Bilmeceleri sever misiniz? Bu zor bilmecemi hangi üstün zekâ doğru bilecek?

Tüm varlıklara ve insanlara aidim ama bazıları benden kaçınır ve iğrenir. Beni sev ve arzuyla bak, delirinceye dek ama hiçbir darbe canımı acıtamaz. Çocuklar benden hoşlanır, yaşlılar korkar, güzel kızlar memnun olur ve dört döner. Ağla, ben gözyaşı dökeyim. Esne, ben uyuyayım. Gülümse, ben sırıtayım. Ben neyim?

Ne olduğumu söyleyene büyük ödül! Cevap, güncellemeyle açıklanacaktır.
Güncellemeler
+1 yıl
CEVAP:

''Çocuklar benden hoşlanır, yaşlılar korkar, güzel kızlar memnun olur ve dört döner.'' cümlesinde, yaş ve dış görünüşe göre farklı yaklaştıklarını çıkarıyoruz. ''Ağla, gözyaşı'' dökeyim kısmından sonra ise yapılan her eylemin taklit edildiğini görüyoruz. Özellikle güzel kızlar karşısında dört döndüğüne göre bu ayna olabilir mi? Evet olabilir ama yeterli değil. Çünkü ilk cümlede ''Tüm varlıklara ve insanlara aidim'' yazıyor. Herkes aynaya sahip değildir.
Güncellemeler
+1 yıl
Ayrıca ikinci cümlede ''hiçbir darbe canımı acıtamaz'' yazmaktadır. Oysa ayna kırılgandır. Hiçbir şey canını acıtamadığına göre soyut bir kavram olmalı. Aynaya bakarken aynanın bize sağlamış olduğu işlev olan yansımamızı görürüz. Ağlamamız, gülmemiz tamamen yansımamızla alakalı. Dolayısıyla cevap YANSIMA olacaktır.

Sadece iki kişi ''yansıma'' dedi ancak ilk cevapta bilemediler. ''espressoseverim'' ve ''Neyimbenmayki'' doğru cevabı verdiler. Tebrikler :))