Kültürlü diye tabir edilen insanların bir çok özelliği vardır elbette dilerseniz bunlara yakından bir göz atalım..
1-) Sohbet ortamlarında her konuda geniş genel kültürleri ile dikkat çeker. Evet bu madde sanırım en çok bilinen özellik. Kültürlü insan bir sohbet ortamında, ilgisi ve bilgisi dahilinde olan konularda kendisini özenle seçilmiş kelimelerle ve düzgün cümlelerle ifade eder bunu da diksiyon kurallarına uyarak destekler.
2-) Kendisine saygısı vardır. Giyimine kuşamına dikkat etmeyi başkalarına güzel görünmek için değil kendisine olan saygısından dolayı yapar. Morali ne kadar bozuk olsa da onu salaş bir şekilde görmeniz mümkün değildir.
3-) Başkalarını dinlemeyi bilir. Bulunduğu ortamda bir başkası konuşurken; lafa karışmaz. Onu saygıyla ve dikkatle dinler. Konuşan kişi sözünü bitirince eğer bir eleştirisi veya ekleyeceği bir husus varsa bunu nezaket kuralları çerçevesinde söyler.
4-) Çok okur ve okuyarak kendisini geliştirmeye çalışır. Bu en bilinen özellik sanırım. Kültürlü birey, okumayı çok sever ve bu nedenle bir çok ilgi alanı vardır. Okuma ve araştırma konusunda takıntılı olabilir, bunun tek nedeni doğru bilgiye ulaşma arzusudur.
5-) Gözlemleme yeteneği gelişmiştir. Evet bu maddeyi daha önce yazabilirdim ama sona kaldı. Kültürlü birey, her doğrunun her yerde söylenmeyeceğini çok iyi bilir ve nerde ne söyleyeceğini gözlem yoluyla analiz ederek konuşur. Ayrıca insanlarla samimi iletişim kurmadan önce gözlem yapma ihtiyacı hisseder.
Umarım sorunuza açıklayıcı bir cevap verebilmişimdir.
kültür bence her daim insanı 1 adım önde tutar. bir tartışma sırasında bilgisiyle son noktayı koyabilir. yabancı ülkeleri ve ona ait tarihi kalıntıları araştırabilir, gidip görebilir. kitap okuyarak etrafına yazarın mantığıyla bakabilirsin. sully diye bir film izlemiştim. film bittikten sonra vikipedia dan olayı araştırdım ve hem hikayeyi daha detaylı öğrendim hem bu sırada ingilizce kelimeler kattım. şimdi öğrendiklerinle mantık yürütebiliyorsun. düşün ki kız arkadaşın var ve uçak korkusu var. kanıtlarıyla ne kadar güvenilir olduğunu ona açıklıyorsun. bu da tabi ki araştırma ve öğrenme merakı istiyor.
Oturmasından, kalkmasına... Konuşmalarından, susmalarına... Her şekilde farkını ortaya koyan, çeşitli bilgiler ile donanımlı ama bununla kibirlenmeyen, böbürlenmeyen ve kendini övmeyen zira çevresi tarafından övülen kişilerdir. Kültürün bir diğer özelliği insanlara saygı duyması, etik kurallarını benimseyen insanlara kültürlü birer birey diyebilirim.
En başta toplum kurallarına ve genel kabul edilmiş davranış normlarına uyan kişiler halk arasında “kültürlü insan” ilan edilir. Kimse evin içindeki insanın nasıl olduğuyla ilgilenmez, kapıyı açtıktan sonra nasıl olduğuna bakarlar. Gerçi artık bu da yavaş yavaş yıkılıyor. Bence kendini geliştiren, medeni insanlar kültürlüdür. İradesi güçlü, üslubu düzgün ve davranışlarıyla bir başkasına kötü örnek olmayacak kişidir kültürlü insan.
"Kültürlü" olmasından bahsediyorsun. Yani burada üslup değilde kişinin ifade ettiği bilginin zenginliğinden anlayabiliriz sanırım. Eğitimli deseydin üslubu da içine katabilirdik ki. Her kültürlü olan eğitimli veya her eğitimli olan kültürlü de olmuyor.
Çok okuyan düşünen çok gezen oturmasını kalkmasını hitabini bilen öfkesini kontrol edebilen her türlü insana saygı gösterebilen tartışmasını bilen insan benim gözümde kültürlü ve olgun insandır.
Fikrinin olması. Olabildiği kadar çok şeyde fikir sahibi olması, ne kadar bilgi üzerine fikir sahibi ise o kadar kültürlüdür. Öyle ki,, özellikleri de meraklı, araştırmacı ve öğrenmekten keyif almak.