ikisini de araştırdım Mısır medeniyeti daha büyülü. Mısır'da kalbin diğer dünyada yargılama işleminde kullanılacağına inanılıyormuş bu yüzden mumyalama yapılırken kalbe dokunmazlarmış. tanrı krallar, mumyalar, sanatları hepsi çok merak uyandırıyor.
İyilik Tanrısından, Yeraltıcıya, Ülgeenden Utkuuya çok tanrılı bir mitolojiye sahiptir Eski Türk mitolojisi. Hepsinin ayrı ayrı hikayesi vardır. Kurtun yerini vr değerni bilmeyen yoktur Türk kültüründe ve kurt üzerine nice mitolojik karakterler vardır Asena gibi. Bizim Şamanizmin tarihi paganizmden bile eskiye dayanır. Kültürel sınırlarımızı var sne hayal et. Fakattt acaba bu soruyu bana soran sen de örneklemeler yapabilyor musun mısırdan yunandan diye de ben merak ettim şimdi? 🙂hoş onlar filmlerde bol bol da aktarlyor bunlar malum. Biz kendi köklermizden koptuğumz için mitolojimizden de kültürümüzden de bir haberiz.
Evet bunları biliyorum ama biraz Moğol ile karışmış erlik han bizim mi onların mi mesela? Tengri Bizim mi onların mi türk mitolojisi hakkında bilgim var ancak çok içiçe
Türk mitolojisini maalesef araştırmak bile kolay değil. Çünkü nedeni ortada. Kendi kültürümüzle bağımız ölesiye kopmuş ki çoğu insan Türk ve mitoloji kelimelerini yanyana bile getirmez. Oysa Türkler bugün bile hala eski kültürü yaşatıyor birçok yerde. Mısır gibi de tek ya da belli bir felsefeyi içermez. Çünkü Türkler dağınık yaşardı ve farklı inançlar beslerdi. Mesela bugün Sibiryada yaşayan Türkleri konuşturyorlar. Onlar bugün hala doğanın ruhuna inanırlar. Ve bu basit bir inanç da değil, esasında tam bir yaşam felsefesi olarka işlenmiş yaşamlarının her anına. böyle bir yapının ne tür bir kültürel yansıması vardır oralarda hayal et, günlük hayatlarında bile. ama bunu bile aktaramıyoruz birbimize, kitaplarımıza, filmlerimize. ben gücümün yettiği kadar araştryorum. Her öğrendiğimi de hatırlamam tabiki. Bartu Bölükbaşı mesela Türk mitolojisi üzerine çizimler yapan bir karikatüristtir. Bunu böyle iş olarak yapan ve aktaran benim bildiğim tek kişi maalesef.
aynen öyle. Rusya çoğrafyasi 15ten fazla Türk özerk cumhuriyetine sahiptir. eminim bu sitedeki çoğu insan, Rusyanın yüzde 90nının Ruslara bağlı özerk Türk cumhuriyetlerindne oluştuğunu bile bilmiyor. Bu cumhuriyetlerin geneli Şamanisttir ya da Tengrici ya da örneğini verdiğim gibi doğanın ruhuna inanıyor. Biz bunları bile bilmiyorken eski Türk mitolojisini ne kadar iyi öğrenebiliriz, değil mi ama. Ve fakat ki bu Türk mitolojisinin mısırdan pagandan yunnandan daha zengin olduğu gerçeğini bilmemeizi lazın. bir kere en basitinden bunun ekonomik çıkarımız açısındna değerni anlamalıyız. Millet kendi mitolojisinden kitaplar yazar, filmler çeker özetle bir kültürel üretim mekanizması yaratıp para kazanır. Biz bu kültürün ekonomik değerini bile anlasak sıkı sıkı yapışırdık.
yapacak bir şey yok. geçmişten birikmiş bu kültürel kopuk sorunları. Yunan mitolojisinin tarihi bizimkiyle boy ölçüşmeye yaklaşamaz bile. Gel gör ki onlarla özdeşleşti mitoloji kavramı. İyi aktarmışlar ve şu an yaşatıyorlar çünkü. bir de şu da çok etkili maalesef: Orta Asya Türkleri de Rus egemenliği altında ve bu yüzden geçmişe dayalı kültürel zenginliğimizi bugüne aktaramıyoruz. aşağıda değindiğim ekonomik kazanıma da çeviremiyoruz haliyle.