Sanmıyorum, herkesi müze gezmeye teşvik etmek veya farklı bir şey paylaşmış olmak için yapıyorlardır. Ülkemizde müze kültürü yok zaten, müze geziyorum diyen, fotoğraf atan birine kaç kişi "aa ne güzel ne kadar da kültürlüsün" diye bakıyor? Hem zaten kültür sadece gezip görmekle olmuyor, kültür davranış ve konuşmalarla belli olur.
Hayır ilgisi yok. Müzede gördüğümüz eser o an bize muhteşem geliyor ve bunu da sevdiğimiz insanlarla paylaşmak, göstermek istiyoruz. Kültürlü olup olmanın bununla uzaktan yakından alakası yok. Direksiyonda story atanlar nasıl ondan keyif alıyorsa müzeye giden insanlar da bundan keyif alıyor olabilir. 🤗❤
Bu kişiden kişiye değişir, kimisi insanlar faydalansın diye paylaşır kimisi gösteriş için. (Gösterişten kasıt önüne geleni, yediğini, içtiğini, özel anısını paylaşan insanlardan bahsediyorum.) Ki faydalansın düşüncesinde paylaşan daha çoktur benim fikrime göre. O kadar boş şeyler paylaşan insan çok ki, bir sanat eserini paylaşsa bunun kime zararı olur ki, aksine bilgi paylaştıkça çoğalır. Belki hobisidir, paylaşmaktan zevk alıyordur, tarihi eserleri seviyordur, fotoğraf çekmeyi seviyordur ya da paylaşmak yerine kendine saklıyor da olabilir, fotoğraf koleksiyonu yapar vs. uzatabiliriz yani. Sorunda biraz aşağılama hissettim, biraz yerme çabası var. Hoş değil bence. Müze gezmesi ona bir artıdır evet ama kültürlü görünme çabası değildir bu. Bilgisine bilgi katmak için çekiyordur belki. O fotoğrafları saklayıp ondan sonra anılarını canlandırmak için neden bakmasın? Başka pencerelerden bakarsan daha iyi olur.
Müze kültürünün gelişmesi, toplumun ilgisinin artması ve medeniyet üzerine bir teşvik olarak paylaşılmış da olabilir, insanlar sosyal medyayı kendisini olduğundan farklı ve ilgi çekici göstermesi için var olan bir alan olarak görülse bile sosyal medya kişinin dilediği gibi kendinden paylaşım yapabileceği, kendisini ifade edebileceği bir alandır. İnsan kendi fotoğrafını da atabilir, gezdiği ülkeleri de gittiği müzeleri de, ve eğer hoşuna gittiği ya da ilgisini çeken bir manzara varsa çok doğaldır ki o kişi bunu kendi sayfasında paylaşacaktır, tabii izin veriliyor ise, ve bunu kültürlüyüm imajından başka o kişinin ilgisini çeken bir parça olarak görebiliriz.
Bence evet. Çünkü günümüz çağı gösteriş ve entellektüel takılma çağı olmuş. Bizim burada patates satan bir abi vardı adam dünyanın 3000 yıllık tarihini sana ezbere sayardı ama adamı yakından tanımayan kimse entellektüel kişiliğini de bilmezdi. Şimdi entellektüelim diyen ile bir sohbet etmeye çalııyorsun okuduğu kitapların pasajını sana aktarıyor ancak. O okuduğu kitap kendisine birşey katmıyor yorumlayamıyor ufkunu açamıyor potansiyelini yükseltemiyor. Zaman böyle olmuş.
Ülkemizde ortalama kitap okuma 15 saniye o da kapağını çekip atma süresi bu kitap okuma olayında olduğu gibi millet başkalarına ben kültürlüyüm izlenimi vermek için göstermelik olarak müze geziyor (geziyormuş gibi yapıyor) , kitap okuyor (okuyormuş gibi yapıyor) , film/dizi izliyor (izliyormuş gibi yapıyor) yani uzun lafın kısası bir işi göstermelik olarak yapmakla o iş yapılmış olunmuyor 😉
Tabisi de olunmuyor. Müzelerde gördüğümüz her eser acaba tarihi eserin orijinali mi? 3 vazo, 5 kavanoz boyayıp tarihi eser diye yutturmadıkları ne malum? Sanal müze turları mantıklı geliyor da müze kart çıkartıp müze müze dolaşmak pek mantıklı gelmiyor bana açıkçası.
Fethiye'de bir tarihi eserin üzerinde oturan oranın yerlisine "bu ne?" diye sormuştum, o da "çöp" demişti. Bakış açısı buyken, zaten müze fotoğraflarını kültür olarak görecek kimse yok, Bodruma gidip denize giriyorsan kültürlü, elitsin. 😂
Bunun yemek paylaşmaktan bir farkı yok bence. Kardeşim yediğiniz içtiğiniz sizde kalsın derim hep böylelerine. Amaç ya "ben kültürlüyüm" demek ya da öylesine bir paylaşım. Ya gittiğiniz yerlerin tadını çıkarın. Çekeceğiniz fotoğraflara değil oradaki eserlere odaklanın. Bu tıpkı denize giden birinin kumsalın fotoğrafını çekmesi ama denize girmemesi gibi birşey.
o kadar çok müze gezdim dünyada, bir resim dahi paylaşmadım.. anı yaşamak varken, fotoğraf çekmeyi de pek anlamıyorum..
3
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Yoo saçma bir düşünce bence. Mesela ben eskiden hiç müzeye gitmezdim ve sevmezdim. Şimdiyse çok seviyorum zaten okuduğum bölüm gereği de sevmem normal. Şimdi sen bir şehire veya ülkeye gidiyorsun diyelim orada foto çekinmekle müzede foto çekinmek aynı şey. Seyahat eden kişi isterse oranın müzesine gider fotosunu paylaşır. Isteyen kendi yaşadığı şehirdeki tüm müzeleri gezer fotosunu paylaşır kime ne?
1
1 Yorumla
Cevap sahibi
+1 yıl
Ayrıca şunu da belirtmek isterim müzeye giden kişi kültürlü müdür değil midir bilemem ama bu tarz bir soruyu soran kişinin kültürsüz olduğu kesin.
Kültürlü sandığınız kişilerin gerçek tarihten bile haberleri yok. 🥳 Tabikide kültürlü olunmuyor. Kültür çok farklı bir kavramdır; bilmek, öğrenmek, hakikati kavramak, insanlara karşı saygı sevgisi olmamakta bir kültür sayılmaktadır. Kültür aslında giyinme tarzı ile alakalıda olabilmektedir.
İlgisi yok, teşvik etmek ve gidemeyenlere sunmak için paylaşılıyor. Kültürlü imaji vermeye çalışıyorlar, kültürlü olmaya çalışıyorlar. Buna bile laf edecek kadar kültürsüz insanların yakınlarında olduğunu tahmin etmiyorlardır.
Madrid'deyken bir müzeye girmiştik ve foto çektirmiştim, attım sosyal medyaya. Ama sadece o değil, gezdiğim tüm yerleri atmıştım. Dolayısıyla aklımdan kültür olgusu falan geçmemişti. Anı ölümsüzleştirmek güzel oluyor.
Belki de evet ama oluşturulmaya çalışılan onca imajın arasında bunda bir beis göremiyorum. Selfie paylaşmalarından pek daha yeğdir. En azından görüp gitmediğimiz bir şeyi, bir yeri görmüş oluruz.
Fotoğraf paylaşmak kültürlü yapmaz. Öyle olsa fotoğraf internetten de bulunur. Önemli olan müzeleri gerçekten ziyaret edip eserler hakkında bilgi edinmektir.
Kültürlü olmak müze gezmek ile olmaz fakat müze gececek kişiler genel de fikir ve düşüncelere açık insanlar olur digerlerinjn aklina muze gezmek gelmez zaten...
Yani müze gezicek kadar kültürlü aynı zamanda müzede çektiği fotoğrafları Instagrama bilgi olsun diye değil herkes görsün çektiğim resmi diye paylaşacak kadar görgüsüz olur.
Bunun kültürlü olmak ile bi ilgisi yok eğer gerçekten merak edip dolaşıyorlarsa müzeleri ne güzel adamlar boş boş kafede oturmaktansa bırakın güzel bi yere gitsinler