Resim çizmek yetenek ister ama yetenek de görecelidir. Bir şeyi daha hızlı anlamak demek bana göre, yani vahiy falan inmiyor. Anlatılan bir şeyi anlatılmaya gerek duymadan da çözmektir mesela. Ama aynı şeyi başka birisi 200 kere dinleyip anlayabilir gerekirse 900 kere dinler ama eninde sonunda ulaşır.
Ben yıllardır resimle uğraşıyorum. şu an yetenek sınavlarını kazanabildim ve yetenekli değildim ama sınavları derece yaparak geçtim. Anladım ki "Yetenek insanı yetenekli yapmaz, çalışmak insanı yetenekli yapar..."
( Kütahya 9. Asil, Eskişehir 13. Asil, İzmir 8. Asil, Çanakkale 4. Asil, İstanbul Mimar sinan 28. Yedek...)
Aslında bu konuda çalışmak değil anlamak önemlidir mesela el yatkınlığınız varsa ve görsel algılamanız kuvvetliyse çalışmadan da gayet güzel eserler ortaya koyabilirsiniz örneğin:
Çalışmadan yapamazsınız. Notürmort ya da imgesel;obje veya büst... Sana şu an bir füguran hareketi ya da temel birer hayvan, böcek, kuş söylediğimde bunu bize yansıtamıyorsan senin resim çizmenin bir gereği yok demektir, bu tamamen hobi çizimine dönüşür ve sadece zevk almak için bir şeyler karaladığını gösterir. Yaptığın resimleri kötülemek istemem ama çalışmadan yaptığın şeyler böyle oluyormuş demek ki... Bence çizdiklerine bir daha bak ve çalışmalı mısın yoksa çalışmamalı mısın bir daha düşünmelisin. Anatomi bilgisi sana vahiy yoluyla inmez, beynine kodlanmadı bu bilgileri çalışarak öğrenebilirsin. Görsel hafızan seni bir yere kadar götürebilir çünkü her gördüğünü hatırlayamazsın, her hatırladığını çizemezsin ve her şeyi de göremezsin. Kolunu kıvırdığımda hangi kasların nerede ve neden oynadığını görebiliyorsam bu görsel hafızamla alakalı değildir kas yapısını çalıştığım içindir ve insan anatomisine olan ilgim sayesindedir. Yaptığın işlemeler de acemice tamamen boyamadan ibaret, çalışmadan anca böyle çizebilirsin. Resim hakkında böyle eleştiriler yapan insanlar bana bununla gram alakaları olmadığını gösteriyor ve üzüyor. İnsanları kötü yola şevk etme çünkü kimse çalışmadan bir şeyleri başaramaz. Eğer başardığını düşünüyorsan o başarı değildir, başarının kelime anlamını TDK'dan okumalısın o an...
Acemi bir insanın bunları yapabileceğini düşünüyorsan eğer sanat hakkında en ufak bir fikrin yok ve sanat yapmayı hiç denememişsin demektir başarının anahtarı sadece çalışmak değildir amelelerde çalışır fakat başarılılar mıdır? Geçmişte afrikalı kölelerde çalışmıştı fakat hayatta başarılı mıydı? Ya da en basit örneği futbolda messi ve ronaldo çalışarak dünyanın en iyisi oldular fakat tüm zamanların en iyi oyuncusu olan Maradona neredeyse hiç çalışmadan öyle oldu (belgeselini izleyebilirsiniz bu konu için) her çalışma başarı getirmez ve her başarı için çalışmak gerekmez.
Dar beyinli olan ben miyim sen misin sana öğretmenlerinin ailenin öğretisini koşulsuz şartsız kabullenmen mi dar beyinlilik yoksa başarıya farklı bir mantıkla yaklaşım göstermek mi? Şunu belitmemde fayda var bu sitede çizimlerime bu tarz bir eleştiri getiren tek kişi sensin merakla bekliyorum daha iyilerini senden en yakın zamanda
Ayrıyetten verdiğim örnekleride boşlayıp yorum yapman senin faeklı yorumlara kapalı olup hayata sadece dar pencereden baktığını gösterir üniversite okuyup memur maaşıyla fakir bir hayat yaşan insanla ilkokul mezunu olup zengin olan insanı birbirinden ayıran en temel fark birisi farklı düşünmekten ve risk almaktan korkup kaderini kabullenir birisi ise sınırlarına meydan okur zerre sanat icra etmemiş bir insanın yapılan sanata verilen emeğe bu denli kayıtsız eleştiri yapması zaten hayatta hiçbir başarıyı elde edemeyecek etse bile tatmin olamayacağını gösterir saygılar.
Tamamen ayrı dünyaların insanıyız ne desem beni anlamazsın, ne desen seni anlamam.
Ayrıca daha iyisini çizip atacağım hatta bana çizmemi istediğin ne varsa söylersin onları da çizerim. Ben çok iyi olduğumu asla iddia etmiyorum sadece çalışmadan bir şeyleri şans eseri başarabileceğini söylüyorum. Oradaki oran orantıya dikkat edersen kendin bile anlarsın kafa omuz el kol göğüs...
Bunları sadece çalışarak giderebilirsin. Ben yine hatırlatayım eleştirime değinmişsin. Kolay kolay katı eleştiriler yapmam. Dediğinde bu kadar ısrarcı olduğun için bunları söyledim. Ve birazıcık sinirimi bozdu, kesinlikle ama kesinlikle yanlış bir düşünce kalıbı.
Yetenekliyle yeteneği olmayanın arasındaki tek fark yetenekli olan konuyu çabuk anlar diğeri ise biraz zaman alır o kadar. Resim çizmek yetenek işi değil çalışılırsa yeteneklileri bile geçer iş teknikte temelde ve doğru çizimde biter.