Romanın kahramanı Tanabay ve onun ünlü atı Gülsarı'dır.
Hikayenin başlangıcında Yaşlı tanabay ve kendisi kadar yaşlı soylu atı Gülsarı karlı bir kış gecesi bir dağ yolunda giderlerken yolun belli bir yerinde yaşlı Gülsarı artık adım atamaz hale gelir ve yolda yığılıp kalır. Tek başına soğukta yol alan Tanabay artık gözünün önünden geçen geçmişin hayalleriyle başbaşadır.
Tanabay aslında demirci olup ikinci dünya savaşında demircilik yapmış, sonra arkadaşı Çora'nın ısrarıyla at çobanlığına başlamıştır. Bu esnada kendisine hediye gelen eşkin gidişli, Gülsarı adlı atla hayatı ve dünyası değişir. Eşkin gidişli demek, dört nala kalkmayan ama binicisini hiç sarsmadan çok hızlı yol alan atları tanımlayan bir isimdir. Gülsarıyı birgün bağlı oldukları kasabanın parti sekreterine (kaymakam) verirler. Gülsarı yeni sahibine alışamaz, kaçar geri gelir. Tekrar alıp parti sekreterine verirler, at yeni sahibini benimsemez ve üstünden atar. Bunun üzerine at ayaklarından zincirlere vururlar. Tanabay bir gece atı alır ve kaçırır. Sonra koyun çobanlığı yapmaya başlar. Her dımda hatıralar gözünün önünden geçerken bir anda Raymalı aga ve Begimay'ın aşkını anlatır. Cengiz Aytmatov Türk kültürünü sovyet rejiminin baskılarına karşın romanların içine ustalıkla serpiştirdiği efsanelerle, masallarla, şiirlerle yaşatır.
Okumadıysanız mutlaka okumanızı tavsiye ederim.

Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
2Cevap
Günaydın fırsatım olursa mutlaka romana bakarım
Cengiz Aytmatov’da Gün Olur Asra Bedel’den ve Selvi Boylum Al Yazmalım’dan başka hiçbir eserine çekilemedim. Niye bilmiyorum.
Yine de değerlendirme için teşekkürler.
Okudum, güzel bir inceleme.