Ben bu sistemin sebebinin kesinlikle sultan 1. Ahmet' in babası olan 3. Mehmet ' in 19 kardeşini katletmek zorunda kalmasına bağlıyorum. Kesinlikle mantık ağırlıklı bir karar değildi. 1. Ahmet bu konuda duygusal davrandı.

Ben bu sistemin sebebinin kesinlikle sultan 1. Ahmet' in babası olan 3. Mehmet ' in 19 kardeşini katletmek zorunda kalmasına bağlıyorum. Kesinlikle mantık ağırlıklı bir karar değildi. 1. Ahmet bu konuda duygusal davrandı.
Berbat helezon ki başlangıç amacı yani asl-ı girişim, kafesteki şehzadelerin cariyelerine ilaç vererek devlet idari otoritesini yeni gelecek çocuk kabulünü istememeleri hatta cariye kazayla hamile kalırsa padişaha saygidan ebe kan dökmeden yeni doğmuş çocuğun göbek bağını bağlamayarak ölüme teslim ediyo çocuk besli güçlü ise, kk o helezon da hamile kadının disiplinler arasi beslenmesi çok zor ola ki kiloluysa sütannesi seçilir çocuğu büyütür tarihte dürrüşehvâr I. abdülhamid in kızı bunlardan birisi. Kafesteki şehzadelerin imparatorluk idaresinde görev almak için ne fiziksel ne ruhsal denge doygunluğu olmadığı için aralarında çok nadir sultan çıkıyo o da tercih edilip seçilirse ormanlı nın çöküşünde rol oynayan faktörler arasında en kötü idari sistem şehzadeler sancakta yetiştirilmeliydi
Öyle ama o zamanın halkı ve de şu an ki halk bunu çok seviyor neden sebep duygusal. Bu kafayla biz arpa boyu yol kat edememişiz.
Otoriteye basma kalip doktrinlere karşı gelememekten kaynakli o
Osmanlı'nın gerileme hatta yıkılma sebeplerinden biridir. Her ne kadar Osmanlı Devleti'ni kardeş katliyle itham etseler de devletin gidişatı ve saadeti açısından kardeş katli muciptir. Ki kardeş katli sadece Osmanlı'da değil; Bizans, Göktürkler, Selçuklular; Marolenjler, Karolenjler, Vandallat, Vizigotlar, Roma gibi birçok devlet ve imparatorlukta da görülüyordu. Ancak özellikle II. Mehmed'den sonra kardeş katli Osmanlı'da sistematik hâle getirildi.
Yahu o konuşan kişiler gram mantıkla konuşmuyor posa duygusal olarak yorum yapıyor. Devletler duygulara göre yönetilmez. Yönetilirse ne oluyor görüyoruz gördük ve bu duygusal kafayla devam edersek görürüz. Devletler çıkarlara göre hareket etmelidir. Bak Japonya Abd ilişkilerine adamlara atom bombası attı nesillerini zehirledi. Topraklarını zehirledi ama adamlar düşman değiller çıkarları için adeta bir itaakar bir s*KS kölesiler mübarek.
Ama aynı durum bizde olsaydı ilişkilerimiz hallaç pamuğu gibi olmuştu.
Hadi o duygusal davrandı digerleride mı akilsizdi
Ya da vüzura tayfası...
Şahsen ben doğru bulmuyorum
Dünyadan bi haber
Adam yönetmeyi bilmeyen
Yeteneksiz padişahlar ortaya çıktı
Dolayısıyla otorite boşluğu oluştu
Ama bir yandan da düşünüyorum
Direk ekber ve ersad sistemine gecilseydi
Taht kavgaları olabilir mi diye
Çünkü 4. Murat zamanın da
Yeniçeriler canı sıkılınca padişah değiştirdiler
Öldürmek daha mantıklıydı o dönemde.
Hanedanda neredeyse adam kalmadı
Delinin birini padişah yapıp
Soyu ondan devam ettirdiler
Amaç soyun kurumasını engellemekti
Hastaliktanda olabilir padişah
iyi de böyle yaparaka osmanlının yıkılışı kesinleşti.
Zaten asıl sebibi bu değil
Akılsızca yönetim
Bilimden ve akıldan uzak
Yeniliğe kapalı bir devlet olmaz
Osmanlı çağdaşlarından bilimi ve teknolojiuo getire bilirdi
Getirmedi kibir tasladi
Elçilikleri bile teee ne zaman açtı
Dünyadan bii haber
Fatih dönemindeki bilim ve teknolojiye verilen değer yoktu
Fenni ve dini ders veren medreseler
Sadece dini ders vermeye
Bilimle uğraşan insanlara kimi zaman fon desteği yapmayarak
Kimi zamanda engellenerek bitirildi
Osmanlının asıl çöküşü bu yuzdendir
Gözlüğümü aldım geldim şimdi sana karşıt tezde bulunacağımı gardını al
Mesela takiyyuddin memet var
Bu zat osmanlının ilk rasathanesini kuruyor
Kurduğu dönemde İstanbul'da yangın
Deprem ve heralde sel oluyor
Zamanın kadısı
Gokleri gözledi allah rahatsız oldu vb.
Diyerek rasathaneyi topa tutulması için fetva çıkarıyor
Bu adamlar bu kadar cahildi işte
Ooo körsun haaa
Uuu zeki kız imajii
Ben senle aynı fikirde değilim İbni aldun diyor ki her devlet doğar büyür ve de ölür. Osmanlının zamanı bitmişti bu bir. İkincisi ise rönesans devri başlamıştı avrupada üstelik Amerikanın keşfedilmesi de durumu kötüleştiriyordu. Osmanlının ekonomik dinamitleri bir sefer yapmaya ikincisi ise ticarete bağlıydı. Yeni toprak yeni yollarla artık gemiler İstanbul dışından da avrupaya ulaşıyordu. Üstelik osmanlı da şu problem oluşmuştu artık. Coco kolanın Swot analizinde iyi ve kötü yönlerinde yazar sürekli birinci olmak hem iyidir hem kötüdür. Biz bu avrupanın içinden geçtik diye kibirlenip gelişimi bıraktılar. Osmanlının diğer politikası ise dini yaymaktı. Bu yüzden aldıkları yerlerde asimilasyon yapmıyordu. Bak sen Hİndistana hintliler aynı esmer ingiliz gibi yaşıyor. Oysaki bize *canım araplar bile ihanet etti düşün. demek ki neymiş. Türkleştirecekmiş ve de rehvate kapılamayacakmış. ama bazen düşünüyorum osmanlı şu an ki ingilitre olabilir miydi?
ooo onlar ne ki matbayı da geç getirdiler nasıl bir potansiyel harcandı gördük. Bu arada kör değilim ışıklı gözlük bu ahha
Ibni haldun develt buyur ölür demiş
Neden ölücegi takdiri ilahi
Bende aslında senden çok farkl ibir şey söylemedim
Zamana ayak uyduramadı
Yeniliklere kapalı kaldı
Akli ve bilimi bıraktı dedim
Zamanın devletlerini kibri yüzünden takip etmedi dedim
Benim anlattikalrimi bana satma yeter aaaa
Bu cevaplar geç geliyor yaaa. Ondan oluyor hep.
Uuu artis hanımın işikli gozlugude var
Bizde okumaktan kör oldu diye sevinmiştik
Sana bir soru sence Osmanlı şu an birleşik krallık gibi olsaydı nasıl olurdu.
Gözüm uzağı görmüyor zaten hahah
Zamanında zaten yaptı bunu
Ama o zamanlar zamanın üstünde ordusu ve teşkilat yapısı vardı
Eğer osmanlı bu asırda olsaydı
Abd gibi olurdu
Ya da yari monarşi olurdu aynı ingiltere gibi
Zamanın şartlarına ayak uyduramasi gerekiyor
Medreselere fenni ve dini eğitim olur
Bilim ve akıl develti olurdu
Barış cağını yeniden getirirdi
Kimse kafasına göre bir eyaletten başka eyalete gidemez
İstanbul'a göç yine yasak olurdu
ama asimilasyon yapmaması sakat oldu onun için. Bak mesela yeniçeriler yabancı sürekli isyan ediyor kapı kulları ise Türktü ve de her zaman padişahı korurdu bir isyanları yok. bu bile durumu özetliyor
Ula bazı cevaplarını yeni gorfum
Okumaktan değil tele bakmaktan bozulmuş olmasın o
Osmanlıda anadol halkında çok isyan oldu
Ve kapıkulullari zaten başından beri hristiyan halkin cocuklariyda
Osmanlının bozulma devrinde türk alındıkça daha kötü oldu
Türkten alınmama sebebi akrabalık bağının olmasından dolayı
Hahahahahahahahahhahahahah
Kapıkulu türk mu
Hahahahahahahhaahah
Yeniceride kapıkulu zaten
Hahahahahahha
Alınma la Herkes her şeyi bilmek zorunda değil bendinde tarihi konualrda saçmalarıyım ve cahil kaldigim zamankar oluyir
şunu unutma asimile etmek çözüm değildi
Din buna izin vermediği gibi yeterki alt yapısını oluşturmakta zahmetli
Daha da önemlisi
Bu isyanlar eğer osmanlı ordusu ve ekonomisi güçlü olsaydı olmazdı
Halk refah içinde yaşıyorsa niye isyan etsin
Bugün abd nasıl yaşıyor
Refah içinde halli
Bak ekonomisi bozulsun
Nasıl gidiyor birbirine 72 millet
Asimile etmekten ziyade
Yenilik yapio
Akla ve biline sarılmaya devam etseydi
Bugün hala devrin en güçlü devleti olurdu
Bahsettiğim Kapı kulu Sipahisi kısa yazmışım. Fatih Sultan mehmetten özellikle Türk istiyordu bunu. okuduğum kitapta geçiyor sabah kitaplığa bakar yazarım.
Tımarlı sipahidir o
Bak alınan çocuklar önce
Ailelerle devsirilip
Sonra acemi ocağına getiriliyor
Bu acemi ocağına İstanbul da
Sonra bunlar yeteneklerine göre ayrılıp eğitim görüyorlar
Bu yüzden de isimleri kapı kulu
Bu yüzden heralde isimleride kapı kulu
Hem daimi ordu
Hem İstanbul'da eğitim görmüş
Biliyorum geçenlerde bu konuda belgesel izledim. Hatta halk yeniçerlerden nefret ediyor o kadar nefret etmişler ki mezarları bile yok edilmiş.
Bu yenivreiler kadin bike kaldırmış sen düşün gerisi
Sadece kadın oğlanda oynatmış ve de dağa kaldırmış pis sapıklar.
Hatta bir tarihçiye göre
Hamamda bile oynatmjs
Bilmiyorum o kadarını ama dağa kaldırma olayı var oynatma olayı da var amma sapıklar ha ıyyy iğrenç.
O da etkenlerden biri tabi. 3. Mehmet'in 19 kardeşini katletmesi halkı çok üzmüştür ki bu yüzden çok sevilen bir padişah değildir. Bunun dışında o dönem Anadolu'da celali isyanları vardı bu yüzden de şehzadelerin sancağa çıkması uygun değildi. Getirilen ekber erşed sistemi bence Osmanlı'nın önündeki engellerden biri oldu. Devlet otoritesi sağlanabilseydi her şey daha farklı olurdu.
Bence en büyük sebep babasının 19 kardeşini öldürmesiydi ki bu durumlar olurken kendisi çocuk. Görmüştür duymuştur. 1. Ahmet bir de duygusal bir insan çok güzel şiir yazıyor. Şiir yazan insanlar duygusal derinliğe sahip insanlardır. Ama ben babasını suçlamıyorum çünkü babasının bu konuda yapabilecek başka seçeneği yoktu. Bu konuda aslı suçlu olan ve de benim en sevmediğim padişahlardan biri olan kişi 3. Murattır. Onun zevke düşkünlüğü yüzünden 3. Mehmet çok vicdan azabı çektiğini düşünüyorum. En üzüldüğüm padişahlardan biridir. Her ne kadar sevilmese de kendisi sonuç olarak bu kararı gül oynaya vermedi vermek zorunda kaldı.
Evet 19 kardeşin katli zaten sebeplerden biri ancak dediğim gibi o dönem ki isyanlarda en büyük etkenlerden biri.
Hak veriyorum ona da ama yıkılmaya götüren sebeplerden biridir.
öyle maalesef. bazıları kardeş katline duygusal yaklaşıyor ama o zaman ki şartlarda da doğru olandı. keşke otoriteyi sağlayıp düzeni devam ettirebilselerdi. o zaman durum daha farklı olurdu.
sorma 3. mehmet in 19 kardeşini katletme olayını anlatan bir videoda halkımız 3. Mehmete beduua ediyor. Yahu adam bu hayati kararı vermese sana çok net diyorum. Şu an Türkiye cumhuriyeti kurulmazdı. O kadarda net konuşuyorum. O 19 kardeşi de erkek yaşamasına izin verseydi. Zaten sürekli yeniçeriler isyan etmek için sebep arıyordu onların ekmeğine yağ sürerdiler. Sürekli devletin verdiği kararı beğenmeyen isyancılar bir başka şehzadeye giderek onu kışkırtıp ikilik çıkartacaktı. Ve de bazı şehzadeler de kaçacaktı ordu üstüne yürüyünce kimisi gidecek Pers imparatorluğuna ki bu esir olayları Cem sultan zamanın da bize pahalıya patladı. eee sonra ne olacak zaten otorite konusunda sıkıntısı olan Osmanlıya düşmanları hemde doğudan hemde batıdan saldıracak. O sevmeyen halkta gününü görecekti.
aynen öyle. bizim millet duygusal bakıyor olaya ancak olması gereken yapıldı eğer kardeş katli olmasa devlet bütünlüğü sağlanamaz parçalara ayrılırdı
Cevap
4Cevap
Bence kötü bir sistem.
İktidar uğruna kardeşlerini, yeğenlerini ve kendi çocuklarını öldürten bir zihniyetten hâyır gelmezdi zaten.
Size katılmıyorum. Onlar bayıla bayıla öldürmüyorlardı. Zorunda kalıyorlardı.
Yapmasalardı
yahu yapmadığı için kafes sisteminde Osmanlının çöküşü hazırlandı zaten. Çok duygusal bir bakış açısı bu. Devletler duygularla değil çıkarla yönetilir. Sanki kardeş katilini sadece osmanlı da varmış gibi tepki gösteriyorsunuz. Bir çok krallıkta vardı. O zamanda olması da gerekliydi.
Siz işin duygusallık tarafına bakıyorsunuz, hanedanlığın illa ki sonu gelecekti çünkü bütün dünyada bir değişim başlamıştı, kendi halkından çok yabancıları düşünen bir yönetim biçimi hâkimmiş. Buna en güzel örnek yabancı kökenlilerin yönetim kademesinde yer almaları.
Bunun sebepleri var üstelik Osmanlıyı sevmem duygusal yaklaşmıyorum. Yabancıları almak zorundaydı. Ki sonradan Türkleşmede görülüyor devlet makamlarında ve de yeniçeri de. Atatürk yabancı mı? Kendisi Paşaydı ama. misal üstelik yeniçerileri yabancı almak zorundaydı Türkleri alıp gittiğinde aylarca geri dönmüyordu bu adam evli eşi var ailesi adam düzgün savaşamıyor. Sonra yabancı kökenlileri aldı. Evlenme yasak ticaret yasak ailesi de yok adam ölmek için vardı bildiğin. Türkleri de almıyor değildi. Padişahı koruyan Tımarlı sipahilerin hepsi Türk'tü. Asil Türklerdi burada. Feodalite vardı devlet 5 köleden birini alıyordu kendisine savaş çıkınca. Üstelik Fatihin kayınpederi yüzünden üst makamlarda da Türk olmadı. Çünkü Türk olduğu için yönetimi devirme ihtimali vardı. Çandarlı Halil paşayı öldürüyor Fatih.
Osmanlı imparatorluğu insanlara zulüm eden bir yönetim anlayışına sahipti, küçük yaşta kız çocuklarını sırf güzel diye getirip hareme sokmak, haremde görev yapacak afrika kökenli insanları hadım etmek hangi insanlığa sığar.
ohhh ona bakarsan zaten her yönetim kendinden olmayana zulüm ediyor. Bunların ben farkında değilim sanki. Orta çağa göre gayet medeni bir imparatorluk. Sen avrupayı bir de doğuyu göre o dönemde daha beter. Tarihi olaylar günümüz şartlarına kıyaslanamaz.
Başkası zulüm ediyor diye ben de zulüm ediyorsam onlardan farkım yokki. Osmanlı hristiyanların yaptığı şeylerin aynısını yapmış tek şeye karışmamış dillerine.
Aynısını yapmış saçmalama lütfen. Endülüs mahkemeleri yok. Cadı avcılığı yok. İlk gece hakkı yok. Boşanma hakkının olmaması. Üstelik kral evli olan bütün kadınları istediği takdirde metresi yapabilir. bu yok. Başka bir dine sahip olduğu için öldürme yok. Hatta mahkemeleri gayri Müslümlerin ayrı onların kanunlarına göre yargılanıyor. Aforoz etmek yok.
Emin misin? İnsanların derisini yüzmüşler, meydanlarda idam etmişler, kafalarını koparıp sokak sokak dolaştırmışlar, başkasını eleştirmeden önce kendine bakacaksın.
Bilmiyorum da kulağa korkutucu 😦 geliyor kafes değişik
Aynen canlı canlı çürümek gibi bence öldürseydi kardeşlerini daha az acı çekerdi.
Osmanlının çöküşüne sebep olan sistemlerden birisi.
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?