+1 yılO kadar güzel soruki ekrana boş bakıp tabula rasa ve korunmuş levha arasında kaldım. Blir misin bilmiyorum levh levha mahfuza muhafaza etmekten geliyo bunca iyi kombinasyon benim biraz düşünmem gerek bunu
230 Yorumla- +1 yıl
Eğer evrenin herşeyin hakikatini içinde barındırdığı bir kaynağı olduğunu düşünürsek logos ya da levh i mahfuz gibi o zaman insan beyni boş bir levha olmamalıdır. Yani bir aidiyet söz konusu değil mi
- +1 yıl
Aslında çift yarık deneyi paradoksu bunun delili bunu araştırdıktan sonra deney ve gözlem sonucu elde edilen her şeye saygım azaldı eskiden bilime çok fazla kulak veriyordum. Bu deneyi inceledikten sonra deney ve gözlemin hakikati ne kadar yaldızladığını anladım. Aslında dini öğretilerin yani tümden gelimsel bilginin gerçekliğinin üstüne düşüp anlamaya çalışmak hakikate yaklaşmak konusunda daha iyi bi seçenek olur diye düşünüyorum
- +1 yıl
Doğmatik birey evrenin ezberine ve kaderin yazgısına kalmamıştır bana göre üryanlıktan gelen insanoğlu boş levhanın ta kendisidir burada aidiyet doğanın kurallarına mahsus tecrübeleri. Doğa insanlığın cezası bu ceza arzu tutku susamak acıkmak dahi beyni kirlilik ile doldurur kaldı ki dünyanın sınav olduğu inancında birisine aidiyetlik tanrı dışında dünya zulm
- +1 yıl
Fenomenolojik tutumda uslamladığımız tine göre spinoza'nın tözünden hegel'in diyalektiğine gelen logos'un görüngübilimine devinimi soyutlamacı bir perspektiften yakınsandığında bizi apodeiktik ve erekselci bir neoplatonculuğa çıkarabilir
- +1 yıl
Doğaya içkin olma durumunda doğayı bir nesne olarak karşına alır. Sınırsız olan doğaya haddini bildirmek, ona sınırını göstermek yani onu sınırlandırma durumu. Logos doğaya olan bağlılığı azaltmak uğruna yerleşik hayat ile birlikte bir semiyosfer inşa eder. Bunu the great transformation olarak adlandırıyolar. Diğer ismi ile akis çağı yeni logosantrik semiyosfere tekabül ediyo tüm bunlar barbarik birinci doğamızı disipline etmek için dönüşüyo. Zarathustra, Musa ve öncesi, Homeros ve Lautze gibi kişilerin ortaya çıkması yerleşik hayata geçiş yani kültürün gelişip insanın doğadan kopmaya başlamasıyla oluşmuş. Bu insanların hepsi farklı zamanlarda farklı dönemlerde yaşamış olmasına rağmen hepsinin ortak özelliği gelişmiş bir düzenin yerleşik hayatın ilerlemiş olduğu bir düzende insan oğlu düşünsel sıçramaya aydınlanmaya yani aklı kullanmaya erişiyo. Felsefeyi din ile bağlama sebebinde, altında yatan bu antik inanç yani toprakana temasıdır. Mitostan logosa geçiş bundan ötürü felsefenin oluşmasına sebebiyet veriyo tıp ki levh gibi
- +1 yıl
Biz doğduğumuzda aslında hissiyatımızla doğuyoruz artık bir tine sahibiz bunun bütüncül bir tin ya da gelişmiş bir tin olduğundan bahsetmiyorum. Canı yanan acıkınca ağlayan bir tin bu durumda aslında boş bir levha olmadığımızı gösteriyor. buna kirlilik diyorsun ama biz fenomenler evreninde zaten bu kirlilikte yaşıyoruz. Bilgiye ve bilgeliğe ait olmak için yaşamıyoruz. İsteklerimiz ve çıkarlarımız nefsimiz için bilgiyi arıyoruz. Bu nedenle aramamız bütünsel bir bilgiyi logos u ya da tanrıyı tümden gelimsel bir yöntemle anlamak yerine duyularımıza aldanıp tümel varımcı bi şekilde yapbozun parçalarıyla boğuşuyoruz. Çift yarık deneyini araştır. Bu deneyde elektronların dalga gibi hareket ettikleri ama ölçüldüklerinde parçacık olarak gözlendikleri sonucu çıkıyor. Nasıl ölçüm yapılırsa yapılsın aynı sonuç veriyor. Yani hakikati yanıltıyor. Fenomenolojik evrende bilgiyi duyumlarla elde ediyoruz. Fenomenolojik evren hakikaten bir gölge evreniyse duyularımız sihirbazın numarasına bile yeniliyorken hakikatin kendisinden logostan ya da tanrıdan uzaklaşma seviyemiz edindiğimiz deneyimlerle doğru orantılı.
- +1 yıl
Felsefede görüş ayrılıkları olur ben bu şekilde düşünmüyorum yani varoluşta hissiyatın oturduğuna ve bir bilinç empozesi bana mantıklı gelmiyo yokta diyemem esnek tutuyorum
- +1 yıl
Sence hakikati daha iyi anlamak ve en azından ona yaklaşmak için fedakarlık yapmaya ihtiyacımız var mı peki
- +1 yıl
Hakikatin gerçeği sensin bundan ötesi emek
- +1 yıl
@themkt felsefeciyim
- +1 yıl
Agnostiksin sanırım doğru mu
- +1 yıl
Ortodoks mu yani empirizmden hareketle bir tanrıya inanmak bir tür çelişki içermiyor mu ya da bu tanrı algısı epey kusurlu olmalı. Çünkü tabula rasa usçul bütüncül bir gerçeklik düşüncesinin tam tersi yani genelde ateistlerin ve agnostiklerin savundukları şey
- +1 yıl
Hedonist olmam beni ignostik mi yapıyo yani felsefe ils dini aynı kalıba soktuğunu anlarım bir çeşit bütünseldir fakat savunduğumu söylemen felsefe tartışmasını körükler
- +1 yıl
@themkt katolik, kapak f. genel ziyaret
- +1 yıl
@themkt nerede yakaladın monogramı
- +1 yıl
Peki bu durumda sence dinin gerekliliği hayatın neresinde ya da gerçekliğin neresinde yani bilginin tek referansı fenomenler evreniyse ya da dinin hayatta bağlayıcı bir yanı yoksa dine ne gerek kaldı öyleyse yani zaten inanmıyor gibi bir duruma çıkıyor yani niçin agnostik olduğunu düşündüğümü anlamışsındır.
- +1 yıl
Vallaha cehennemden korkuyor o yüzden kararsız😂
- +1 yıl
Bir büyük rakı içmiş gibi oldum bayılıcam şimdi
- +1 yıl
Sonlara doğru haz vermiyor anlaşılan
- +1 yıl
Mesele zaten senin argümanlara dini karıştırman benim kararsızlık ile alakam yok onu nereden çıkardın?
- +1 yıl
Bilginin kaynağının bir bütünden geldiğini değil bunun tam tersini savunuyorsun. Eğer yaratıcı bir üçleme dahi olsa bilginin kaynağı onda olmalı. Yani levh i mahfuz gibi. Şimdi bi yaratıcıya inanmak şuna benzedi hem kadere ve yaşanması zorunluluk olan şeyin varlığını kabul ediyorum. Hem de tabula rasayı burada bir paradoks var
- +1 yıl
Eğer bir dine gerçekten inanıyorsan onu her şeye karıştırmalısın
- +1 yıl
Arkadaşım kendi inancımın doktrinine göre şekillenmem ve her olguyu bu şekilde yorumlamam beni yapsa yapsa gerîzekalı basma kalıp biri yapar hala söylüyorum felsefe bilim din farklı kulvarlar. Objektif antitez için doğrunun kaynağını bulup üzerinde durmalısın aksi halde kısır konu ve başım çatladı artık fazlasıyla
- +1 yıl
O sana göresi ben böyle düşünmüyorum ve benim inancımı sorgulama makamı burası değil. Oldu her vakayı İsa’ya teslise veya Meryem ana nın vicdan karinesine bağlıyım öyle saçma şey mi olur ya tsm bir cringe. Sorunu sevdim onun dışında çarpık konuşma
- +1 yıl
Bu modern çağın insanın düşünce hastalığından ibaret leonardo da vinciye bak onda gördüğün şey deneyimden öte bişey yani eğer kaynağı ussal bir şey olmasaydı dini bir konunun peşinden gitmeseydi. O zaman herşeyin ölçütünü altın oran yasasıyla çeviremezdi o kadar sırrı çözülemeyen imgeyi biraraya getiremezdi bunun kaynağının deneyim olduğunu sanmıyorum. Yani deney nasıl işe yarar bütünsel bir öğretinin peşine düşersin farklı yollar denersin bu iyi çalışır. Mesela bak aydınlanma dönemi düşünürlerine bu deneycilik ve fayda felsefesinden sonra bişeylerin esiri olduk gerçekten uzaklaştık.
- +1 yıl
Newton einstein gibi kişiler yok hepsi dini takıntıların peşine düşen dahilerdi
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
3Cevap
+1 yılLevh-i Mahfuz tüm bilgilerin toplandığı yer değil miydi 🤔
11 Yorumla- +1 yıl
Evet Kuran ı Kerim de dahil kader de dahil her şey
ya logos u ya da levhi mahfuzu anlamadiniz sanırım.
121 Yorumla- +1 yıl
O zaman anlat anlayalım
- +1 yıl
Levhi mahfuzun not defteri olduğunu öğrendikten sonra nöbetçi kırtasiye arıyorum.
- +1 yıl
Tek fark logosun tanrının kendisi gibi olması. Benim dikkatimi çeken şey logos tek tanrılı bir anlayışı simgeliyor. Özünde tanrı olmasa da logosun kendisi tanrı Tarihsel anlamda platon ve isa as ın aynı dönemde yaşayıp yaşamadığına dair çok fazla tartışma söz konusu. Yani logos ilahi bir kaynak olmadan nasıl kavramsal açıdan yorumlanabilir burada aklıma iki ihtimal geliyor ya platonun isa as dan önce yaşadığı ve bir peygamber olduğu ya da eş zamanlı yaşadıkları ve isa as ın bütünsel kavrayışından ilham alarak bir nevi bunu kendisinin de taklit edip çaldığı
- +1 yıl
hangi tarihsel tartışmalar bilmiyorum ama platon roma kurulmadan önce iskenderden once yunan şehir devletleri zamanında vardı. Hristiyanlık cok daah sonra geliyor hatta yunan felsefesini neredeyse tarih sahnesinden siliyorlar çok daha sonralarıuslumanlarin Anadolu (ozellikle hatay) yakınlarına gelip antik yunan eserleriyle tanismasiyla antik yunan felsefesi tekrar hatırlanıyor ve yorumlanıyor. isa as. orjinal dussuncelerine neereden eristin bilmiyorum ama Hristiyanlık ozelillikle erken dönem roma hıristiyanlığınin yunan felsefesine tabirri caizse düşmanlığı var. birbirlerinden olesiye nefret ederler
- +1 yıl
Miladi takvimlere bakarsak bunun bi delilini bulamayız aslında bunu artık bilmek pek mümkün değil. Papazlar siyasi otoriterini korumak için üçleme gibi şeyleri çıkarmaları için miladi takvimin miladını da buna uygun değiştirdiler yani 1 yılına gitsel isa As 1 yaşında olmayacak.
- +1 yıl
Evet görünürde 300 küsür yıl kadar sonra yaşadı isa as fakat konstantin döneminin din adamları hristiyanlığı yeniden biraraya getirmek için eflatunun fikirlerini de isa as söylemiş gibi gösterildi üçleme gibi. Çünkü o dönemde hristiyanlık platondan etkilenen hristiyanlar yüzünden bölünüyordu. Platon ile isa as düşünceleri harmanlanarak konstantin zamanında yeni bir isa resmi oluşturuldu. imam ı rabbani gibi islam alimleri bunu iddea ediyor
- +1 yıl
Pagan kökenli olması da bişey değiştirmiyor. Aslında tevhid inancına ters her şeyi kabul etmişler. Kuran ı Kerim de açıklık getiriyor incilin değiştirildiğine. Bunun nasıl ve ne şekilde değiştirildiği tartışma konusu
- +1 yıl
1 constantin
- +1 yıl
Hristiyan tarihinde neyin ne zaman incile dahil edildiğini bilmiyorum doğrusu söz konusu üstünde durduğum ve önemsediğim şey en başta logos un tanrıdan bağımsız olarak platonun bütüncül bilgiye nasıl kanaat getirildiği bu sorunun peşine düşerken tek durduğum tarihsel detay platon ve isa nın aynı dönemde yaşayıp yaşamadığı
- +1 yıl
Sonradan müslüman oldum din çocukluğumda eksik olan tek şeydi aslında babamın babası ermeni kökenli ama ne adam akıllı hristiyan ne müslüman aile
- +1 yıl
Hiçbir zaman artık olmaz ya 🙂
- +1 yıl
Aslında dinin şiarı değil iyice araştırdım. Belki evlenince olurum eşim ısrar ederse
+1 yıllevhi mahfuz herseyinin özünün sakladıgı ve döndürüldüğü yer yani ms dos gibi.. logos ise doğa yasası demek windows gibi logosa bakıp bilimi varsaymışlar keşfetmeye yönelmişler.. tıpkı bizim yasalar ve kanunlar olarak varsaydıgımız seyler..
10 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yılLevhi mahfuz nasıl her seyin toplandığı yer?
117 Yorumla- +1 yıl
Her şeyin ilminin bulunduğu yer geçmişin geleceğin tüm mahlukların kaderinin yazıldığı yer
Cevap sahibi+1 yılBöyle bir yerin varlığını biliyorsak bu ilmide bilmemiz gerekiyor, çelişki yaratıyor bu. Neye göre inanıyoruz buna?
- +1 yıl
Levh i Mahfuz Kuran ı Kerimde geçiyor. İmanın altı şartından birisi olan kaderin sistematik olarak belli olduğu yerdir. Bunu mushaf gibi bişey olarak düşünmeh doğru olmaz. Allah ın katında gizlidir. Mana alemindedir.
- +1 yıl
Kuranda geçen ayetler
Cevap sahibi+1 yılParantez içinde belirtilmis bir sey ondan bahsettiğini bilemem. Bu orada yazıyor diye hakikat olabileceğine inanmak saçmalık gibi
- +1 yıl
Başka meallerden ve tesfirlerden de bakabilirsin
- +1 yıl
Tâ, Sîn. Bu, Kur’ân’ın ve apaçık Kitab’ın ayetleridir.(27/Neml 1
- +1 yıl
Bu kitabın kurandan başka bişey olduğu zaten bu ayette anlaşılıyor
Cevap sahibi+1 yılNerede anlasılıyor nasıl bu kadar kesin konusabiliyorsun. Gel sokaga çıkalim 100 kisiye soralım. Anlasılıyormu?
- +1 yıl
Sen 100 cahil kişiye sorup bir anket yapabilirsin. Levh i Mahfuzu Kuran ı anlayarak okuyan herkes bilir. Ehl i sünnet alimlerinin tefsirlerine bak. Sadece yukarıdaki ayette belli zaten Levh i mahfuzun kelime olarak geçtiği bir ayet arıyorsan illa ki buruc suresi 22 ayetine bak ismini kalıp olarak değerlendirme o zaman logostan bir farkı kalmaz. O mana alemindedir insan aklının idrak edeceği bir şekli yoktur.
- +1 yıl
Buruc 21 22 ayetleri kendin de bakabilirsin
- +1 yıl
﴾21﴿
Şüphesiz o (asılsız saydıkları kitap) şanı yüce bir Kur’an’dır;
﴾22﴿
Levh-i mahfûzdadır.
Cevap sahibi+1 yılAnlayasınız diye kolay indirdik diyen bir tanrı nın sozleri çelisiyor o zaman.
Logos nedir ben anlamam. Neymis logos?- +1 yıl
Logos felsefeyle ilgili boş ver. Kuranda gizli yazan bi şifre değil ki levh i mahfuz apaçık yazıyor zaten
Cevap sahibi+1 yılFelsefe konusulamaz birseymi yoksa sen bunu anlatacak kadar bu kavramımı bilmiyorsun. ya da benimi küçümsüyorsun
- +1 yıl
Estağfurullah önemli olan levh i mahfuz logos dedikleri şeyin taklidi bişey olduğunu düşünüyorum aksine
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
Gündem
Güzellik & Bakım
Özel Gün & Sürprizler
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar