Osmanlıca Biliyor Musun?

Herkese selam... :)
Bir haftadır yokum şu sitede, yahu biri de öldün mü kaldın mı diye sormuyor, bu kadar mı sevilmiyorum :(
Gerçi bu sitede sevgi beklemek, çölde su aramak gibi bir şey ama.. neyse...
Ben beni sevenleri çok iyi biliyorum var olsunlar :D :)
Osmanlı Türkçesi ile yazılmış bir metin.
Osmanlı Türkçesi ile yazılmış bir metin.
Soru yukarıdaki gibi canlar. Osmanlıca biliyorsunuz ki 6 asırlık bir yazı sistemi. Osmanlıca deyince farklı bir dil olarak düşünenler var, aslı Osmanlı Türkçesi ama Osmanlıca da deniyor. Arap harfleri ile yazılan, Arapça ve Farsça Dil Bilgisi kuralları ve kelimeleri ile donatılmış, 16. yüzyılca hem Osmanlı Devleti'nin hem de Türk edebiyatının zirve yaptığı dönemde Osmanlı Türkçesi de zirve yapmıştı. Her ne kadar bugün Latin alfabesi ile yazıyor ve oldukça sade bir Türkçe kullanıyor olsak da Osmanlı Türkçesi 6 asırlık bir dönemin ürünü olması sebebiyle tarihimizin çok önemli bir parçası.
Mevlananın Osmanlı Türkçesi yazılmış bir sözü.
Mevlana'nın Osmanlı Türkçesi yazılmış bir sözü.
Yukarıda gördüğünüz yazılar Osmanlı Türkçesi ile yazılmış en basit ve okuması en kolay metinler. Günümüzde bazı liselerde ve Tarih bölümü gibi üniversitenin bazı bölümlerinde ve halk eğitim merkezlerinde Osmanlıca dersleri var. Bunlardan herhangi birinde azıcık üzerine düşmüş olan birisi bu metinleri çok rahat okuyabilecektir. Okuyabilenler lütfen yazsınlar. Ben soruyu daha sonra güncelleyeceğim. :)
Osmanlıca Biliyor Musun?
İşte buda gerçek bir Osmanlıca metin :D Nasıl, göz korkutuyor değil mi. :) Rika hattı ile yazılmış bu metni ben dahi okuyamıyorum. Sebebi ise yaşadığım sıkıntılar yüzünden Osmanlı Paleografyası ve Uzaktan eğitim ile verilen Epigrafi derslerini aksatmış olmam. Haliyle bunun gibi belgeleri okumaktan da aciz kalıyorum. :(
Aramızda tarih öğrencileri varsa onlardan tek ricam bu derslere sıkı sıkıya sarılmaları. Böyle bir metni okuyabilmek çok büyük bir zenginlik.

Peki sizler Osmanlıca biliyor musunuz? Yukarıdaki metinlerden herhangi birini okuyabildiniz mi?
Güncellemeler
+1 yıl
İlk görseldeki metnin günümüz Türkçesi ile yazımı şu şekilde;Merhamet olmazsa kalbkiracında, tahtında kurtarmaz senitacında. Bir kara sevdanın dar ağacında senin de ipini çekenbulunur. Cemal SafiMuazzam bir şiir. Safi'nin şiirlerine hastayım zaten. ❤️😊
Güncellemeler
+1 yıl
İkinci görsel ise şu şekilde;İçini dışından daha çok süsle. Dışın halkın için hakkın baktığı yerdir. Mevlana'dan anlam dolu bir söz. Eskiler ne güzel söylermiş. Soruma görüş yazan herkese teşekkür ederim. Beğenbilirseniz çok mutlu olurum. İyi geceler 🙏😊
Osmanlıca Biliyor Musun?