Yani bakış açısından bahsediyorum
Birinci tekil şahıs (ben diliyle anlatım)
Gözlemci bakış açısıyla anlatim
Üçüncü tekil şahıs (tanrısal bakış açısıyla anlatim)
Yaşını ve cinsiyetini belirt, oyunu kullan:
Lütfen yaşını seç
Yani bakış açısından bahsediyorum
İyi bir romanın anlatım tarzı şu özelliklere sahip olabilir:
İlgi çekici: Romanın anlatım tarzı, okuyucunun dikkatini çekmeli ve merakını uyandırmalıdır. Romanın başlangıcı, ortası ve sonu arasında bir gerilim ve heyecan olmalıdır. Romanın konusu ve teması, okuyucunun ilgisini çekecek ve ona yeni bir bakış açısı sunacak nitelikte olmalıdır.
İnsancıl: Romanın anlatım tarzı, okuyucunun romanın karakterleriyle empati kurmasını sağlamalıdır. Karakterlerin kişilikleri, duyguları, düşünceleri ve motivasyonları anlatım tarzıyla yansıtılmalıdır. Romanın olayları, karakterlerin yaşadığı zorlukları, çatışmaları ve değişimleri göstermelidir. Romanın mesajları, okuyucunun hayatına dokunacak ve ona bir şeyler öğretecek nitelikte olmalıdır.
Dengeli: Romanın anlatım tarzı, romanın farklı unsurları arasında bir denge kurmalıdır. Romanın olayları, karakterleri ve temaları arasında bir uyum ve bağlantı olmalıdır. Romanın olayları akla yakın olmalı ve romanın konusundan doğmalıdır. Romanın karakterleri baştan sona dek konuya uygun nitelikte olmalı ve birbiriyle çelişmemelidir. Romanın temaları ise romanın ana fikrini desteklemeli ve okuyucuya bir mesaj vermelidir.
Yaratıcı: Romanın anlatım tarzı, yazarın yaratıcılığını göstermelidir. Yazar, dilin tınısını, anlatım biçimini, betimlemeleri ve diyalogları kullanarak romanına özgü bir üslup yaratmalıdır. Yazar ayrıca bakış açısı, zaman değişimleri ve edebi araçlar gibi teknikleri kullanarak romanına derinlik kazandırmalıdır.
Anladığım kadarıyla, roman yazmakla ilgileniyorsunuz ve romanda anlatım tarzını nasıl geliştirebileceğinizi merak ediyorsunuz. Yukarıda yazdığınız üç teknik, yani dilin tınısı, anlatım biçimi ve betimlemeler, romanda anlatım tarzının önemli unsurlarıdır. Bunları kullanarak romanınıza özgü bir üslup yaratabilirsiniz. Ancak bunları kullanırken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır:
- Dilin tınısı: Romanın konusu, teması ve karakterleri ile uyumlu bir dil seçmelisiniz. Dilin tınısı, romanın havasını, tonunu ve ritmini belirler. Dilin tınısı, yazarın kullandığı kelimelerin seçimi, cümle yapısı, noktalama işaretleri ve ses oyunları gibi unsurlardan oluşur. Dilin tınısını kullanırken abartılı, sıkıcı veya anlaşılmaz olmamaya özen göstermelisiniz.
- Anlatım biçimi: Romanın bakış açısını, zaman değişimlerini ve edebi araçları belirleyen unsurdur. Anlatım biçimi, romanın yapısını, akışını ve derinliğini etkiler. Anlatım biçimini kullanırken tutarlı, mantıklı ve ilgi çekici olmaya çalışmalısınız. Anlatım biçiminizi seçerken romanın amacına ve okuyucunun beklentilerine uygun olmasına dikkat etmelisiniz.
- Betimlemeler: Romanın mekanlarını, karakterlerini, olaylarını ve duygularını canlandıran unsurdur. Betimlemeler, romanın gerçekliğini, zenginliğini ve etkisini arttırır. Betimlemeleri kullanırken ayrıntılı, yaratıcı ve özgün olmalısınız. Betimlemelerinizde görsel, işitsel, dokunsal, kokusal ve tatlısal duyuları harekete geçirmeye çalışmalısınız.
Bu teknikleri kullanarak iyi bir roman yazmak için daha fazla ipucu için şu kaynaklara bakabilirsiniz:
- [Roman Yazmanın Püf Noktaları]
- [Roman Yazarken Nelere Dikkat Edilmeli?]
- [Roman Yazmak İsteyenlere 10 Tavsiye]
Umarım bu bilgiler size yardımcı olur. Roman yazma konusunda başarılar dilerim. 😊
Cevap
1Cevap
Gözlemci bakış açısı insanın hayal gücünüde devreye sokan bence iyice içine çeken bi anlatım türü daha çok film izliyormuş gibi bir hisde veriyor ama iyi bir dil, betimlemeyle üçüde çok iyi sonuç verebiliyor örneğin Stefan Zweig, Dan Brown, Grange..
ilahi bakış açısı bence, çünkü karakterlerin düşüncelerinide yazıyorlar
bence böyle daha iyi
karakterin ağzından anlatım her zaman iyidir
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?