Nedir acep bu mukarnas?
Cevabın nedir?
Cevapla
En İyi Cevaplar
- +1 yıl
Daha çok camilerde gördüğümüz İslam sanatına özgü geometrik şekillere verilen isim. İslam sanatında geometrik şekiller ayrı bir yere sahip.
21 Yorumla
Kültür & Sanat konusunda 1,1b cevap paylaştı. O da allahın bir hikmeti.. Rabbimin hikmetinden de sual olunmaz ;)
13 Yorumla
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
4
Cevap
1Cevap
Yapıları tasarlarken ve dekore ederken geometrik şekilleri iliştirmek gibi düşün.
Harika, insanın bakmalaradoyamadığı bir zanâât. Süsleme çeşidi olarak düşünebilirsiniz.
İslamik sanatta büyük önemi vardır. Yapılara daha derin ve üç boyutlu bakış sağlamak amacını da gütmektedir. Özellikle bu görsel şöleni yaşatabilmesinin en önemli unsuru doğal ışıktır.Hatta bazı araştırmalar göstermiştir ki mukarnas işleme yapılan inşaalara bakan insanlarin içini huzur ve pozitif duygular kaplamıştır.
Giysileriniz, eşyalarınız üzerindeki nakışların mimariye taşındığını düşünün.
21 Yorumla- +1 yıl
Waow nedir bilmiyorum ama baya gözalıcı duruyor
13 Yorumla- +1 yıl
Bilgileendirdiğiniz için Teşekkür ederim 🙏@azelcan
- +1 yıl
Bilmiyordum burdan öğrendim duvar resmi sanatı galiba bu illa cami olması gerekmez ev duvarlarına da mukarnas yapılabilir
10 Yorumla - +1 yıl
nedir bilmiyorum 🤷🏻♀️?
11 Yorumla Aşırı iyi
10 Yorumla
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Petekler dizisi ya da hücreler halinde istiflenmiş görüntü veren mukarnas, bulunduğu yerde hem taşıyıcı hem süsleyici işlev gördüğünden statik ve plastik görevleri birlikte üstlenerek diğer formlara göre çok farklı bir özellik taşır. Mukarnas, geometrik bir tasarımın üçüncü boyuta aktarılmış bir uygulaması olduğu için ışık-gölge oyunlarıyla soyut anlamlara açılabilen, bu sebeple de görünüş olarak müslüman sanatçının tasvirden uzak duran anlayışına cevap veren bir buluştur.
Düz yüzeylerde olduğu kadar taçkapı ve mihrap kavsaralarında sıkça karşılaşılan bu unsur, mimari bünyeye bağlı biçimde yapım sırasındaki teknolojik süreçten doğduğu gibi ahşap ya da alçı malzemenin oyularak şekillendirilmesiyle de bütün içinden ortaya çıkabilir.
Her durumda kullanıldığı yere göre genel üslûba katılımı oldukça zengindir.
Mukarnasın boyut değiştirme imkânları çok yönlü olduğundan yalın diziler halinde ilerleyen üçgen ya da prizmatik formlardan teşekkül ettiği gibi içi motif dolgulu hücreler halinde farklı doğrultularda yayılan, hatta bazı türlerinde damla şeklinde sarkıtlar yaparak plastik etkisi arttırılmış örnekleri de vardır. Mukarnas işçiliği, denediği çeşitlemelere göre pek çok durumda üzerinde yer aldığı yapıyı tarihlendiren ya da ülkelere göre yapıya kimlik veren özellikler sunar.
Mimaride konsol ya da kemer gibi unsurlara göre taşıyıcı ve görsel işlevleri üstlenmekle birlikte yatay ve düşey doğrultuda zengin imkânlarla üretilebilen, özellikle içbükey dönüşlerde, kubbelerin iç yüzeylerinde, sütun başlıklarını kavrayan konumlarda kolayca uygulanabilmesi, kısacası bir yüzeyden ötekine geçerken sağladığı akışkan doku üstünlüğü mukarnasa bir kullanım rahatlığı getirmiş, geçiş ve dönüş işlevlerini rahatça sağlaması yanında ahşap, tuğla, taş, çini gibi çeşitli malzemeyle üretilebildiği için Orta Asya’dan Endülüs’e kadar genişleyen bir kültür coğrafyasında uzun süre müslüman mimarlara teknolojik bir üstünlük sağlamıştır. 😊😊🙏🙏
Sizi bulmuşken çok merak ettiğim bir soruyu da sorayım. Fatih, Yavuz sultan Selim, Beyazıt, Selimiye, Süleymaniye gibi camiler de, genelde bahçenin sağ kapısında olan baykuşu andıran bu mukarrasların anlamı nedir? Bir de özellikle bir birlerinden asır farkı olan bu kapıların yan kısımlarında ki aynı olan şekiller ne ankam taşır? Gerçekten bilmiyorum, çok merak ediyorum. maalesef, Süleymaniye ve Beyazıt camilerinde restorasyon ile bu kapıların görüntüsü bozulmuş. Süleymaniye'de baykuş görüntüsü, Beyazıt camiin de ise yan duvardaki sembollerin Altın varrakları silinmiş. Bilgi verirseniz çok sevinirim.
Bu benzetmeler büyük yapıların yahut büyük isimlerin tahminlerin ötesinde bir gizeme sahip oldukları inancından ileri gelmektedir. Mukarnas işçiliği karşıdan görülmesi gereken bir mimari tekniktir. Pek çok farklı teknikle de uygulanagelmiştir. Dolayısıyla farklı görünümler arz etmesi uygun düşmektedir. Bahsettiğiniz baykuş başı izlenimini veren mukarnasları biliyorum. Ancak aynı iddianın ana kubbeleri destekleyen yan kubbelerin iç görümleri için de söylendiğini burada ifade etmeliyim. Burada esas olan mermerin ne büyük bir sanatla ve ahenkle vücuda getirilmiş olmasıdır. :) :) :)
Teşekkürler sağolun.