Bir Kemal Sunal geldi, geçti. Bugün onun ölüm yıldönümü. Kemal Sunal'dan bahsedelim mi bugün?

Bir Kemal Sunal geldi, geçti. Bugün onun ölüm yıldönümü. Kemal Sunaldan bahsedelim mi bugün?
Kemal Sunal'ı belki de en çok sevmeme neden olan şey şu sözüydü: Benim doğum günüm 10 kasımdır. Ama ben Atatürk'ün ölüm gününde doğdum diye kutlama yapamam. O yüzden hep doğum günüm 11 kasım derim ve doğum günümü 11 kasım'da kutlarım.
Bir Kemal Sunal geldi, geçti. Bugün onun ölüm yıldönümü. Kemal Sunaldan bahsedelim mi bugün?
11 kasım 1944'de İstanbul'da doğan Kemal sunal fakir bir ailenin çocuğuydu. Çocukluğunda yaz tatillerinde ayakkabı tamircisinde, mahalle elektrikçisinde ve bir emaye soba fabrikasında çırak olarak çalışmıştı. (aslına bakarsanız 1980'lere kadar ben de dahil Türkiye'de erkek çocuğu olup da yazın bir yerlerde çırak, garson, askıcı, tezgahtar gibi işlerde çalışmayan insan yok denecek kadar azdır.)
1961 yılında başladığı Vefa lisesinden 11 yıl sonra 1972 yılında mezun oldu. Kendi tarifiyle bir arkadaş grubu vardı, sınıfı beraber geçip beraber kalıyorlardı. Daha çok kaldıkları ve çok az geçtikleri ise 3 yıllık liseyi 11 yılda bitirmelerinden belli. :) Vefa lisesinde Zoraki tabip adlı bir tiyatro oyununu arkadaşlarıyla beraber sahnelemiş ve oynamıştı.
1966 yılından itibaren tiyatrolarda roller almaya başladı ve oyunculuğa adım atmış oldu. 1966-1969 arasında Ulvi Uraz tiyatrosuyla, 1969-1973 arasında da Devekuşu kabare tiyatrosuyla toplamda 12 oyunda yardımcı roller ve başrol karakteri olarak rol aldı. Fadik kız oyununda 3, gergedan ve Murtaza oyunlarında 2 farklı karakteri birden oynamıştır.
1972 yılında Yönetmen Ertem Eğilmez'in çektiği Tatlı dillim filminde Tarık Akan'ın yanında yardımcı oyuncu rolüyle ilk defa sinemaya adım attı. Yine Tarık Akan'ın yanında yardımcı rol oynadığı Oh olsun filmi vardır. Bu iki filmden sonra 1970'ler ve 80'ler boyunca oynadığı bütün filmlerde başrol karakteri olarak yer aldı. 1987 yılında 7 filmde birden başrol oynayarak Türk sinema tarihine geçti. 1999 yılında gösterime giren Propaganda filminde oğlu Ali Sunal'da rol almıştı.
1978'de başladığı Marmara üniversitesini 1995 yılında bitirmiş ve sonrasında Türk sinemasında Kemal Sunal güldürüleri konulu bir de yüksek lisans çalışması yapmıştır.
Uçaktan korkan ve Almanya'daki Gurbetçi Şaban filminin çekimlerine bile otobüsle giden Kemal Sunal 2000 yılında çekilen Balalayka filminde hayatında ilk defa bindiği uçakta kalp krizi geçirerek hayata veda etmiştir.
İyi bir Fenerbahçeli olarak bilinen Kemal Sunal ayrıca 1908 yılında kurulmuş olan ve bir zamanların büyük kulüpleri içinde yer alan Vefa spor kulübünde de uzun yıllar yöneticilik yapıp amatör spora ve gençlerin spora yöneltiliip kötü alışkanlıklardan korunmasına destek vemiştir.
Seni hep gülen yüzünle hatırlayacağız İnek Şaban
Bir Kemal Sunal geldi, geçti. Bugün onun ölüm yıldönümü. Kemal Sunal'dan bahsedelim mi bugün?