Eski Mısırlı'lar mı daha iyi sanatkâr yoksa insanı yaratan Allah mı?
Soru başlığı sizi şaşırtabilir ancak ben de insana şaşırdığım için bu soruyu sormak istedim..
Neden böyle bir soru? Aşağıdaki görselde, eski Mısırlı'lardan övgüyle bahsedilirken, koskaca kâinatı yaratan ve o kâinatı küçücük insana da derc eden Allah'ın övülmemesi, şaşırılmaması kanıma dokunuyor..Kâinattaki en büyük sanat eseri insandır.. En büyük sanatkâr da şüphesiz insanı yaratan Allah'tır..
Neyle neyi karşılaştırıyorsun? Antik çağ insanlarının kurduğu medeniyetleri bir biri ile kıyaslayabiliriz. Ama Yaratanla insanın karşılaştırılması çok komik. Mısır'a gelince, MÖ 5000ler 4000ler 3000ler gibi tarihler için bu insanların yaptıkları inanılmazdır. Tüm beğenilerden bağımsız olarak kurdukları sistem, inançları, hayatları tamamen özgün ve eşsizdir. Sümerler gibi.. Yılın 360 gün olduğu, 12 ay ve 24 saatten oluştuğu, geometri, astronomi ve matematik bilgileri o çağın insanı için inanılmazdır. Ortaçağ insanından zeki ve gelişmiştir Antik çağ insanı. Ben asla dini çerçevede tarihe bakmam. Bende hayranşık uyandıran çok nokta var antik çağ insanlarında..
Hala kıyaslaman hatalı. Kefren, Keops, komple Giza bölgesi, Firavunlar, Tanrıları.. Hayranlık duymak çok doğal, hele benim gibi tarih meraklıları için. Allahla ilgili de çok araştırma var. Dağlara taşlara bakmayacağız bunun için, yine bilime elle tutulur işlere bakacağız. Ben BigBang ve evrenin genişlemesi teorisi üzerine çok okuma yapmıştım bir dönem. Çünkü Yaratının varlığını elle tutulur bir şeyle görmek istedim. Ve bu çalışma gösteriyor ki genişleyen evreni geriye sararsak küçülmeye gider ve en sonunda hiç bir şeyin olmadığı bir ana geliriz. Bir şeyi yoktan varetmek, adına Allah deriz başka bişey deriz, ancak doğaüstü bir güçle mümkün olabilir.. Bu da Allah'ın varlığının benim için ispatıdır. O günden beri şüphe etmiyorum. Bu tarz şeyler böyle işlerle konuşulmalı. Yeni nesillere de böyle anlatılmalı. İnanın bana böyle saçma karşılaştırmalar bu nesle komik geliyor ve yetersiz geliyor. Mısırlıları öven Alllahı nasıl övmez demek komik çünkü. Ben din eğitimini, din öğretilerini hiç beğenmiyorum. O kadar yanlış ki. İnançsızlığa sebep oluyor tam tersine.. Bilimden korkmamak lazım. Biraz daha elle tutulur şeyler vermeliyiz gençlere.
Komik olan o Kefren piramitine geometrik eklemeler yapıp, Allahı neden övmüyorsunuz diye sormak beyfendi. Bu net. Din eğitimine sorunuzla siz başlamışsınız. Ben sadece bilgilerimle karşı bir durum ortaya koyuyorum. Her türden dogmaya karşı biri olarak yapmam gerektiği gibi. İkinci olarak Risaleler falan filan değil, uluslararası büyük çalışmalardan bahsedeceğiz nesillerimize. Sapla samanı karıştırmadan, tarihle kavga etmeden somut konuşacağız. İnanın diğer türlü sadece komik oluyor
Picasso, meşhur, bilinen bir sanatkârdır.. Nerden biliyoruz? Yaptığı eserlere koyduğu imzadan..
Bunu her insan bilir.. Ancak, Picasso yaptığı bir tabloya imzasını koymasa da onun Picasso'ya ait olduğunu bilecek insanlar olacaktır.. Çünkü onun stilini, fırça darbelerini vs iyi bilenler anlayacaktır..
Cenab-ı Hak da tam olarak böyle bir sanatkârdır.. O eserlerine imzasını, mührünü 'isteseydi' "La ilahe illallah" olarak yazardı..
Ancak o istedi ki beni bilenler, benim stilimden mührümü görsün..
İnsanlara baktığında hepsi bir fabrikadan, bir ustanın elinden çıkmış gibi duruyor.. İki el, kol, göz, tek burun vs..
Belli ki insanların ya yer altında muazzam işleyen bir fabrikası var, ya da bu insanları yaratan bir sanatkâr var.. Başka ihtimal yok..