Samsunlular ve Trabzonlular arasında büyük bir çekişme var bu konuda... peki sizin düşünceniz ne? Karadeniz'in simge ili hangisidir
Samsun
Trabzon
Yaşını ve cinsiyetini belirt, oyunu kullan:
Lütfen yaşını seç
Kültürel zenginlikler doğru Karadeniz'e doğru gidildikçe artıyor. Benim kişisel görüşüm Karadenizi karadeniz yapan zenginliklerin Giresun'dan sonra başladığı yönünde. Horonu, şivesi ve tipik karadeniz insanı tiplemesi işte Trabzon'dan itibaren Artvin'e doğru gidildikçe başlıyor. Samsuna bakıyorum da kültürel anlamda bi' zenginlik göremiyorum. Karadeniz deyince akla gelen hiç bir şeyi bulamıyorum. Ha çok güzel şehir. Yaşaması rahat, imkanları belki de Trabzon'dan daha iyi ama Trabzon'un yanında çok kara kuru bir şehir.
samsun tabiki
Trabzon ama aklıma daha çok Rize geldi.Kültürel açıdan Karadeniz'i daha çok yansıttığını düşünüyorum
Kesinlikle Trabzon.. Samsun dış kapının dış mandalı gibi
Cevap
26Cevap
Karadenizin başkenti Samsundur bu kanıtlanmış bir gerçektir arama motoruna bile yazdığınız zaman “Güneşin doğduğu şehir”, “Atatürk'ün şehri” ve “Karadenizin Başkenti” tabirlerinin Samsun için kullanıldığını görürüz. Trabzonluların tamamen kendi gevezeliğinden, inatlığından ve diretmesinden oluşan baskıyla herkes öyle ZANNETMEKTEDİR. Fakat Samsun’un da kendine özgü gerek doğa gerek ise tarihsel geçmişi var ki Atatürk’ün sözleri de şu şekildeydi; “Ben Samsun’u ve Samsun Halkını gördüğüm zaman, memlekete ve millete ait bütün düşünce ve kararlarımın yerine getirilebileceğine dair bir defa daha kuvvetle inanmıştım. Samsun’luların hal ve durumlarında gördüğüm gözlerinden okuduğum vatanseverlik ve fedakarlık ; ümit ve tasavvurlarımı olumlu bir inanca götürmeye yetmişti…” Kısacası gerek halk gerek ise bu şehrin her toprağı ülkemizin kurtuluşu adına büyük katkılar sağlayarak ülkeyi cumhuriyete kavuşturmada baş rol oynamıştır. Ve ülkeye hayırlı evlatlar yetiştiren gerek spor gerek kültürel gerek ise ekonomi anlamında istihdam konusunda kendini aşmış bir statüye sahiptir.
NOT: Samsun şehrinin 23. Deaflympıcs 2017 Olimpiyatlığına ev sahipliği yaptığını unutmayınız
Esasında Samsun'u Trabzon'la kıyaslamak doğru değil... Çünkü Samsun'u Samsun yapan da orada yaşayan Trabzonlulardır... Bu sadece Samsunla sınırlı değil.. Van, Hatay,Bursa,Sakarya vs... Boşuna söylemiyorlar "Bize Her Yer Trabzon" diye... O nedenle tartışmasız "Trabzon"...
Samsun Karadeniz'in hem nüfus hem ekonomi ve alt dalları yani tarım, ticaret, turizm, iş olanakları , ulaşım vs bakımından Karadeniz'in en büyük ve gelişmiş şehirdir ve bu yüzden Karadeniz'in başkenti SAMSUN'dur demek daha doğrudur
samsunun türk insanının kafasındaki karadeniz kültürüyle alakası yok.karadeniz deyince akla laz gelir. laz -karadenizli prototipinin içini de hakkını vererek sadece trabzonluyla rizeli doldurur. artvinli de değil.
samsunun büyükşehir olmaktan başka ne esprisi var karadeniz halkını yansıtan bir yapısımı kalmış ikisinide gördüm ikisindede yaşadım şu an trabzonda yaşıyorum tabiki trabzon
Karadeniz deyince aklıma ilk rize geliyor
listede en yakın trabzon diye tranbzon dedim
karadenizi ne gördüm ne bilirim..
samsun'un karadenizliliği sadece karadeniz'e temas etmesinden ibarettir. istanbul, zonguldak ne kadar karadenizli ise samsun da o kadar karadenizli'dir.
bilimsel araştırmalar trabzon diyor.
Hadi Ordu, Rize falan desen neyse Samsun Karadeniz başkentlğine aday bile olamaz bence.
O açıdan değil Karadeniz'i pek temsil etmiyor. Sanki daha çok İç Anadolu'ya aitmiş gibi.
Bilmiyorum mesela oranın insanları hiç öyle lazlar gibi konuşmuyor İstanbul Türkçe'si daha çok dikkatimi çekti.
saçma saçma konuşmayın arkadaşım ne geliştirmesi samsunlulardan laz olan yok, samsunlular tabzonlular rizelilşer gibi konuşmaz hatta oranın şiveleri de çeşitlenebiliyotr bazıları çepni şivesiyle konuşurken bazıları daha farklı şivelerle konuşmaktadır samsunda rus işgali yıllarında trabzondan samsuna göç edip oralı olmuş bayağı trabzonlu var o ayrı konu tabi onlarında laz olup olmadığı şüpheli trabzondan rizeden artvinden falan samsuna yerleşenler dışında samsunun yerlilerinden laz olan yoktur. trabzonluların ve rizelilerin de da bir çoğunun laz olduğunu sanmıyorum samsunun istanbuldan pek bir farkı yok kendilerini geliştirmeleeriyle alakası yok bunun samsunda farklı şiveler konuşanlar var ondan. her karadenizli laz değildir bunu ne zaman anlıyacaksınız? doğu karadenizlilerden giresunlu olanların bile çoğunluğu çepnidir ve laz şivesiyle de konuşmazlar ordunun da geneli giresuna benzemektedir ordunun %35-40 ı gürcüdür diye biliyorum onun dışındakilerin çoğu çepni ve diğer türk boyların
oluşuyor
Türkiyedeki lazların sayısı 1 milyon ya var ya yok oysa karadeniz denen yer kos koca bir yer ve karadenizli sayısı da 7 buçuk milyon civarlarındadır istanbulun bile karadenize kıyısı var istanbullular laz mı oluyo? rizenin bazı koyları ve artvinin kıyı kesimleri hopa gibi yerler lazların yoğunlukta olduğu yerlerdir. başka yerde pek laz olduğunu sanmıyorum hele ki orta ve batı karadenizde nerdeyse hiç yoktur.
insanlar eğitip geliştirmiş ondan laz şivesiyle konuşmuyolar gibi şeyler demişsin saçmalamışsın,
üniversite okumuş öğretmen olmuş doktor olmuş eğitimli insanlardan şiveli konuşan yok mu sanki? çok insan var öyle, peki samsundakiler nasıl laz şivesiyle konuşmuyo? demek ki samsunda laz falan yok ve ayrıca samsunda da şiveli konuşan insanlar var bir çok kişi İstanbul ağzıyla konuşmaz aslında samsunda samsunda da çok şiveli konuşan vardır ama onlar laz şivesiyle konuşmuyolar işte (doğu karadenizden samsuna göçenler hariç)
Bir karadeniz eksikti bölmeyen vatanı tamam oldu :)))
Gerekirse Ankara'yı karadenize çekeriz başkenti değiştirmeyiz...
NOT: Samsun ne alaka yaa ?
Tabıkı Samsun :)) Not : Orduluyum :)
sen nerden :(
Sen mıllete bakma cevap kesınlıkle Samsun. :))
Ben de senı <3
Hem çoğu görmeden cevap verdı unutma:)
Samsun da mı yaşıyosun:)Yolun düşerse beklerim komşu:)
Düşer belkım yolum tamam cınım:)
samsunda askerlik yapmıştım hep laz felan bekliodum bildiğin izmir gibi bi yer çıktı :)
saçma saçma konuşmayın arkadaşım ne geliştirmesi samsunlulardan laz olan yok, samsunlular tabzonlular rizelilşer gibi konuşmaz hatta oranın şiveleri de çeşitlenebiliyotr bazıları çepni şivesiyle konuşurken bazıları daha farklı şivelerle konuşmaktadır samsunda rus işgali yıllarında trabzondan samsuna göç edip oralı olmuş bayağı trabzonlu var o ayrı konu tabi onlarında laz olup olmadığı şüpheli trabzondan rizeden artvinden falan samsuna yerleşenler dışında samsunun yerlilerinden laz olan yoktur. trabzonluların ve rizelilerin de da bir çoğunun laz olduğunu sanmıyorum samsunun istanbuldan pek bir farkı yok kendilerini geliştirmeleeriyle alakası yok bunun samsunda farklı şiveler konuşanlar var ondan. her karadenizli laz değildir bunu ne zaman anlıyacaksınız? doğu karadenizlilerden giresunlu olanların bile çoğunluğu çepnidir ve laz şivesiyle de konuşmazlar ordunun da geneli giresuna benzemektedir ordunun %35-40 ı gürcüdür diye biliyorum onun dışındakilerin çoğu çepni ve diğer türk boyların
oluşuyor
Türkiyedeki lazların sayısı 1 milyon ya var ya yok oysa karadeniz denen yer kos koca bir yer ve karadenizli sayısı da 7 buçuk milyon civarlarındadır istanbulun bile karadenize kıyısı var istanbullular laz mı oluyo? rizenin bazı koyları ve artvinin kıyı kesimleri hopa gibi yerler lazların yoğunlukta olduğu yerlerdir. başka yerde pek laz olduğunu sanmıyorum hele ki orta ve batı karadenizde nerdeyse hiç yoktur.
samsunun kültürü ile doğu karadenizin kültürleri çok farklıdır yani.
insanlar eğitip geliştirmiş ondan laz şivesiyle konuşmuyolar gibi şeyler demişsin saçmalamışsın,
üniversite okumuş öğretmen olmuş doktor olmuş eğitimli insanlardan şiveli konuşan yok mu sanki? çok insan var öyle, peki samsundakiler nasıl laz şivesiyle konuşmuyo? demek ki samsunda laz falan yok ve ayrıca samsunda da şiveli konuşan insanlar var bir çok kişi İstanbul ağzıyla konuşmaz aslında samsunda samsunda da çok şiveli konuşan vardır ama onlar laz şivesiyle konuşmuyolar işte (doğu karadenizden samsuna göçenler hariç)
Trabzon göçmeni bi samsunluyum gerek nüfusuyla gerek yüz ölçümüyle gerek gelişmişliğiyle samsun ama karadeniz kültürü bakımından soruyosanuz ne trabzon nede samsun rize derim
trabzondur diye düşünüyorum gerek kemençesiyle gerek hamsisiyle gerek laz kafasıyla her şeyiyle yani
Samsun'u daha cok sevıyorum ama Trabzon gıbı gelıyor
SAMSUN merkez e giden bir karadenizli aska trabzon demez çünkü samsun merkez trabzonun on katı daha gelişmiş bir şehirdir ve daha modern bir şehirdir.
Rize bence..Pazar doğa harikası..
Hiçbiri
Doğru cevap "of"
Bölücülük yapmayın.tek baskenti var bu ulkenin
aynen katildim.
tam ortada duran sinop
Soruyo musun bide karadenizde de TRABZON :)
samsunum<3
Kastamonulu olarak hiç birini umursamıyoruz :D
Tabiki de tartışmasız Trabzon. :)
Trabzonspor 1-0 öne geçiriyor trabzonu
Samsun tabiki de :)
samsnun neresindensin
Karadeniz denilince aklıma hemeen Trabzon gelir.
tabki memlekem trabzon
trabzon bence
Trabzon
Trabzon
Tabiki Trabzon :)
bence trabzon
trabzonn
Adana
Trabzon
trabzon bnce
bolu
trabzonnn tabikide