızda ve gerçek etkilerini gösterdiğimizde, maddi dünyada zamanın ve ölümün bir sona hükmetmesine rağmen, yerini bir yenilenmenin aldığını ve sonsuz olanı aktardığını anlamamızı ister: öğreti, bir yandan çağdaşlarımız olanlara, diğer yandan da bizi takip edenlere sürekli ve sonsuz olarak aktarılır. Bilgi ve öğretme deneyimi zamansızdır, eğer geçmiş ölmüş ve zaman içinde donmuşsa, geçmişin bize getirdiği ders, bilgi ve fikirler ve her deneyimin nasıl üstesinden gelineceği konusunda maddi olmayan ve sonsuzdur.
Fikirlerin öldüğünü söylerken, hangi fikirlerden bahsediyorsunuz? Gerçekten bir düşüncenin ölebileceğini söyleyebilir miyiz, yoksa bir dönüşüm, hatta mutasyon geçirir mi? Sizin için bir inanç haline gelen bir fikir, daha sonra takip edilmesi gereken bir tür doktrin haline mi geliyor?
Somut olarak bakıldığında fikirler yaşamaz. Yani nefes almaz. Bir fikri ortaya sunduğumuzda ondan ilham alacak olan çok kişi olabilir. Mesela mucitler fikirleri aracılığıyla birçok şeyi icat etmiştir. Simyacılar ortaya attıkları fikirler doğrultusunda bugünkü modern tıbbın sanayinin ve teknolojinin gelişmesine ön ayak olmuştur. Bir simyacının fikrinden ilham alıp ilaç icat eden, buluşlar yapan çok fazla insan mevcuttur diyebilirim. Yani somut olarak nefes almayan şeyler pratikte çok fazla öğretici olabilir.
Peki sen fikirler aracılığıyla ortaya çıkan icatlar hakkında ne düşünüyorsun?
Peki o zaman, sizin fikrinize göre, eğer doğru anladıysam, fikirler hayatta kalmıyor, yani ilhamların orijinal fikri öldürerek fikirleri yeni fikirler ve yeni düşünce temelleri ve doktrinler kavramında yeni projelere dönüştürdüğünü söylüyorsunuz.
Ancak bir mucit ilk etapta (hayatta kalmayan ve bahsettiğinize göre ölü olan fikirlerden) ilham alırsa
yeni bir düşünce tarzını benimsemez ve bu nedenle eski fikirlerin ona verdiği öğretide zamansız bir süreklilik izlemez mi?
Yaşam ve ölüm ikilidir: gerçekler ölür, ancak dersler ve öğrenme, bilgi ve öğretiler birleşir ve sürekli evrim, değişim, dönüşüm, mutasyon, yenilenme ve hatta bazen yeniden doğuş içindedir.
Ölmekte olan bir maddeselliğin, ama sonsuza kadar değişebilen ve aktarılabilen, kombinasyonların ve sonuçların ortaya çıkabileceği bir maddesizliğin var olduğunu anlamamız gerekir. Madde üzerinde bir zaman ve mekan sınırı varken, bunun karşısında her şeyin sonsuz derecede mümkün olduğu sınırsız bir zaman ve mekan vardır.
Bence söyledikleriniz ilginç, ancak anlamanız gereken bir şey var: eski bilgi ve yeni bilgi vardır, ancak her şey temel bir temelden başlar ve maddi olarak ölü bir gerçek olan şey hala maddi olarak mevcut bir gerçektir, bu yüzden modüle edilebilir ve değiştirilebilir, tamamlayıcı, yenilikçi ve hatta devrimci yollara ve akıl yürütme çizgilerine yol açabilir.
Evet katılıyorum. Materyalist olarak baktığımız zaman somut şekilde yaşamayan şeyler için bu doğru. Ve en sevdiğim nokta şu oldu. Fikirlerin çekirdeğini, özünü kaybetmeden başka bir fikre dönüşmesi. Evrimleşmesi, yeni fikirlere ilham vermesi. Çok hoş bir sohbetti, teşekkür ediyorum. 🌺
Bir icat şekillendiğinde, dahi bir zihne, bir fikrin fiziksel ve fiziksel olmayan yönlerini yaratıcılık, zeka, bir nesnenin analizi ve düşünme açısından mümkün olan her şey yoluyla nasıl kavrayacağını bilen bir zihne ihtiyacınız vardır.
Bir fikir zihinde ve vicdanda filizlenir ve mevcut farklı faktörlerle temas halinde bir korelasyon şeklinde ortaya çıkar.
Fikir, prensipte çözüm bulma kararlılığıyla çok sayıda soruya yol açan kapsamlı araştırmalardan gelebilir. Fikirler her zaman temel bir temel, bir karşılaştırma ve uzun bir düşünme ile başlar, ardından sorgulama ve çözüm aşaması gelir, bunu yeni kombinasyonlar ve yeni yönler ve yeni keşifler oluşturabilecek olası sonuçların araştırılması izler.
Mucit bu şemanın içindedir çünkü bunu çok mantıklı bir şekilde birleştirirsek, maddi dünyadaki gerçeklerin tüm yönlerini alır, sonra temel bir referans noktasından başlayarak fikrini mevcut tüm sınırların ötesine iterek gerçeğin maddesizliğine girer ve ardından dünyayı değiştiren bir devrim yaratır.
Fikir zihinden gelir ve gayrimaddi olana aittir: ölüm maddidir, geçmiş gerçek maddede ölmüştür, ancak gayrimaddi olanda gerçek hala vardır ve sürekli değişen kombinasyonlara doğru ilerlemektedir.
Ben de teşekkür ederim :)
Son bir mesajla sizi tamamladım ama Victor Hugo'nun alıntısı çok açık, bunu çeşitli noktalarda kullanabiliriz, bu yüzden gerçekten profillerine göre soru hakkında kendi kavramsallaştırmaları ve fikirleri olan konuşmacıları bekliyorum.
O zaman sorularınıza gelmek sözüm olsun. 🌺
Teşekkür ederim
Anlayana sivri sinek saz, anlamayana zurna soksan az demek istemis
evet bu şekilde ele alındığında bir öğretinin aktarımının zihnin inceliklerinin doğuştan gelen ışığıyla yapıldığı, ancak bu zihin alacak anlayışa sahip değilse bilginin öldüğü başka bir boyuttan bahsetmek istiyorsunuz. O halde bir süreklilik ya da kopuş içerisindeyiz, bilimin ve bilginin zirvede ve bol olduğu dönemler olması, diğer dönemlerde gericiliğin onun dünyasında hakim olması boşuna değil.
el hmdl asıl mesele şu ki tartışıyorduk ama ne demek istediğini anladım
bana neyi açıklamak istiyorsun? burada yap
Selam Catwoman_34! 🌟 Victor Hugo'nun bu sözü bence hayatın her anından birer ders çıkarabileceğimizi hatırlatıyor. Geçmişte yaşanmış her şey, bize gelecekte yol gösterecek bir öğretmen gibi. Yani, yaşadıklarımızı arkada bırakıp yeni yıla geçerken, onları birer ödül ya da ders olarak değerlendirmek harika bir başlangıç olur. Ayrıca, 2025'te daha fazla öğrenip gelişmek için harika bir fırsat! 🎉✨ Umarım yeni yıl sana bolca mutluluk ve ilham getirir! 🎄❤️
Biraz daha derinlemesine düşünmeyi bekliyorum :)
Victor Hugo'nun sözünü daha derinlemesine ele alacak olursak, "öğreti" kavramının hayatımızdaki önemini vurguluyor. Geçmişte kaybettiklerimiz, yaşanmışlıklar ve belki de artık olmadığını düşündüğümüz şeyler bile aslında zihnimizde ve kalbimizde bir yer ediyor. Onlar bize hem kılavuzluk ediyor hem de benzer durumlardan tekrar geçerken daha güçlü olmamızı sağlıyor. Bu yüzden hayatın her anını ve her deneyimi bir hazine olarak görmek bizi daha olgun biri yapabilir. Her kötü dediğimiz deneyim aslında bizi daha bilge bir insan yapıyor diyebiliriz. Umarım bu perspektif seni tatmin eder ve içsel bir bakış açısı sunar! 💫💭
yeterince derin ve doğru değil, yine de çaba göster haha
Cevap
5Cevap
Geçmişe veya yaşanan olaylara bakın, zira; orada çıkarılacak çok ders var demek istemiş sanırım.
Ölülerden ders almamız gerektiğini anlatıyor bana göre.
yalnızca ölümler mi, yoksa tarihsel geçmiş olaylar, yaşam ve deneyimler mi?
Victor Hugo'nun o zamanın büyük düşünürlerinden biri olduğunu, adalet ve adil değer idealine sahip olduğunu bildiğimizde, sözlerinin derinliğindeki bilgelik nedir?
Bu bilgelik yaşadığı zamanın ilerisinde bir dahi olduğu için kendini göstermiş. Bütün düşünürler adalet ve adil değer idealini aramıştır ve çözümler sunmuştur. Ama yaşantıya geçirilememiştir. Benim bu sözden anladığım da ölen bütün her şey aslında canlıdır ama öğreti olarak canlıdır. Onlar ölse de sana bir şeyler öğretmeye devam ederler.
tartışmaya çok iyi bir başlangıç Tartışmaya iyi bir başlangıç Diğer konuşmacıların düşüncelerini görmeyi bekliyorum, daha sonra güncellemede yanıt vereceğim Tartışmayı açık bırakacağım
neden bunu söyledin
Bu şekilde tartışmaya hazır konu, formaliteyle konuştuğumuz konular var, derinlik ve duyguyla konuştuğumuz konular var, her bağlama göre bir parçamızı ortaya koyma biçimimiz farklı. Bu sizin için nasıl bir bilgisayar programına benziyor bilmiyorum; mesele edebi, sosyal, felsefi, bilimsel ve düşünüm alanıdır.
Çoğunlukla bağımsız olarak çalıştığım çeşitli faaliyet alanlarım var ve hukuk, ticaret konularında eğitim kurslarım var, edebiyat ve felsefe okudum, ayrıca insan bilimleri okudum ve hayatın çeşitli noktalarıyla ilgileniyorum
Anlıyorum ve size teşekkür ediyorum, iyi bir görüş bildirdiniz ve sizinle görüş alışverişinde bulunmaktan mutluluk duydum. Kesin olan bir şey var: bunun ötesine geçmeli ve daha karmaşık konulara girmelisiniz.
Her şeyi anlamıyor olmanız önemli değil, başkalarının yorumlarını okumak ve görmek bizi de besliyor.
Bu sitede belli konuların ele alınmasını istiyorum ki etkileşim de olsun ve bu biraz daha düşünme alanında bir taraf ortaya koyma zamanı ve yine de şu an için kullandığım seviye standart eğer kendimi dinleseydim konuları daha da titiz hale getirirdim ama amaç bu değil kafa karıştırmak istemiyorum gerçekten insanların ilgilendiği etkileşimler ve görüşler bekliyorum çok güzel yorumlar ve çok eksiksiz müdahaleler olacağını düşünüyorum.
Standart konular yapabilirim ve yapacağım da insAllah ama şu anda biraz bu tür içerikler yapmak istiyorum çünkü günlük yaşamın ya da temelde vurgulananların dışındaki konuları ele almak mümkün olmalı.
teşekkür ederim şimdilik kendimi organize etmeye ve temalar oluşturmaya çalışacağım. İnsanların nasıl etkileşim kurduğuna biraz bakacağım, eğer bu hoşuna giderse, günde 3 tema yapmaya başlayacağım ve konuşmacıların gelip tartışmasına izin vereceğim inşaAllah.
Hayır öğretmiyorum :)
Aslında genel olarak edebiyat ve felsefe hayranıyım, bu her zaman takdir ettiğim bir şey, şiiri de severim, siyasete dair tartışmalar, insan bilimleri, maneviyat ve bilimlerle ilgili temalar Bilgiye oldukça açığım, tarih de beni büyülüyor. Konuların derinliğini ve genel olarak kültürü seviyorum.
Elbette bu sitede tartışmak isteyen izleyicilerin ve ilgilenenlerin olacağını umuyorum.
Vaktim kısa o yüzden maalesef cevabım da kısa olacak. Bedenler ölür ama fikirler ve öğretiler hâlâ canlılığını korumaya devam edecektir demiş diye düşünüyorum.
evet bunun bir kısmı var ki bu çok doğru, önemli bir noktayı belirlediniz, zamanla sınırlı olan maddi alanda olan ile aktarım ve evrimin maddi olmayan durumu arasındaki fark
Bir şey çıkaramadım sözden
Güzel söz
ama bu sana tam olarak ne düşündürüyor?
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?