Yeni nesilde bir kıpırdanma var ama kökten bir değişim lazım bence. Sanata dair pek çok şeyin uzak, lüks, şaşaalı kılıfıyla örtüldüğü bir coğrafyadayız.
Reklam/tanıtımını yaptığım işlerde haricen ulaştığım kitlelerin yakasına yapışıp türlü getiremedim. Bütün gün batak atmaktan bıyıkları aşınmış Muhittin Abi'ye ulaşıp bak bu Delft Manzarası desen n'olur? Belki de ben yanlış insanlarda ışığı aramış da olabilirim orayı çok karıştırmayalım =/
Ücretsiz de olsa bedava yemek de dağıtsan kalıcı bir etkisi olacağını düşünmüyorum. Günü kurtarır. Hayat telaşesi, ekonomi, kafa yapısı gibi baş ağrıtan çok neden var. Ümitli değilim.
Kendi adıma çocukluğumdan itibaren gururla anlatabileceğim müze gezisi serüvenleri yaşamadım. Müzeler konusunda ahkâm kesebilecek bir yeterlilik henüz edinmedim. Fakat yaşadıklarımdan gözlemlediklerimle bazı önerilerim olabilir. Bir insan müze gezerken bundan zevk almıyorsa onu zorlamak cidden boşa çaba, çünkü bu bir vizyon meselesi. Ufku ve alıcıları baktığı eserden çok daha ötesini "göremiyorsa" geçmiş olsun. Yine de çocukken anne baba eğer mesela bir heyecan ve coşkuyla misalen çocuğu alıp müzeye gezmeye giderlerse, sonrasında güzel bir filme ve mesela hamburger yemeğe giderlerse, daha sonra evde mesela çocuklarıyla müzedeki gördüklerinden ne çıkarımlar yaptığına dair neşeli ve entelektüel sohbetler açarlarsa ümitvarım ki o çocuk yetişkin olunca da müzelere ilgili olacaktır. Bir de dindar ailelerden gelmiş biri olarak belirtmek istiyorum müzeye gitmek haram değildir herkes kendi inançlarına ve ilgi alanlarına uygun şahane müzeler bulabilir, insanlarımızca en çok korkulan duygu olan "fikretmek" yani düşünmek böylece doğal bir refleks olarak kazanılacaktır.
Yılbaşında 60 liraya müzekart aldım. İki paket sigara parasına denk düşüyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı tüm müzelere giriş bir yıl boyunca ücretsiz dileyen ınternetten başvuru yapabilmekte. Kısaca bu konunun reklamı yapılmalı..
Bana kalırsa öncelikle insanın içinden gelmeli. Halkın daha fazla gezmesi için otobüs, tren, uçak fiyatları ucuzlamalı. Yakıt fiyatları pandemi sonrası uçtu gitti. Haliyle bu yeni yerleri keşfetme durumunu kısıtlıyor. Devletin öncelikli el atması gereken nokta burası.
Haziran ayında müzelere gideceğim. İstanbul yanımda hadi ondan yana sıkıntı yok. Peki ya Eskişehir, Ankara benim için epey maliyetli olacak. Vaziyet neyi gösterir o dönem bilmem ama hızlı tren gibi seçenekte var. Araçla gidersem eğer bla bla car uygulamasından yolcu alıp yakıtı bölüşeceğim. 😄
Ülkenin refah seviyesinin mükemmel derecede olması gerek. Sonra insanların minimum düzeyde dertlerinin olması gerek. Gelecek kaygısı, geçim çabası, iş stresi, sınav telaşı, derken tüm bunlardan endişe duymadan rahat bir şekilde sıyrılıp zaman ayrırabilirse insanlar, ölmeden önce yapılacaklar listesine "müzelere gezme" seçeneğini koyabilirler. Yoğurtlar arasındaki 50 kuruşluk farkla uğraşıyorsan zaten, bu ülkede müzeleri gezmek yapılacaklar listesinde en son sırada yer alır.
İnsanların çoğu sanatçıların ter kokan atletlerin ve sidik kokan külotların sergilediği bir müzeye gider de eski dönemlerden kalan sanat yapıtlarını görmeye gitmez. İnsanın içinde merak ve ilgi yoksa müzeye çekilemezler. Zaten çekilmemelidirler. Müzeler ve bu tip ortamlar nezih insanların mekânlarıdır, o ruha sahip olmayan bireyler maç ve konserlerde saf tutsunlar.
Müze gezen ve genel olarak sanatla ilgilenen kişilere uzaylı muamelesi yaparak dalga geçen ilginç bir kesim var, temelden bunun komik ve dalga geçilesi bir şey olmadığını ve aksine küçük yaşlarda herkesin sanata ilgili olmasını sağlayacak bir bakış açısı yerleştirmek gerek
Kamu spotu en önemli durum. Çünkü artık bilinçaltına inme devrimi bu yolla yapılıyor. İnsanlar artık gördüklerine yöneliyor. Medya bunu çok iyi başarıyor. İlk olarak bu yol olabilir. Sonrası eğitim öğretim hayatında derslere yönelik ve bütçe ile sergiler okul hayatında insanların.
Müze ücretleri gözden geçirilmeli. Akşam en ucuz karnımı nasıl doyururum diye düşündüğüm müddetçe müzeye gitmek zor oluyor. Genelde ücretsiz ya da uygun fiyatlı müzelere gidiyorum.
kampanyalar önemli turlara müzeler eklenebilir.. Ve insanlar neden müzeye gitmeli bu konuda ikna edici olmamız lazım genelde müzeler elit kesimin uğrak yeri gibi lanse edildi yıllarca..
Reklam yapılmıyor yeterli bence değerini katkılarını sanatçıları sanatı anlatan TV de olsun reklam bilgilendirme bröşür gibi mesala şart ve çok önemli ülkemiz için gelişim için insanlık için..
Müze ve sergiler onu görmek isteyen insanlar için oradalar ve kalabalık olduğunda bu tarz yerlere gitmek açıkçası zulüm oluyor ve bi keyif alamıyorsunuz.
Belli bir kişi sınırı var zaten aşırısına kaçan bir sanatsal mekâna denk gelmedim :) Zaten daha çok böyle ortamlara ilgisi olan kesim geldiği için büyük karmaşalar yaşanmıyor.
Bu sene yapılan contemporary e gittin mi? Eserlerin önnden çekilsin de görelm diye bekledk resmen. Eserlerin önnde aptal aptal fotolar çekilmeye çalışan bi yığın vardı
Maalesef, aynı şey arkeoloji müzesinde de çok fazla olurdu. Öğrencilik zamanmda arkeoloji müzesinde çizim yaparken de gidip heykellerin önünde foto çekilirlerdi uyuz olurdum