Sizde böyle bir algı yaratır mi.
"Beş dil bildiğini göre bu adam gerçekten bayağı doluymuş"
?
Sizde böyle bir algı yaratır mi.
"Beş dil bildiğini göre bu adam gerçekten bayağı doluymuş"
?
Gündelik hayatımızda 400 kelimeyle Türkçe konuşuyoruz.
Herhangi bir dili konuşmak için 3500 kelime ezberi yapman ve dil yapısını (cümle ögeleri) bilmen yeterli.
Ben Zeki Müren gibi konuşmak istiyorum ya da Leonard Cohen gibi İngilizce konuşmak ve şarkı sözü yazmak istiyorum dersen en az 10.000 kelime ezberlemen lazım… O başka konu.
Neyse kısacası ahım şahım zor bir olay değil…
Dil bir iletişim aracıdır. Önemli olan araç değil, nereye gittiğindir. Yani düşünceler ve analitik zeka önemlidir. İnsanı zeki yapan budur.
dil bilmek zekayı önemli ölçüde arttırır diye bir makale okumuştum. her yeni bilgi beyin hücrelerinin yeni bir bağlantı oluşturmasını sağlıyor. bağlantılar çoğaldıkça zeka artıyor bla bla...
tam tersi toplum açısından adama bak işi gücü yok 5 dil öğrenmiş algısı oluyor.
Cevap
2Cevap
hayır, dil bilmek zekâ işi değildir. kör, sağır ve dilsiz biri bile birden fazla dil öğrenebilir. tamamen azim ve tutku meselesi.
Yani entellektuel ve dolu bir insan izlenimi oluşturur bende. Hayranlık duyarım böyle insanlara.
Söylediğin şey eskilerde geçerliymiş. Eskiler dediğim de bundan 50 yıl ve daha önceleri.
Hollanda'da yaşaya gurbetçi bir ailenin çocuğu, 20 yaşına gelene kadar hemen hemen 3 - 4 dil öğrenmiş oluyor. Bunun için çok çaba da sarf etmiyor.
Çünkü evde Türkçe konuşuluyor.
Okulda Hollandaca (Flamanca) konuşuluyor.
Hollanda'da ki bir çok TV kanalı İngilizce yayınlar yapıyor. Sosyal ortamda İngilizce bilme oranı çok yüksek...
Flamanca dil ailesinden olduğu için Hollandaca bilen bir insan kolaylıkla Almanca da öğrenebiliyor.
Şimdi bu çocuk entelektüeldir diyebilir miyiz?
Dil, düşüncelerimizi en hızlı şekilde karşı tarafa iletebileceğimiz bir araçtır. Önemli olan düşüncelerdir ve bilgeliktir.
Neden eski insanlar için geçerli?
Çünkü eskiden çok dil bilen insan, okuyan veya farklı kültürler gören insanlarmış. Eskiden yabancı kaynakların herhangi bir dile çevrilmesi zormuş. İnternet yokmuş. Ülkerler daha kapalı yaşıyorlarmış...
Dolayısıyla dil öğrenmek bir amaca hizmet ediyordu. Eski insanlar, İtalyanca kaynakları okuyabilmek için; İtalyanca öğreniyordu. Ve tüm kaynakları okuyordu, entelektüel seviyesini geliştiriyordu.
Ya da Fransızca yazılmış bilgilere erişebilmek için Fransızca öğrenmek zorundaydı...
Günümüzde 5 dil bilip hiç kitap okumamış bir sürü insan var. Tersi de vardır elbet.
Kısacası çok dil bilmek, başlı başına entelektüel birikimi arttırmaz. Tek dil bilmekte insanı cahil yapmaz. Fakat en azından İngilizceyi B2 seviyesinde bilmek gerekir.
@MarsMarsMars bunu Türkiye standartları için söylüyorum beyefendi. Hollanda'da yaşayan gurbetçi bir ailenin çocuğu için değil. Bahsettiğinizi anlıyorum. Elbette yeter koşul değil ama entellektuelligi büyük ölçüde dil etkiliyor. En basitinden bir konuya dair farklı dillerde arama yapabiliyorsunuz.
hala Türkiye' deyse değil 😂
Dine yatkınlığı var
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?