Türkiyede çeyiz diye birşey kaldımı, çeyiz yapan genç kızlar var mı veya anneleri yapan satın alan?
Cevabın nedir?
- Ev & Yaşam konusunda 548 cevap paylaştı.
+1 yılEvet bizim yörelerde halen hazırlanır hatta çeyiz sandıkları bile alınır ama bir gerçek varki eski nakış vs el emeklerini gençler evlerinde pek sermek istemiyorlar çünki misal Taçtan almak istiyorlar. Hani bu el ışileri modern gelmiyor ama tabiki halen aileler bir takım ne kadar güçleri varsa çocuklarına hazırlık yapıyorlar. Bizim oralarda yapılıyor. Ben bile hazırlıyorum yiğenlerime :). Benden onlara el emekleri kalsın. İster sersinler ister sermesinler benden onlara hediye. İğne işi vs.
03 Yorumla- +1 yıl
Ben halayım ve onlara bir kaç şeyler hazırlıyorum. Anıları olur benden :).
En İyi Cevaplar
+1 yılbenim vardı ya :) bir kitap bir masaörtüsü, bir kitap bir mutfak takımı, bir kitap bir tencere diye gidiyodu bir ara :) anneme bunları toplayıp pazarda satmayı düşündüğümü söylesem beni döver diye tahmin ediyorum.
02 Yorumla- +1 yıl
:)))
yemek yapmayı bılmıyor cogu! ceyız olsa ne olur olmasa ne olur!!! ceyız yerıne kadınsal vasıflara sahıp olmayı ogrenmelı kızlarımız.. ceyız sona kalsın eskıdenmış o kadınlar...
1520 Yorumla- +1 yıl
Bravo :))
- +1 yıl
Neden yemek yapmak sadece kadının tekelinde olan bişey mi?
- +1 yıl
Sen bile böyle düşünüyorsan artık bisey demiyorum.
- +1 yıl
Kadının sömürülmesine her türlü karsiyim. Yemeği koca da yapmadı karisi da yapmalı. Evlilikte eşitlikten yanayım. Bunu kadin yapar bunu erkek yapar diye bişey yok.
- +1 yıl
Daha fazla polemiğe giremiycem. gerek yok.
- +1 yıl
@yol_gezer erkekler kariyer yaparda kadınlar yapamaz mi. Kadinin ekonomik ozgurlugunun olmasi iffetsiz bir kadın olduğunu gostermez. Ayrica erkegin icinde varsa her türlü kadını aldatır. Kadin ister çalışsın, ister çalışmasın.
@yodostum sonunda bir hemcinsim cikti beni destekleyen. Saol. - +1 yıl
@dark_choco ergin icinde var yik. ben aldatmasini savunmuyorum. ama bir kadin eger erkegin beklentisini karsilamayi reddediyorsa erkekten de sadakat beklemesin.
hem kadin kariyer yapacak kime ne faydasi olacak? biz bu dunyaya kole olmaya mi geik guzel bir yuva kurmaya mi? bir kadin kocasindan baskasina efendim diyorsa bu koleliktir.
hem dogacak cocuga kik bakacak? evi kim temizleyecek? ben mahremime neden baskasinin karini kizini sokayim?
bir kadin evine baska kadini nasil alir?
bir ara bir espiru vardi. kadin kocasina islamda esitlik esastir sen de yemek yapacan bulasik yikayacan dediginde kocasi da su karsi komsunun kizini ustune kuma almayi kabul et tamamdir diyince karisi ay kocacim ben saka yaptm demis:)
kusura bakmayin da bir kadin benle evlenme arefesinde boyle sartli surtlu konusursa ben calisacam sen de haftada bir gun yemek yapacan derse ben de vucudun porsudugunde kuma isterim der, kabul etse de etmese de terk ederim. - +1 yıl
@yol_gezer oncelikle esprine gülmedim. Kadinin kariyer yapmasi neden bu kadar rahatsiz ediyor sizi anlamis değilim. Kadin kimsenin kölesi degildir evet kocasının bile. Gununuzde çalışan milyonlarca kadin var. Kreş denilen cocuklara bakılan bir kurum var. Çalışan anneler bakici yerine buralara çocuklarını birakiyorlar. Bilin istedim. Her kes guzel bir yuva kurmak ister. En azından bu temenni ile evlenilir. Ben de güzel bir yuva kurmak istiyorum evet. Ama evliligim eşit sartlarda olmali.
- +1 yıl
krese 5 yasindan once cocuk konmaz.
hele bakiciya bebegimi oldurseler birakmam.
kadinlarjn kariyer yapmasindan ne diye korkayim ki? benim bir isim elektronik obur meslegim ise sinavini kazanabilirsem akademik gelecegim var. hanimlarin ilgi cekmeyecegi ilgilense de beceremeyecegi alan.
ama dedigim gibi bir kadin bana boyle sartlarla gelecekse gelmesin, hele kocasina yemek yapmayi zul goren biri kendini buyuk goruyor demektir. - +1 yıl
eic ıcın tesekkur ederim.. bayagı bır duzeylı tartısma olmuş cevabımda:)
bence kadın da erkekte fıtratına uygun davranmalı, mevzuu bahıs olan yemek yapımı degıl kolelık degıl patronluk hıc degıl, benım sahsı fıkrım bır erkek evını gecındırebılıyorsa kadının calısmasına gerek yoktur, onun en guzel işi annelıktır, bır annenın ıste ıken evladına katacagı degerler baska evdekyen katacagı degerler baska.. önce cocuk! sonrasında ıse kadına dusen sorumluklar var erkege dusen sorumluluklar var, hepımız bılıyoruzkı ev temızlıgınde yemekte kadınlar daha hamarat, bunun ıcın o gorev ona dusecek, tamır ve guc gerektıren ıslerde erkege dusecek , herkes yerını bılecek esler bırbırıne köle sahıp ılıskısı ıle degıl ''eksıgımı tamamlayanım'' gozu ıle bakacak, emın olunki gercek mutluluk boylesı evlerde hakim.. yemegı sen yapacaksın copu sen dokeceksın alısverıse sen bak coguga ben yanlış işler herkes tutabıldıgı kadar bır seylerın ucundan tutacak evde huzur olacak.. - +1 yıl
Sn. cevaplayan teşekkür ederim güzel yorumunuz icin. @yol_gezer arkadasimizda umarim sizin yorumunuzdan bişeyler alır.
- +1 yıl
Kızlar kavga etmeyen benle evlenın ben Yaparım 😄😄
+1 yılOlmaz mı hiç ben evden eve nakliyat işi yapıyorum hâlâ çeyizlik taşıyorum ama eskisi gibi el emeği göz nuru oyalar danteller yok herşey hazır
03 Yorumla- +1 yıl
Birbirimize karşı çok önyargılı düşünüyoruz bu çeyiz olayının sorumlusu en çok ebeveynler ben çektim çocuklar çekmesin zorluk aman çocuğum ne bilir
Ağaç yaş iken eğilir diye boşuna dememişler
AI Persona’ya Sor
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
51
Cevap
19Cevap
Var ama cok sacma bence yani onlara verilen paraya yiyecek almak ya da baska ihtiyaclari karsilamak daha mantikli aliniyor o danteller uteniyor vs koyuluyor sandiga senelerceee bekliyor orda eskiden pikemi vardı nevresim mi vsrdı o yuzden kullaniliyordu ama simdilerde ihtiyac duyulmuyo bence gereksiz
10 YorumlaVar tabiki. Özellikle iğne oya, örtüler falan çok yapılır. Annem yapar, sersen de sermesen de ben yapıyım dursun der. Bunun yanı sıra lif, seccade, banyo takımı, patik gibi el işleri de yoğunlukla bulunur. Adetler güzeldir, yok olmamalı bence.
10 YorumlaOlmaz yaa ayipsim benim bir dunya ceyizim var :)) cokta ceyizlik orup sattim :))
12 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılOdamin yarisi ceyiz oldu yurumeye yer kalmadi artik. Dahada devam ediyorum ceyize
15 Yorumla- +1 yıl
Nazar etcen :)
Cevap sahibi+1 yılTencere seti yemek takimi tavalar bardak kap kavanoz catal bicak uyku seti nevrrsim. Hepsi lazm olacak seyler. Daha eksik bile var. Zaman daraldikca odam kuculuyo :d
Cevap sahibi+1 yılAminn tesekkurler bikac ay kaldi zaten hayirlisiyla ins
Gizli Üye(25-29)+1 yılKezban alayı yemek yapmayı bilmez gezer orda burada öpüşür sonra benim ceyizim var bizim kursta bir kezban vardı kapalı falan (kapalılar yanlıs anlamasın) ıste yılbasında arkadasım şal hefiye etti kız böle dedi ayyyyyy ben cok begemdim bunu ceyizime koyucam drdi evlendikten sonra giycek sanırsın tanga hediue ettik ceyizleri var satsan ev alırsın napcanız o kadar seyi ceyizden nefret ediyom benimde yok
02 Yorumla
Cevap sahibi+1 yılTeşekkürler canım
tabiki hatta benimki bir kamyon antepde yaşıyorum burada damat evinden daha cok esya yapar kız evi:DD
04 Yorumla
+1 yılÇoook var hala srn ne diyosun.. kızların anneleri hep çeyiz yapar ama tabi anneye görede değişirbu durum :))
02 Yorumla- +1 yıl
Hiç gerek yok bence çeyize. Benim varda neoluyo sanki. Kullanılmıyo bile yazık verdikleri emeklere göz nuruna yazık. Şimdi herşeyin hazırı var hemde çok güzeller. Gerek olursa satın alırız. Kıyamam o annelerin elline gözüne..
ceyız war ama ne hıkmetse kız aılelerı hepsını erkek tarafına aldırıyo.
genelleme yapmıyorum ama bn basıma da geldı en az 5 6 arkadasımın hepsınde ole oldu. hepsını aldık =)013 Yorumla- +1 yıl
o çocuğu da büyütene kadar az sıkıntı çekmiyor anası, tek taraflı bakma.
- +1 yıl
dedım ya bu konuyu agzıma bıle almıyorum ama esım ezık hıssedıyo kendısı dayanamayıp soylenıyo. helal olsun esıme her kuruşu. o yonden sıkıntım yok. ıstedıklerını bırak gozunun takıldıgı bısey bıle olsa aldım.
esım bazen o kadar gaza getırıyo kı kendı kendını kalk camasır makınesını goturup kapısına atalım gelelım dıyo. bardakları coktan kırdı o yuzden onları goturemıyoruz :D
Ceyiz yapmadm ama annem bana hamile kalinca baslamis. Iki sandik dolusu ceyizim vardi. allahtan annem ben evlenmeden bir ay once bir kiz daha dogurdu da yarisini birakabildim
00 Yorumla
+1 yılMaalesef. Son çeyizi de Yunanistan'a iteledik kanka :/
10 YorumlaBenim anneme göre var hala :) doldurdu kadın ala ala evin neresine koyacaksam ben bu şeyleri evlenince
010 YorumlaCeyizim tamam bir koca kaldi o ceyizi tamamlayacak :)
15 Yorumla
+1 yılçeyiz derken yemek takımıydı falan tabiki bende aldım ve gerekli şeyleri alıyorum ama dantel gibi kullanmıycam gereksiz zahmet olan şeyleri yaptırmıyorum da almıyorum da..
03 Yorumla- +1 yıl
ya kullanmıycam şeyi niye alıyım ki :)
+1 yılçeyizim falan yoktu. Parayla herşey alınıo gereksiz bence çeyiz.
12 YorumlaBen ne kadar gerek yok desem de annem inatla hazırlıkları sürdürüyor. :)
06 Yorumlaevet var ama gerekli çeyizi sadece dantel olarak algılamayın
05 Yorumlaİç Anadoluda kaldı. Hala çeyizci dükkanları var. Ama yeni nesle artık istemiyor, komik buluyor.
01 YorumlaTabikii var her bir yerinde Türkiyemizin her bolgesinde var
04 Yorumla
+1 yılOlaz mi ya bizim turk milleti dantele yillarca emek verir yapar ceyiz diye sonra komsunun cocugu gelir sic ar her yerine guzelim dantellerin ama ne gerenk var demi
06 Yorumla- +1 yıl
O zaman ne anlami olacak ki dimi
- +1 yıl
Ama bizdede ego tatmini varya evin her yeri dantel sirt yastigina kanepelerin uzerine varincaya kadar neden bahsediyon sen
- +1 yıl
Aynen baska cozum yok veya hic oyle ceyiz yapcm diye ugrasilmayacak.
Yani bizde hala var ve cok guzel bir gelenek bence :)
00 YorumlaEv & Yaşam konusunda 365 cevap paylaştı. Ceyiz dedimiz aslinda eslere ev düzmede yardim. Yanlis sayilmaz
00 Yorumla
+1 yılyani çevremde gördüğüm kadarıyla evliliğe birkaç ay kala :D yapılıyo ama ekileri hatırlıyorum da ne zaman görsem çeyiz için birşeyler yapıyodular
01 Yorumla
+1 yılçeyizim yok desem yalan olur çok abartılcak gibi değil ama :)
03 Yorumla- +1 yıl
aynen modası geçmeyen kalıcı şeler var bende modasına göre şeylerı evleneceğim zaman alırım :)
yapan görmedim ama evlenmeden alıyorlar bir şeyler galiba. bence saçma çeyiz falan kullanılmayan şeye para vermek de öyle
00 Yorumlazaten kadınında erkeğinde bekar evi var artık eşylarını getrirler
03 Yorumlane olmasını bekliyodun pardon :) tabiki var çeyiz :)
01 YorumlaHala var ama azaliyor eskisi kadar çok şey yapilmiyor herşey haziran dönüştüğü için yapan yok pek
00 YorumlaVarsa çeyizi hazır kız gönderin bu tarafa doğru. :)
00 Yorumlabenim annem yapıyor bir şey görüyor ya da eskiden almış kullanmamış kendisi benim çeyizime koyuyor yani hala çeyiz var yani
00 Yorumla
+1 yılYaw adet bu su değil.. Geldiğimiz yeri unutmadık şükür
011 Yorumla- +1 yıl
Saçma bir soru.
- +1 yıl
O yapmayan kimmiş ya. Nereliler..
- +1 yıl
Çeyiz kızın göz nurudur. Çeyizine ördüğü bir dantel bile eşininin gözünde çok değerlidir bence
- +1 yıl
Bu kızın hamarat olduğunu iş yapabildiğini gösterir sadece. Yoksa kızın ne yapabildiğini nerden bilicez öegüyü her kız ypanlmeli bence
- +1 yıl
Sende yok mu çeyiz xd öreceğin 1 dantel onuda yapamayaydın xd
- +1 yıl
tamam ben içli köfteyede fit olurum :))
+1 yılceyız bence cok guzel bısey :)
10 Yorumla
+1 yılsatın alıyolar artık yani genelde
03 Yorumla- +1 yıl
dükkanları var madam coko falan
Kalmamış olmasını tercih ederdim ama hala var..
02 Yorumla
+1 yılVar tabi ben mesela :)
02 Yorumla- +1 yıl
Teşekkürler inşallah :)
Medeni anadolu kültürümüzde var.
01 YorumlaBence çok sevimli bir gelenek
10 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılAnnemmm Bıktım ona verdiği paralardan :((((
10 Yorumla- Ev & Yaşam konusunda 1,1b cevap paylaştı.
+1 yılyapanlar var. oglan anneleri bile yapıyor. d
02 Yorumla- +1 yıl
:)) öyle yapcaklar evlenirlerse :D
kaldı benim çeyizim var gız
04 Yorumla
+1 yılçeyizden kastın dantel falansa pek kalmadı.
00 Yorumlaçeyizsiz kız mı olur ya :) bence mutlaka olmalı :)
01 Yorumlavar tabi benim var hepsini kullanacam :)
01 YorumlaEvet ben varim yemek takimim bile hazir:)
03 Yorumlabence olmalı çok şirin bişey :)
10 Yorumla
+1 yıleskisi gibi kalmadı..
00 Yorumla
+1 yılAnnem yapıyo ne var bunda :)
05 Yorumla- +1 yıl
Calisan anneler yapmiyo genelde
- +1 yıl
Anladim. Gelenek sonucta bu vakti olanlar yapiyor
Kalmadı benim gözümde.
00 Yorumlakalmadı.
10 YorumlaVar benim bissürü
01 Yorumla