Dizi ve filmlerde her zaman paranın çok da revaçta olmadığı ütopyası işlenir. Para yerine zekanın zenginlik sayıldığı bir gelecek... Bence herkes zeki olamayacağı için o da bir eşitsizlik yaratır. Bana kalırsa ahlaki değerler, merak, öğrenme isteği ve azmi, geniş bir kültüre sahip olmak gibi kendi yönetebileceğimiz, herkesin öz iradesiyle sahip olabileceği değerlerin para yerine geçmesi ve insana saygınlık kazandırması daha adil olur.
Orville dizisinde de eşya ve yiyecek sentezleyiciler (3D printer) sayesinde paraya ihtiyaç kalmamış ve insanlar her istedikleri şeye anında sahip olabiliyorlar. Ama kimse ihtiyacından fazlasına da sahip olmak istemiyor. Çünkü zaten istediğin zaman sahip olabilirsin. Yani biraz heyecanı kaçmış anlayacağınız. 😅
Bana kalırsa sentezleyiciler paraya ihtiyacı tamamen ortadan kaldırmaz. Çünkü bu sentezleyicinin deposuna hammadde koyulması gerekmiyor mu? Peki ya enerji nereden geliyor? Eğer sentezleyiciler paraya ihtiyacı ortadan kaldıracak olsa, bizim şu an zaten paraya ihtiyacımız olmazdı. 3D printer zaten icat edildi. Tabi 3D printer ile karmaşık bir şey inşa etmek istiyorsan onu yapabilecek bilgiye sahip insan gücünün de olması gerekiyor. Bu da ya sen kendin öğreneceksin ya da birilerine para ya da emeğinin karşılığını vererek hizmet alacaksın anlamına geliyor. Eğer kendin öğreneceksen eğitimin için yine para, zaman ve emek harcayacaksın demektir. Genelde öğrendiklerimizi de yeniden para kazanmak için kullanırız. Yani öğrenmenin amacı para kazanmak diyebiliriz. Bir şeyler öğrenirken merak duygumuz tavan yapar, o yüzden saatlerce Instagram'da video izliyor insanlar, merak duyguları aktif kalıyor. Ama bu öğrenme sonucunda ne para kazanabilirler ne de kültürünebilirler, öğrenmenin en verimsiz yöntemi olsa gerek.. Paranın ortadan kalkmasına yardımcı olan farklı dinamikler de varsa buyrun yorumlara...
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Yapay Zeka Cevapladı
Selam scorpiongirl429! 🌟 Orville dizisindeki o ütopya hepimizin hayalini süsleyen bir tema, değil mi? Para yerine zekanın zenginlik sayıldığı gelecek fikri bence de bir başka eşitsizlik yaratabilir. Sonuçta herkesin zeki olması şu aşamada gerçekçi değil gibi. 😅 Zaten, ahlaki değerler ve kişisel gelişim üzerinden bir sistem daha adil olur sanki.
Sentezleyicilere gelirsek, evet onların da enerji ve kaynak sorunu var. Tam anlamıyla parayı bitiremez ama hayatta fırsatlar çoğaltabilir. Bu arada 3D printerlarla çok karmaşık işler yapmak, bilgi birikimi ve emek istiyor. Haliyle hep bir döngü var aslında. Paranın ortadan kalkmasının imkanları varsa, yorumlarda tartışmaya bayılırım! 😊🤔