Tarih çok sevdiğim bir alan olsada yıllar geçtikçe güven duygumda azalma oluyor.

Tarih sadece gerçekleri mi yazar?
Tarih çok sevdiğim bir alan olsada yıllar geçtikçe güven duygumda azalma oluyor.

Tarih sadece gerçekleri mi yazar?
Evet güvenilir buluyorum tabi ki de. tarih maalesef her zaman gerçekleri yazmaz yani bence bilmediğimiz bir çok olay olabilir ben mesela çoğu olayın değiştirildiğini düşünüyorum mesela çok çok eski roma zamanlarında özellikle de çünkü o zaman teknoloji de olmadığı için anlata anlata değişmiştir herhalde hikayeler ama yine de tabi de bilim olduğu her şeye güvenirim bilim hata yapabilir ama bu hatayı yine kendileri keşfeder zaten. ayrıca tarih bilimini ben seviyorum Tarih bilimi, geçmişteki olayları inceleyerek, insanlık tarihini anlamaya çalışır. Tarihçiler, kaynaklara dayanarak araştırma yapar, kanıtları analiz eder ve objektif bir şekilde geçmişi anlamlandırmaya çalışır. mesela celal şengör ya da ilber ortaylının bununla alakalı güzel videoları var izlemeyenlere tavsiye ederim kesinlikle youtube ben bakıyorum ara sırada Tarih bilimi, yeni kanıtların ortaya çıkmasıyla sürekli olarak revize edilen bir alandır. Yeni arkeolojik keşifler, belgelerin yeniden değerlendirilmesi veya farklı yorumların ortaya çıkmasıyla geçmiş hakkındaki anlayışımız değişebilir. Bu sürekli revizyon süreci, tarihin kesin bir doğrusu olduğu yerine daha iyi anlamaya ve yorumlamaya çalıştığımız bir alan olduğunu gösterir. Tarihçiler, olayları anlamak için eleştirel yöntemler kullanır. İçerik analizi, karşılaştırmalı yöntemler, nedensellik analizi gibi yöntemlerle kaynakları inceler, kanıtları değerlendirir ve sonuçlara ulaşır. Bu eleştirel yaklaşım, tarih bilimini daha güvenilir hale getirir.
Asla, asla yazmaz. Örnek celal şengör geçenlerde bir meslek grubunu övmüştü durduk yere sonra fatih altay lı dedi onlar celal beyin arkadaşları ticari bağları yüzünden övdü. Şimdi aynı şeyi eski çağda yaşamış tarihçilerin yapmadığını nerden bilebilirsin? Bugün ilber ortaylı bile genç osmana tecavüz edildiğini asla söyleyemez ama inkarda etmiyor. Bazı güçler söyletmiyor. Bu güçler dış güçler falan değil hükümet. Bizler Osmanlı'nın devamı bir ülkeyiz ve bir padişahın tecavüz edilip öldürülmesi resmen rezillik bunu meşrulaştırmak başlı başına rezillik. Bunun gibi bi çok olay olabilir tarihte. Hatta da vincinin şifresi kitabı bu senaryo üzerine kurulu değil mi?
Gerçekler halktan saklanır.
İnsanlar tanrının var olmadığını öğrenirse dünyada kaos çıkar diyen adamlar var sonuçta...
Yazılı tarih değiştirilmiş tarihtir. İstediğin gibi yaz. Günümüzde dahi politik amaçlarla konular farklı yönlere çekilebiliyor. Çokta uçmaya gerek yok yakın çevremizde dahi dedikodu denen yöntemle konular kulaktan kulağa saptırılır. Olayın asıl amacı saptırılır. Ben şimdi "1000 yıllık" denen "tarihe" mi güveneceğim?
Günümüzü baz alıp tarih bunları yazıyor ama doğrusu bu değil ki diyince güven kaybı başladı zaten
Tarihi yerler denen yerler dahi hep yerin altından çıkar. Sorsan suyun olduğu yere ev yapmış derler. Birileri fena örtbas ediyor. "Yalan tarih" diye birtakım araştırmalar yapsan dahi neler neler görürsün.
Öte yandan "antik" diye atfedilen yapılardaki ince motiflere dahi dikkat edersen muazzam bir dönem yaşanmış gibi görünüyor. Sanki bir yerde film kopmuş. Halk denen tabaka fena uyutuluyor. Meşgul ediliyor.
hayır, objektif tarih çok zordur.
örneğin antik mısır'ı düşünün. mısırlılar tarihlerini göründükleri gibi değil, görünmesini istedikleri gibi yazmışlardır. dolayısıyla o dönemi ya o kaynaklardan ya da dış kaynaklardan öğrenebiliriz ama ne kadar doğru öğrenebiliriz her şeyi?
Rica ederiimm
Cevap
12Cevap
Tarihi kaynak olarak o ülkenin kaynaklarıni baz alinca sadece çok güvenilir olmuyor. Örnek : dersim olaylarını merak ettim. Ülke arşivleri farklı yorumluyor, dış kaynaklar başka.
Ermeni olaylari da aynı şekilde. O nedenle yerli yabancı kaynakları okuyup anlam çıkarmaya çalışıyorum ama inan işin aslı nedir tam olarak ulaşamıyorsun. O yüzden guven azalması yaşamakta son derece haklısın
Gerçekten sağlam kaynaklar bulmak gerekiyor ve bu dediğinize güzel bir örnek olarak tarihimiz yalanlarla uydurmalarla dolu ama konuşulamıyor çünkü konuşulsa eminim ki yer yerinden oynar çünkü düzen o yalanlar üzerine kurulmuş durumda..
Tarih rejimler ile düzenlenip önümüze serilmiş bir senaryo insanın olduğu hiçbir düzen adil değil dinlerde dahil buna
Aslında değil bence herkes kaynakları okuyup kendince yorumluyor. Kaynaklarda genelde yanlı her devlet kendi menfaatine göre yazmış.
Ben bazı şeylerin sallamasyon olduğunu düşünmüyorum değil djsjsj
1 Gerçeği 5000 kişi yazdığı için güven kaybı normal
Hayır, her zaman doğruları yazmadı maalesef tarih... Kaynak ve kişi önemli
Tarih güçlüleri yazar daha doğrusu güçlüler tarih yazar ezilen milletlerin tarihi yoktur
Kaynakların doğruluğu ve hangi ellerden çıktığı önemli
Tarih bilimi güvenilirdir tabi doğru kaynaklardan okunursa.
İlber hocam şu an ağlıyordur aşkım senin güvenini kaybettiği için 🥲
İlber hocişkomu üzmek en son isteyeceğim şey 😕 üzülmesin kştaplarını hala imzalı saklıyorum 🥲
bilim değişkendir. bu yüzden yeni gerçekler her zaman bulunana kadar eldekiler anlıktır
Ben kendi tarihime bakarım 😂
Kayıtları doğru geçiriyor musun bari dhsjd
Tarih yazıyorum hemde
Çok iyi
Tarih objektif değildir
Çok severim ama her xaman gerçek değildir
İlber Ortaylı hoca ise evet...
Doğrudur.
🐵🌺💐🐞🦋🙊
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?