Sanat, sanat üreticisinin kendini ifade etme isteğine göre şekillenir. Herkes tarafından anlaşılma kaygısı sanatın kalitesini ve ifade gücünü düşürür. Özgün olmaktan çıkarır. Peki size göre sanat sanat için mi yoksa toplum için mi olmalıdır?
Sanat sanat için mi olmalı yoksa sanat toplum için mi olmalı?
Bir dönem Türk Edebiyatının tartışma konusu olmuş o soru. Hangi dönemler olduğunu şu anda hatırlamasam da ben bu soruya hiç cevap bulamadım.
Kendimde bir dönem edebiyat ile ilgilenmiş ve sanat yapmaya çalışmış birisi olarak söylüyorum, sanat ister sanat için olsun ister toplum için. Günün sonunda yine kıymeti daimdir. Detayda da dediğin gibi, herkese hitap etme çabası kaliteyi düşürür. Ancak sanat amacı ne olursa olsun yine toplumun ulaştığı ve topluma hitap eden bir değerdir. Bu sebeple bence çokta önemli değil. Sanat olsun yeter ki.
#SelamGençlik 🦄🍀⭐🌺🍏💛🔥☀️🌻🐝🥥💋🍒❤️❤️👀 Sanatı meslek edinme aşamasında ne denli yetenekli bir sanatkâr ise o denli 360 derece açıları düşünerek hareket eder sanatçı ve o oranda büyük sanatçı olur. Sanat sadece tek bir amaca hizmetkâr veya köle yapılamaz. Doğurgan sanatçı sanattan her açıdan düşünerek hamile kalmalıdır. Sanat için, toplum için, her şey için hatta ticaret için bile sanat yapılır, buna sanatı meşguliyet edinen insan karar alarak çaba ve eser üretir, kararı yönünde o mecralara ulaşır. Sanat daima hürdür, sanatın ne için olacağına sadece eser sahibi hükmeder, net... #SunIsUp#Amazing#TubaSueda 🦄🍀⭐🌺🍏💛🔥☀️🌻🐝🥥💋🍒❤️❤️👀
Bu yüzyıllardır çözüme ulaşmayan bir soru 🙂 Sanat bazen mutlu bir azınlık için, bazen de tamamen sanatçının öznel dünyası içindir. Toplum refahının yüksek olduğu dönemlerde sanat sanat için yapılır ticari kaygısı olmaz, badireli dönemlerde ise toplum için yapılır. Mükemmel sesi olan bir şarkıcı odasında kendi kendine şarkı söylese onun bu özelliğinin nasıl bir değeri olur? Ama sadece seyircinin zevki için de şarkı söylememeli, o zaman sanatçı benliğini kaybeder. Yani iki tarafı da kendi içinde haklı görmek mümkün.
Ben sanatın sanat içindiri savunanlardanım. Sanatçıyı toplum oluşturmaz. sanatçı o toplumun içindendir sadece. Toplumun bir üyesi olan sanatçı kendi sanatını oluşturur ve toplumu önemsemeden yapar bunu. Eğer gerçek bir sanatçıysa. Ve gerçek bir sanatçı asla sanatını ticarete dönüştürmez. Çünkü ne duygular ne de düşünceler satılıktır.
Olaylara bakış açına ve yaşadığın toplumdaki konumuna bağlı. Orta ya da alt bir kesimde mücadele ediyorsan genelde sanatı toplumun bilinçlenmesi ve herkesin refahı için bir araç olarak görüyorsun. Ama zengin, hayatinda geçim kaygısı olmayan bir insan için de sanat haliyle sanat içindir. Sanatı, sanat gelişsin diye bir üretim koyar. Toplum bilinci önemli değildir. Bu yazdıklarımdan her zengin bu şekilde düşünür diye bir algı çıkmasın. Bu durum insanın yaşama bakışıyla da alakalıdır. Zengin ama hala tüm insanların mutlu bir şekilde yaşam sürmesini isteyen biri için sanat toplum içindir anlayışı görülebilir. Ama zengin ve rahatına daha düşkün biri için sanat seviyesi de belli düzeyde olduğu için geliştirmeyi düşündüğü şey toplum yerine sanatın ta kendisi olabilir.
Yav arkadaş. Yıllardır bu soru soruldu. Milli edebiyatcilarimiz yıllardır yok sanat için yok toplum için diye birbirlerine bile kitap yazdılar. lan kurtuluş savaşı. memleket işgal de. her yer düşman işgali. iki tane yazar işi gücü bırakmış yok sanat için mi yok toplum için mi.. sokarım sana da sanada. Al eline silahı cepheye gel lan... Derdim ben şahsen. o yüzden bu soru saçma bir soru...
Herkesin kendi fikrini açıkça yazması için sormuştum. İyi eleştiri kadar kötü eleştiri de gelebilir. Hiç kimsenin görüşünü yargılamazsak iyi olur@SAWASSSSSS Kendi görüşünüzü ayrıca yazarsanız da sevinirim
Toplum için sunulandan toplum faydalanır ve aydınlanır, bazen de sanatı bilen için olmalıdır buda bir ayrıcalığa hitap eder ve daha özeldir, sanat için sanat'tır. Yani her ikiside birbirinden değerlidir kısacası.
Sanat için sanatın özelliğinden bahsederken aslında bunun için demiştim."Herkes tarafından anlaşılma kaygısı sanatın kalitesini ve ifade gücünü düşürür. Özgün olmaktan çıkarır."aslında bu cümleleri tam anlamıyla tersine çeviren daha özel kılan sanatlar olduğudur.
Ayrıcalıklı kılan herkes tarafından anlaşılmamasıdır aslında kaygı taşımaz ve hedefi bellidir. Kalitesi artar ve ifadesi hitap eder hale gelir, kendine özgü'dür ve özel'dir. Bunlara Dünya'da ki en pahalı saat markalarını örnek verebilirim mesela, kolunuza taktığınız da 30 usd lik bir ürün gibi görünür mesela ama Milyonluk'tur😀buna benzer mekanik anlamda komplike olan bir çok özel yapım kendine özgü çok çeşitli koleksiyon ürünleri vardır mesela.
Toplum her çağda sanattan anlayamayabiliyor, onun için sanat sanat içindir demek daha doğru. Ama toplumu eğitmek ve bilinçlendirmek için toplumsal eserler vermekte iyidir.
Sanat sanat için olmalı bazen ki insanlar almaya çözmeye çalışsın diye ve çözmeye caliştikta sanata aşık olsun diye.. toplum için olan sanatlar anlaşılması basittir. Her ikisi de tercih edilebilir yani.
Sanat, sanat için olmalı. Toplum sanattan bir şey anlamıyor. Değer vermiyor ve umursamıyor. Saygı duymuyor, kendisi için işine gelecek neyse ona yöneliyor.
Toplum için sanat yapıldığından beri kaliteli eserler göremiyoruz, her konuda. Sanat sanat için yapılmalı, yapan kişi toplumun görüşlerini düşünmek yerine yaptığı işin kalitesine önem vermeli.