Birine kültürlü bir insan demeniz için o kişinin nasıl biri olması lazım?

#Raskolnikov
Birine kültürlü bir insan demeniz için o kişinin nasıl biri olması lazım?

#Raskolnikov
Türk toplumunun "kültürlü insan" algısı ile düşünecek olursak ; çok okuyan biri olmalı. Amma ve lakin bu Wattpad'den çıkma ergen kurguları olmamalı. (Wattpad'i kötülemiyorum. Zira orada edebi yeteneği yüksek yazarların kaleminden çıkmış , okunmaya değer kitaplar da gördüm. Örneğin; nanelilokum adlı bir kızın yazdığı "Kurt Nefesi") Bilim , Tarih, Felsefe ve Kültür alanların literatürlerini ve yazarlarının külliyatlarını epey bir incelemek gerek.
Bir diğer etken ise "diksiyon" Şimdi "Kültür ile konuşma tarzının ne alakası var?" Gibi yanıtlar gelebilir. Ama kültürlü olarak nitelendirilen pek çok kişi, kendini iyi bir şekilde ifade eder. Bu bağlam da diksiyonu gelişmiş biridir. Tabi , TRT spikerleri kadar iyi olmasını beklemiyorum. Kısacası demagoji yapmıyorum.
Kültürlü bir insan olmanın emarelerinden bir tanesi de "yazmak" Her şey okumakla, konuşma yeteneğine sahip olmakla bitmiyor. İyi bir kelime dağarcığı sayesinde yazdığı metinler daha okunası , ilgi çekici olur.
Son olarak tarih de yaşanmış önemli olaylara , savaşlara az çok hakim olmalı. Arkadaş ortamında muhabbeti açıldığında; ağzı bir iki laf yapabilmeli. (Örneğin; 2. Körfez Savaşı ABD-Irak arasında gerçekleşmiştir. Tarihe göre ABD'nin Saddam Hüseyin'in İslamcı örgütlere destek vermesi , yardım sağlaması sonucunda çıkmıştır.)
Çok güzel özetlemişsin teşekkürler.. Katılmadığım tek bir nokta var ben Wattpad'i kötülüyorum direkt. Okunacak onca kaliteli kitap varken insanın yolu oraya düşmemeli.
Wattpad hakkında böyle hüküm vermenin nedenini anlıyorum. Ama gerçekten örnek verdiğim kitap "Türk askerinin gücünü , vatanının bölünmez bütünlüğüne" inanılmaz derece de vurgu yapıyor. Yani Kötü Çocuk, Karanlık Lise gibi saçmalıklar seni bu platformdan soğutmasın derim. En azından önerdiğim kitaba bir göz at. En azından Pralog bölümünü okuyabilirsin. (Uyarı: Bazı bölümler de Küfür ve +18 içeriyor. Rahatsız olacaksan bakma derim.)
Hiçbir güç bana orada bir şey okutturamaz. Ön yargının kötü olduğunu biliyorum ama o siteye karşı ön yargım asla değişmez. Hatta oradaki şeyleri okuyan insanla samimiyetimi bile kestim ben zamanında..
Anlıyorum 🙂 Ama sen yine de önerdiğim kitabı bir düşün ☺️
Tarihi severim ama tarih kitaplarıyla aram yoktur pek. Teşekkür ederim yine de önerin için:)
Aslında tarih kitabı değil. Bordo bereli askerlerin başından geçen olayları anlatıyor. Bazı askerlerin aileleri ile olan ilişkilerine , aşklarına da değiniliyor 🙂 Neyse , kitabın konusu daha fazla detay vermeyim. Sana kalmış. İyi akşamlar 🌌🌌🌌
*konusu hakkında
Hiçbir güç bana orada bir şey okutturamaz.(:
Sen bilirsin ☺️ İyi akşamlar 🌌
İyi akşamlar
Okumayı seven, bilgiye aç, devamlı kendini geliştiren, nerede nasıl davranacağını bilen insana denir.
Rica ederim
Yaşamdan kesitler den yarihten modadandavranış ve konuşmasından hitap ve cinsiyet farkkı olmadan hakkına göre değerlendiren egosuz ve hayvan sevgisi olan dinlemeyi bilen vsvs anlatmaya yazı yetmez ama güzel karakter ve terbiyeli ve kibir ve egosuz okumasada hayat tecrubesi olandan
Kendini her şartta geliştirmiş saygılı olan insana denir.. mesela bilmediği konulara yorum yapmaması lazım ya da kimseyi küçük görmemesi lazım. ego kasmaması lazım.. kitap okuması veya zorluklara rağmen bir şekilde kendini geliştirmenin yoluna bulan insana denir
Cevap
10Cevap
farklı alanlarla ilgilenenler, öznel olup insanların kalbini kırmamayı düşünmektense objektif olup sorunu çözmeye odaklı olanlar, olaylara hır gür değil de daha ılımlı yaklaşabilenler, bencil olmaktansa tüm insanlığı düşünürler vb. şeyler. Bence kültürlü insanın bazı özellikleri bunlar.
Orman cocugu olmayan duzgun insan kulturludur. Mesela sigarayi havali bi item zannedip sigirlik yapan komsular vardi. Sķtir ettim gittiler :D ama hincimi alamadim onlardan. Adam kuru kuru gitti biraz dovseydim keske :D neyse baska sekilde halledicem. Mesela bu sigirlar kulturlu insan olamazlar.
Çok kitap okuyan, çok bilgi birikimi olan kendi tarihini ve başka milletlerin tarihini hafızasında yer etmiş, oturması kalkması konuşması ve tavrıyla kibar olan, bunu da yansıtan insanlara kültürlü insan diyorum.
Kendini her anlamda geliştirmiş, herkesin fikrine dinine ırkına saygı duyana denir bence
Kültürlü bir insan, geniş bir bilgi yelpazesine ve derin bir anlayışa sahip olan, farklı konularda ileri düzeyde bilgi sahibi ve bu bilgiyi kullanarak çevresine katkı sağlayan kişilere denir.
Her konuda aşağı yukarı bilgili olmalı. Ama bildiklerini evet evet ben tek biliyorum ve gözünüze sokuyorum diyerek değil. Yerinde ve sade şekilde kültürlü olduğunu göstermeli.
Karakter gelişimi tamamlamış, yerinde hareket eden ve bilgi konusunda bile mütevazi olan kişilere denir.
Her konuda az çok bilgi sahibi olan, yeni şeyler öğrenmeyi seven, vaktini boşa harcamayan kişilere denir.
Genelde teorik ve pratik olacak şekilde kendini belli bir düzeye kadar yetiştirmiş insana denir.
Kendini geliştimiş yetiştirmiş hayata çok yönlü bakabilen bakmış insandır ben tanımında kültürlü insan.
Araştırmayı seven Tarihi Bilen ve Filozof gibi Konuşan gibi gibi
Okuyan okumayı seven yeni şeyler görmeyi öğrenmeyi seven sanatla arası iyi olan kişidir bence
elegant bir kelime ile çok şry anlatan ve karşındakine saygı gösteren
Gezmiş, görmüş, okumuş, tabi bunlardan da belirli bir bilgi birikimi elde etmiş insana derim.
Sadece bilgili değil nerde nasıl davranmasını bilecek kadar akıllı ve edepli olmalı.
Bence kültür kitap okumakla ya da ülke gezmekle olmaz. Bi insan oturmasini kalkmasini konusmasini biliyorsa nerde nasil davranacagini biliyorsa o insan kültürlüdür.
ilk önce kendi yöresine özgü, sanatı, inançları, örf ve adetleri, anlayış ve davranışlarını bilen, benimseyen ardından vatanını. nerede nasıl konuşması ve davranması gerektiğini bilen. gezen gören bilen kişidir kültürlü insan.
Örf adet geleneklerini bilen, gündelik hayattaki şeylerden uzak terimleri bilen kişlere
Benim dışımda herkese diyelim.
Edebini bilen, kendi hayatı ile meşgul olan.
Bilmiyorum demeyi bilen insan
Kendini geliştirmiş bilgili kişilere
Oturup iki kelime edebileceğin kişiye denir
Sosyal öğretmeni olması lazım 😂
Edebiyat öğretmeni olmaz mı 😂
Oda olabilir 😂
Herseyi bilip bilmeyene
cahil olmayan herkese
Hem bilgili hem yeni fikirlere açık olana
Kişiye göre değişir
Yoktur
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?