Birkaç sene öncesine kadar tüm ülke pop müzik ve türlerinin etkisi altındaydı. Hadise, Murat Boz gibi isimler Türkiye'nin en çok dinlenenleriydi. Ama bir tarihten sonra rap müzik dinlenmeleri havaya uçtu, eskiden beri piyasada olan insanlar deyimi yerindeyse patladı. Ve tüm bu olayların başlaması Ezhel'in Müptezhel albümü ile gerçekleşti. O albüm dönüm noktası oldu. Gelelim sorumuza: Sizce rap müzik neden bir anda popüler oldu? İnsanlar müziği yüzünden mi yoksa sözleri yüzünden mi onu seviyor? Ya da Pop müziğin sadece aşktan bahsetmesinden sıkıldık mı?
bi küreselleşme var bizde kültür karmaşası yaşıyor dünya herkes herkes gibi. ne bileyim şöyle herkes bitcoinle alakadar, herkes instagramdaki estetik canavarına dönüştü herkes birbirine benziyor herkesin giyim kuşamı dinlediği müzik aynı marjinal insan kalmadı herkes birbiriyle aynı.
RAP müzik dünyada baya eski diyebiliriz ama Türkiye’de evet biraz sonradan bazı türler popüler oluyor.. 2000 lerde lise ve üniversite çağlarımda ağırlıklı rap müzik dinlerdim.. Aslında benim düşüncem inanlar şarkı sözlerindeki o ifade özgürlüğünü ve asiliği seviyor.. Şarkıda kendinden birşeyler bulursan o şarkı senin için güzel oluyor.. Sana ufak bir playlist de bırakayım o zamanlara dair ☺️😇
Sözlerle alakası yok, hatta şu an söz bakımından çok kötü durumda. Rap, insanların sıkıntılarını anlatmak için var olmuş bir şey. "Ot içiyom, kafam güzel, kızlarla yatıyom." diyerek sıkıntıları dile getiremezsin. Birkaç rapçi hariç, diğerleri popülizmi etkisiyle parasına bakıyor.
Diziler, reklamlar, Z kuşağı çok etkili oldu. Rap şu an popüler kültür ürünü olmuş durumda yani rap şuanda eski popun konumunda oysa ki eskiden daha hard anlamlı içi dolu parçalar çıkardı şuanki durumundan hiç memnun değilim.
Rap müziğin en önemli özelliği çok hızlı söylenen çok uzun sözleri olmasıdır. Belki de söz kalitesi iyileşmeye başladı, ona paralel olarak da ilgi artış olabilir.
Millet özenti popiler oldu diye dinleyen çok fazla kişi var eskiden rap şarkı yerine koymayan kişiler vardı, 🤦🏻♂️popiler oldu diye dinliyorlar Bu aynı şu gibi instada yemek fotosu atıyorsun bunu çok fazla kişi yapıyor Bi süre sonra sende yapıyorsun gibi
çok sevdiğim kadın rapçinin bir sözü var " Yozlaşan hiphop'çuların artık var popçu fanları." ben de bir sürelik olduğunu düşünüyorum rapi başka şeylere benzettikleri için dinleniyor bence
Çünkü pop dinleyen kesim orta yaşlı oldu ve rap dinleyerek ergenlik geciren benim gibi olan kesimler büyüdü artik. Yani bi nevi aslinda benim ve benden küçükler zaten raple büyüdugunden cok normal bu. Sadece devir değişti