Günümüzde bilgiye erişimin en yaygın araçlarından biri internet olmuştur. Kitle iletişim araçları bilginin yayılmasında büyük öneme sahip. Peki bu kadar bilginin arasında doğru olana nasıl erişmeliyiz.
Doğru bilgiye nasıl erişiriz? İnternette bilgi çöplüğü hakimken doğru bilgiye erişimimiz sizce nasıl olmalı?
Selam, Çok kitap okumaktan şaşmayalım diyorum. Kitaplar yavaş, doğru, kalıcı öğretirler. İnternet ise hipnotize edercesine hızlı, yalan, yanlış, eksik bilgiyi öğretmiş gibi yapar. Bilgiyi almakla da iş bitmiyor elbette. Akıl ışığında ve vicdan referansında biz de o bilgiyi onaylamalı ve elekten geçirip işlemeliyiz... Aklın ve kalbin onayını almış bilgileri de yeni nesillere aktarmak aşaması var... Teşekkürler...🦄🍀❤️
Bilgiyi aktaranın ya da bilgi kaynağının kendisini iyi analiz etmek lazım… mesela elektrik mühendisi biri tıp hakkında bilgi veriyorsa , hiç ticaret yapmamış bşri ekonomiden konuşuyorsa , evinden hiç çıkmayan birisi sosyal yapıdan bahsediyorsa , beş vakit namaz kılmayan birisi din hakkında konuşuyorsa o konuşulan bilgiler çöptür
Güzel yorumun ve açıklamaların için teşekkür ederim @beyt_16
@Yerden sizde yorum yapmak istiyorsanız kendi fikrinizi daha ayrıntılı bir şekilde ayrıca yorum yaparsanız sevinirim. Burada hiç kimsenin kendi kişisel görüşlerini yargılamıyoruz.
Internetten edindiğimiz bilgilerin kaynağını teyit etmemiz gerekir. Dipnot ve kaynakçaya bakıp gerekirse o kaynağı direkt kontrol etmek bilginin doğruluğunu teyit açısından oldukça önemli. Burada sorgulayıcı olmakta oldukça önemli. Hiç bir bilgiyi kayıtsız ve koşulsuz bir şekilde doğru kabul etmemeliyiz.
Bence biraz zeki ve araştırma kültürü olan herkes doğru bilgiye ulaşabilir. Bilgiye ulaşacağım diye tek bir kaynağa bakıp “tamam” diyen, kesin bilgiye ulaştı anlamına gelmez.
O yüzden, pek çok kaynağa bakıp ve pek çok kaynak aynı şeyi belirtiyorsa doğru bilgiye ulaşılmış olacaktır.
Merhaba, İnternette gezine gezine insan öğreniyor. Örneğin Sabah haber sitesi tamamen çöplük ve clickbait'den ibaret. Hürriyet bazen doğruları söyleyebiliyor. Her gün haber çıkmıyor para kazanmak için yalan haber üretmek zorundalar. Işıkla kal.
Bilgiyi aradığın konu ile alakalı, Eğer teknik bir konuysa google arama motoru işini görürü, ancak tarih, siyaset vs. için doğru bilgiye ulaşman neredeyse imkansız popüler manipülasyonlar dışında bilgi bulamazsın...
Tarih üzerine bu sıra doğru kitap bulmakta oldukça sıkıntılı o sebeple kıyaslamalı okuma veya yaşayanların anılarını terih ediyorum anılar daha net fikir veriyor aynı olayı farklı görüş ve dğerlendirmelerle inceleyebiliyorsun...
Bende çoğunlukla inceliyorum fakat okuyunca kitabı acaba diyorum doğru bilgi mi? Öğrendiğim bilgiye karşı, okuduğum kitaba karşı hayatımın her alanında bir güvensizlik var nedense:-) internette ki bilgi çöplüğü de güvensizliğimi destekler nitelikte
Osmanlı Devleti'nin de öncesi, tabii genel olarak tarihin hepsiyle alakalı belgeseller izliyorum. İnançları o inançların günümüze yansıması vs. Bu tarz tarihi konuları bilmek isterdim.
En zor dönemi seçmişsin. O dönemi gerçek anlamda inceleyebilmek için Çince, Arapça, Farsça, Türkçe ve Çağataycaya hakim olmak ve orjinal kaynaklardan inelemek lazım.
İslam öncesi Türk tarihi üzerine bütün araştırmacılar kendi fantezi ve inanışlarını karıştırıyorlar çünkü. En sağlam kaynaklar ise İslam önesi Türk tarihine en yakın dönmde yaşayan Müslüman Türk tarihçi ve bilginler.
Alişir Nevai, Yusuf Hashacib ve Kaşgarlı Mahmud'u öneririm, Kaşgarlı doğrudan bilgiler de aktarıyor ve 1000 sene sonrası atıp tutanlardan daha sağlam bir kaynak. O döneme en yakın dil bilimci ve tarihçi...
Önce sana doğru görüneni al onu araştır çevrende ve kitaplarda veya internetin farklı alanlarında ve sonuç aynıysa devam. eğer sana doğru gelen bilgi araştırdıktan sonra şüpheli olursa bilgiyi bulduğun yere git ve diğerlerini de araştır elbet doğru olanı bulursun.
Bildiği tek bir kaynaktan okumam birçok kaynakla karşılaştırır ve doğru bilgiye o şekilde ulaşırım. Zaten günümüz teknolojisi bu konuda çabuk sonuç vermekte.